ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ02062023

Δευ, 06 Φεβ 2023 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΕΡΓΑΣΙΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Ανακοινώθηκε σε συνάντηση υπουργών και Συνδικάτων - Δεν είναι ξεκάθαρες οι προϋποθέσεις

Η πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ μέσα στο Φλεβάρη, ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί εκποίησης ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που μετέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας και Εργασίας Κ. Χατζηδάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχαν το απόγευμα της Τρίτης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Σωματείων Εργαζομένων.
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι μαζί με την απόλυση τους το Φλεβάρη θα πρέπει, όσοι εργαζόμενοι διαμένουν στον οικισμό, να αδειάσουν τα σπίτια τους. 
Ένα ποσοστό από τους υφιστάμενους εργαζόμενους θα μεταταχθεί στον στενό δημόσιο τομέα ή σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ένα μεγάλο μέρος του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού αναμένεται να επαναπροσληφθεί από τον νέο ιδιοκτήτη, ενώ ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων έχουν κατοχυρώσει πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα.  Αναζητούνται λύσεις για το υπόλοιπο προσωπικό, "κανείς δεν θα αφεθεί στην τύχη του" λένε οι κυβερνητικοί. Οι εργαζόμενοι όμως δεν συμφωνούν και εξηγούν: 

"Αυτό που μας έθεσαν από την κυβέρνηση είναι ότι:

  1. Όλοι θα απολυθούν ταυτόχρονα και θα λάβουν αποζημίωση με τρόπο υπολογισμού το νόμο 4093/2012.
  2. Οι απολυμένοι, 55 χρόνων και πάνω, θα απορροφηθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, δηλαδή με ψίχουλα, μέχρι να φτάσουν τα 62 και συνταξιοδοτηθούν, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ίδια τη σύνταξη.
  3. Ένα μέρος των απολυμένων, που θα καθορίσει ο διαχειριστής, το οποίο θα είναι αναγκαίο για να προχωρήσει η διαδικασία εν λειτουργία, θα προσληφθούν με νέες συμβάσεις από τον διαχειριστή. Χωρίς να προσδιορίζει τους όρους της σύμβασης.
  4. Όταν αναλάβει ο επενδυτής, θα προσλάβει όσους χρειάζεται και οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας, “γέφυρα”, δηλαδή προγράμματα ανεργίας».
- Αύριο Παρασκευή 4 Φλεβάρη θα γίνει γενική συνέλευση για να καθοριστεί η στάση των εργαζομένων. Ωστόσο ανακοινώθηκε ότι και σήμερα Πέμπτη θα γίνει έκτακτη συνέλευση στον κινηματογράφο Ίλιον.
ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΚΕ
Ωστόσο, το ΚΚΕ αναφέρει: "Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, αφού ανακοίνωσε την απόλυση όλων των εργαζομένων μέχρι το τέλος Φλεβάρη, για να μπορέσει να παραδώσει την επιχείρηση χωρίς εργαζόμενους στους ιδιώτες επιχειρηματίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Η εξέλιξη αυτή είναι το τελευταίο βήμα ενός εγκληματικού σχεδίου που ακολούθησε τη διαχρονική πολιτική απαξίωσης, εγκατάλειψης, συκοφάντησης και υπερχρέωσης μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της, όπως έχει προτείνει το ΚΚΕ. Γιατί, η ΛΑΡΚΟ είναι και μία επιπλέον ζωντανή απόδειξη ότι ο ορυκτός πλούτος που διαθέτει η χώρα μας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού της, στο πλαίσιο βέβαια μιας άλλης κοινωνικής οργάνωσης, όπου ο ίδιος θα έχει τα κλειδιά της οικονομίας.

 
 

Τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να δυναμώσει η ολόπλευρη στήριξη και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, που με τον μεγαλειώδη αγώνα τους απαιτούν τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, την απόδοση των δεδουλευμένων τους από την εταιρεία. Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για να μην περάσουν οι απολύσεις των εργαζομένων". 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ