ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06022023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ

ΚΑΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ

Μετατάξεις για το προσωπικό της, ζητάει ο Θ. Ζεμπίλης με Ερώτηση στη Βουλή

Την διασφάλιση των θέσεων εργασίας των 1.080 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ζητάει με Ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης. 

Συγκεκριμένα, με την αρ. πρωτ.: 2946/7-2-2022 Ερώτησή του ο Βουλευτής Ευβοίας προτείνει στους συναρμόδιους Υπουργούς τη λύση της μετάταξης των εργαζομένων στον δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο Θανάσης Ζεμπίλης εξηγεί ότι η ΛΑΡΚΟ αποτελεί μία εμβληματική επιχείρηση για την εθνική οικονομία, η οποία διαθέτει μεταλλεία στην Εύβοια, τη Φθιώτιδα και την Καστοριά, καθώς και το εργοστάσιο της Λάρυμνας. Οι περίπου 1.080 εργαζόμενοι, που εργάζονται άμεσα στη ΛΑΡΚΟ, έχουν σημαντική συμβολή στις τοπικές οικονομίες των ανωτέρω περιοχών. Η απασχόληση των εργαζομένων αυτών θα πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα λειτουργήσει ως σπιράλ ανεργίας και φτωχοποίησης, ιδίως στη δοκιμαζόμενη τοπική οικονομία της Εύβοιας.
Στην Ερώτηση αναφέρει: 
- Από τους 1.080 εργαζόμενους, 100 έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ενώ 150 διαθέτουν μεν τα αναγκαία ένσημα για τη συνταξιοδότησή τους, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό κριτήριο. 
 
- Για τους υπολοίπους, μερικοί εξ αυτών θα προσληφθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από τον ειδικό διαχειριστή προκειμένου η εταιρεία να παραδοθεί στον ανάδοχο εν λειτουργία, ενώ για όσους δεν προσληφθούν προβλέπεται επιδότηση ενός μέρους του μισθού τους, μέχρι την έλευση του επενδυτή, μέσα από προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.
- Με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, ο ανάδοχος θα προσλάβει μέρος του εργατικού δυναμικού. 
 
Ο κ. Ζεμπίλης λέγει πως για όσους μείνουν εκτός εργασίας, η Πολιτεία οφείλει να βρει τρόπο να τους εξασφαλίσει ένα νέο εργασιακό περιβάλλον. Μία λύση, η οποία μάλιστα εφαρμόστηκε με επιτυχία κατά το παρελθόν στην περίπτωση της Ολυμπιακής, είναι να τους παραχθεί η δυνατότητα μετάταξης σε φορείς της κεντρικής κυβέρνησης ή σε ΟΤΑ ή σε ΔΕΚΟ. 
 
Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει ο κ. Ζεμπίλης, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων πρέπει να διασφαλιστούν, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας σπιράλ ανεργίας και φτωχοποίησης. Και ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

· Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η εργασία των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ;

· Εξετάζεται από την κυβέρνηση η δυνατότητα να μεταταχθούν εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα;.