ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06092023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

Θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή - Αιτία η καθυστέρηση στην πώληση της επιχείρησης

Τη δυνατότητα του Ειδικού Διαχειριστή στη ΛΑΡΚΟ να συνάπτει μηνιαίες-διμηνιαίες συμβάσεις με τους εργαζόμενος για έναν επιπλέον μήνα προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή και θα συζητηθεί σήμερα. 
Η παράταση της δυνατότητας του διαχειριστεί να συνάπτει συμβάσεις με τους εργαζόμενους ήταν αναγκαία έως ότου υπάρξει λύση όσον αφορά τα μεταλλεία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαγωνισμοί για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ βρίσκονται σε νέα καθυστέρηση, καθώς όσον αφορά το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- AD Holdings, που έκανε τη μοναδική προσφορά για το εργοστάσιο στη Λάρυμνα. 
Ωστόσο, όσον αφορά τον διαγωνισμό για τα μεταλλεία, δεν έχει ανακηρύξει προτιμητέο, γιατί περιμένει να αξιολογηθεί επιστολή - ένσταση της ΓΕΚ, η οποία ουσιαστικά ζητά να κηρυχθεί έκπτωτη η άλλη εταιρεία που έχει κάνει προσφορά, η ιρλανδική CMI. 
Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί η ρύθμιση παράτασης της θητείας του Ειδικού Διαχειριστή για 4 μήνες, μέχρι τον Φεβρουάριο, καθώς είχε λήξει από αρχές Οκτωβρίου. Με την σημερινή τροπολογία δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσει της μηνιαίες-διμηνιαίες συμβάσεις των 1060 εργαζόμενων για τουλάχιστον ένα επιπλέον μήνα, ενώ η δαπάνη θα καλύπτεται από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία:

α. Παρατείνεται η δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου για το διάστημα που λειτουργεί η ειδική διαχείριση, μετά την καταγγελία των συμβάσεων Εργασίας και προς τον σκοπό της συνέχισης λειτουργίας της επιχείρησης και σε κάθε περίπτωση έως και έξι (6) μήνες, αντί έως και πέντε (5) που ισχύει σήμερα. Ορίζεται ότι το εν λόγω χρονικό διάστημα απασχόλησης δεν δύναται να θεμελιώσει την τροποποίηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

β. Παρατείνεται μέχρι το οριζόμενο χρονικό διάστημα (ισχύει έως 31.12.2022) η κάλυψη των δαπανών από το Ελληνικό Δημόσιο (Ε.Δ.) που αφορούν 1) σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης των αποζημιώσεων καταγγελίας των συμβάσεων, Η) στη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, μηνιαίας ή διμηνιαίας διάρκειας για την υπό ειδική εκκαθάριση ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ.Α.Ε.

Επίσης, εντάσσεται στην κατηγορία των καλυπτόμενων από το Ε.Δ. δαπανών για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα και η περίπτωση των αποζημιώσεων για ψυχική οδύνη συγγενών των θανόντων σε εργατικά δυστυχήματα κατά τα έτη 2015 έως 2020, για το οριζόμενο ύψος, δυνάμει δικαστικής απόφασης ή συμβιβασμού.