ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ03312023

Πεμ, 30 Μαρ 2023 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΡΚΟ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΛΑΡΚΟ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Ο διαγωνισμός είναι καθηλωμένος ενώ αύριο εκδικάζεται η προσφυγή τους κατά των ομαδικών απολύσεων

Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ φαίνεται να αποδίδει τουλάχιστον χρονικά. Νέα παράταση, τουλάχιστον ενός μηνός, θα λάβει ο διαγωνισμός για την πώληση των ορυχείων και την ενοικίαση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ. 
Η προηγούμενη προθεσμία που είχε δοθεί στους υποψήφιους επενδυτές για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών εκπνέει σήμερα Πέμπτη 5 Μαΐου. 
 
Ωστόσο, ούτε η σύμβαση ενοικίασης έχει πάρει τις τελικές υπογραφές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ούτε οι ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων από την Ειδική Διαχείριση έχουν προχωρήσει. Αντιθέτως μάλιστα, αύριο Παρασκευή εκδικάζεται η προσφυγή των σωματείων των εργαζομένων κατά της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων που έχει δρομολογήσει ο Ειδικός Διαχειριστής.
 
Δεσμευτικές προσφορές δεν πρόκειται να υποβληθούν λοιπόν πριν από τα τέλη Μαΐου. Και αυτό στην καλύτερη περίπτωση, αφού είναι σαφές πως όσοι ενδιαφέρονται να αναλάβουν την προβληματική μεταλλευτική βιομηχανία δεν πρόκειται να δεσμευτούν πριν ολοκληρωθούν και οι απολύσεις των περίπου 1.000 εργαζομένων. Για όλους αυτούς τους λόγους άλλωστε με τροπολογία που ψηφίστηκε στα μέσα Απριλίου δόθηκε παράταση έξι μηνών (έως τα τέλη Οκτωβρίου) στην Ειδική Διαχείριση, η οποία έληγε στα τέλη Απριλίου.
Δεν είναι η πρώτη παράταση που δίνεται και δεν αποκλείεται να δοθούν κι άλλες. Κάθε εξάμηνο λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ πάντως σημαίνει επιβάρυνση 22,5 εκατομμυρίων ή 123.000 ευρώ ημερησίως για το Δημόσιο. Και αυτό διότι η επιχείρηση μπαίνει μέσα περί τα 3 εκατ. τον μήνα, ενώ τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέρχονται σε 4,5 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο. 
Στα ποσά αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα 52 εκατ. που έχει ήδη δώσει το Δημόσιο μέχρι στιγμής στην Ειδική Διαχείριση για να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου, τα 23 εκατ. που επίσης θα καταβάλει για να πληρωθούν οι αποζημιώσεις στους εργαζομένους αλλά και 20 εκατ. που είναι οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ κατά το διάστημα της Ειδικής Διαχείρισης. Ήτοι, επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.