ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ03312023

Πεμ, 30 Μαρ 2023 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

Αποκτήθηκε από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά η πώληση θα ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές

Η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής και στην β΄φάση του διαγωνισμού για την μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ που διενεργήθηκε από τον Ειδικό Διαχειριστή.
Η γενική μεταλλευτική και μεταλλουργική εταιρεία ΛΑΡΚΟ που ιδρύθηκε το 1963 από τον Πρόδρομο Αθανασιάδη Μποδοσάκη και το 1989 εκκαθαρίστηκε – ήταν η πρώτη φορά – για να περάσει στον έλεγχο του δημοσίου αλλάζει χέρια μετά από μία διαδικασία που κράτησε σχεδόν τρία χρόνια. 
 
Την κατακύρωση του διαγωνισμού ανακοίνωσε την Τετάρτη  στην ιστοσελίδα της εταιρείας ο Ειδικός Διαχειριστής Γιώργος Μελέτης. Ωστόσο η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της νικελοβιομηχανίας μετακινείται για μετά τις εκλογές.

Ήδη, ο ειδικός διαχειριστής έχει αιτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών παράταση της διαχείρισης που λήγει στις 7 Φεβρουαρίου.

 
Η επιμήκυνση του χρόνου δημιουργεί και νέες απαιτήσεις για την στήριξη της εταιρείας και την ικανοποίηση των λειτουργικών αναγκών και της καταβολής των μισθών στους εργαζόμενους, δαπάνες που υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 23 εκ. ευρώ
Το προσωπικό της ΛΑΡΚΟ παραμένει στην εταιρεία με δίμηνες συμβάσεις. Αν η διαδικασία πώλησης ολοκληρωνόταν άμεσα θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί η τύχη τους μέσω του νέου ιδιοκτήτη.
 
Τα Σωματεία πάντως προχώρησαν το Σάββατο σε 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, με πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου
 
 H ΛΑΡΚΟ για να καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική αλλά κυρίως για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις που είναι η παραγωγή μετάλλων χρήσιμων για την πράσινη μετάβαση (π.χ. μπαταρίες) χρειάζεται ένα επενδυτικό πλάνο της τάξης των 500 εκ. ευρώ.

Οι πληροφορίες θέλουν τους επενδυτές να προετοιμάζονται για τις αναγκαίες επενδύσεις. Η βιομηχανία θα πρέπει να μετατραπεί σε υδρομεταλλουργία από πυρο-μεταλλουργία, ενώ κεφάλαια χρειάζονται και για τη συμμόρφωση της στις αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Η ΛΑΡΚΟ είναι από τις λίγες βιομηχανίες της Ευρώπης με παραγωγή σιδηρονικελίου.

Τα κοιτάσματα της, λατερίτες, περιέχουν το νικέλιο και το κοβάλτιο, πρώτες ύλες αναγκαίες και απαραίτητες για την κατασκευή μπαταριών. Η πράσινη μετάβαση για να είναι βιώσιμη προϋποθέτει την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ και τον εξηλεκτρισμό δραστηριοτήτων (π.χ. ηλεκτροκίνηση οχημάτων).

Σύμφωνα με πρόσφατη αρθρογραφία του Σπύρου Τζίντζου τεχνικού συμβούλου της Ειδικής Διαχείρισης ΛΑΡΚΟ η ζήτηση νικελίου για την παραγωγή μπαταριών θα είναι μεγάλη τα επόμενα χρόνια.
Το κοβάλτιο, το οποίο περιέχεται στα λατεριτικά κοιτάσματα της ΛΑΡΚΟ αναμένεται να έχει μια εξίσου μεγάλη αύξηση στις επόμενες 2 δεκαετίες», περιγράφει ο κ. Τζίντζος.