ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ05182022

Τρι, 17 Μαϊ 2022 9pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΓΩΝΕΣ

Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΓΩΝΕΣ

Τα μηνύματα και οι αποφάσεις από το μεγάλο συλλαλητήριο της Χαλκίδας

 
Το μήνυμα της υπεράσπισης της Υγείας μέσα από τον αγώνα κατά των κυβερνητικών επιλογών, πέρασαν τα σωματεία που συμμετείχαν στην μεγάλη κινητοποίηση της π. Τρίτης: 
Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, η ΕΛΜΕ Εύβοιας, το Συνδικάτο Τροφίμων και ποτών Εύβοιας, το Σωματείο εργαζομένων στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις Δ.Κελαϊδίτης ΕΠΕ, Σκαλέζα, Μαζαράκι, το Σωματείο εργαζομένων Κελαϊδίτης ΑΕ, το σωματείο ΝΗ.ΣΕΛ.ΑΝ., το παράρτημα Εύβοιας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας (μέλος ΟΓΕ), ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, το σωματείο εργαζομένων του Μιμίκου, η ένωση συνταξιούχων ΙΚΑ Εύβοιας, ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων (Δημοσίου) Εύβοιας, τα σωματεία της Αλατίνη Χαλκίδας και Πικερμίου.

 

 

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων συναδέλφισσα Κατερίνα Ξύδη, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη συγκέντρωση – διαμαρτυρία όπως και άλλες κοινές πρωτοβουλίες, πραγματοποιούνται γιατί η κατάσταση με την πανδημία δεν πάει άλλο. 

Όσο τα κρούσματα αυξάνονται, αυξάνονται και οι νοσηλείες. Οι κλινικές δεν έχουν ακόμα αποσυμφορεθεί από την μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ασθενείς διασωληνώνονται  εκτός ΜΕΘ. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στην υγεία όσων νοσούν.

 

Και ενώ η κυβέρνηση επιμένει να μην στελεχώνει τα νοσοκομεία, την πολύτιμη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τα κέντρα υγείας, στη Χαλκίδα ανοίγει δεύτερη κλινική COVID χωρίς την απαραίτητη στελέχωση. Το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης μετατρέπεται σε εμβολιαστικό κέντρο, στερώντας και από το λαό της Εύβοιας το πιο κοντινό νοσοκομείο παίδων εν μέσω πανδημίας. Ανοίγει τα σχολεία με τους ίδιους όρους που έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα, επιμένει να μην μειώνει τους μαθητές ανά τάξη, να μην παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους. Εγκαταλείπει οποιαδήποτε προσπάθεια ιχνηλάτησης και περιορισμού της διασποράς. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν από την τσέπη τους μάσκες και τεστ. Αρνείται να πάρει τα απαραίτητα μέτρα στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς.

 

Η κυβέρνηση μειώνει την καραντίνα σε πέντε μέρες. Ενώ ξέρουν ότι ένας στους τρεις που νοσούν είναι μεταδοτικός μετά από 5 μέρες. Αναγκάζει δηλαδή θετικούς και μεταδοτικούς εργαζόμενους να γυρίσουν στις δουλείες τους.  

Στους περισσότερους συναδέρφους χρωστούνται ρεπό και άδεια. Ενώ σε συναδέρφους που νοσούν ζητούν να αναπληρώσουν την άδεια νόσησης όταν γυρίσουν στην δουλειά.

 

Πολλοί συνάδελφοι αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, δυσκολεύονται να καλύψουν στοιχειώδης ανάγκες. Για τους περισσότερους συνάδερφους ιδιωτικούς υπάλληλους ένα μοριακό τεστ ισοδυναμεί με το 10% του μηνιάτικου μισθού μας

 

Τέλος κάλεσε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, σε κάθε χώρο δουλειάς, να μην μείνει κανείς συνάδελφος μόνος του απέναντι σ’ αυτή την πολιτική, με οργάνωση της πάλης μέσα από τα σωματεία.

 

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδα Ιωάννα Ιωάννου, επεσήμανε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας είναι κοινά άρα από κοινού πρέπει να είναι η αντιμετώπισή τους. Όσο αφορά το ΓΝΧ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και επιπλέον έχει μειωθεί κατά 70 με 80 άτομα λόγω αναστολών και συνταξιοδοτήσεων, δεν τηρούνται τα όρια ασφαλούς στελέχωσης στα τμήματα και αντίστοιχα η νομοθεσία για τις βάρδιες. Επιπλέον όπως ανέφερε, μετακινούνται εργαζόμενοι από ήδη υποστελεχωμένα τμήματα για να λειτουργήσει δεύτερη κλινική covid, οι κλινικές covid δεν έχουν το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό, στη ΜΕΘ covid η αναλογία είναι δύο νοσηλευτές για 12 ασθενείς. Επίσης με "εντέλλεσθε" μετακινούνται τρεις αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου ώστε να εφημερεύουν για 5 ημέρες στο νοσοκομείο Λαμίας.

 

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας Χαρά Νίκα, στην παρέμβαση της τόνισε ότι «στα σχολεία μετά από δυο χρόνια καταστροφικής τηλεκπαίδευσης, όταν κλείσαμε με 500 κρούσματα και ανοίξαμε με 40.000, χωρίς κανένα πρόσθετο ουσιαστικό μέτρο,  κινδυνεύουμε καθημερινά να νοσήσουμε και είμαστε αντιμέτωποι με τα τεράστια ψυχοκοινωνικά προβλήματα που άφησαν τα παρατεταμένα περσινά lock down.»

Χαρακτηριστικά υπογράμμισε τα αιτήματα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, κατάργηση του απαράδεκτου πρωτοκόλλου του 50% +1, για μείωση του αριθμού των μαθητών ώστε να υπάρχει ασφαλής λειτουργία των σχολείων, για δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλο το λαό με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, για δωρεάν τεστ από τον ΕΟΔΥ για στήριξη των επαγγελματιών που επλήγησαν περισσότερο μέσα στην πανδημία.

 

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μιμίκο Γεωργία Μπάμπα, εξέφρασε τη στήριξη του σωματείου στα αιτήματα της συγκέντρωσης – διαμαρτυρίας και επισήμανε ότι κάτω από την πίεση των εργαζομένων και του σωματείου πάρθηκαν στο συγκεκριμένο χώρο εργασίας κάποια μέτρα για την προστασία τους. Συνεχίζουν τον αγώνα για εβδομαδιαία rapid tests σε όλους με ευθύνη της εταιρείας, απολυμάνσεις στους κοινόχρηστους χώρους και ενίσχυση της καθαριότητας, να χορηγούνται μάσκες σε επαρκή ποσότητα, να υπάρξει εγκατάσταση θέρμανσης στα αποδυτήρια.