ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ11302022

Παρ, 25 Νοε 2022 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

Τηλεδιασκέψεις με θέμα την προστασία των υπαλλήλων και την εξασφάλιση της λειτουργίας της εταιρείας

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει τι θα κάνει με τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ. Οι προθέσεις της έγιναν γνωστές σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Υπουργείου Εργασίας με τα Συνδικάτα ενώ νέα τηλεδιάσκεψη έχει προγραμματιστεί για σήμερα.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει πρόγραμμα να μην αφήσει κανέναν υπάλληλο απροστάτευτο, ενώ οι εργαζόμενοι συμμετέχοντας σε ένα διάλογο ουσία απαντούν σημείο προς σημείο. Η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους ανέφερε:
- Όσοι είναι 59 ετών κλεισμένα θα μπουν σε πρόγραμμα όπου θα τους καταβάλλεται μηνιαίος μισθός, θα έχουν ασφάλεια και ένσημα μέχρι να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.
- Κάποιοι θα επαναπροσληφθούν με νέες συμβάσεις στον ειδικό διαχειριστή μέχρι να έρθει ο ανάδοχος.
-Οι υπόλοιποι, μέσα από ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσει από 8 έως 12 μήνες, θα περιμένουν τον ανάδοχο να διαλέξει αριθμό εργαζομένων και ειδικότητες, με αποδοχές πληρωμένες από το κράτος
Ωστόσο οι εργαζόμενοι έχουν ερωτήματα που όπως δηλώνουν δεν απαντήθηκαν. Αυτά σε γενικές γραμμές είναι:
- Τι αποζημιώσεις θα καταβληθούν; Το πρόγραμμα καλύπτει τους συναδέλφους που κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 67 έτη; Τι επιπτώσεις έχουν όσοι εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα στην περίπτωση αλλαγής του ασφαλιστικού συστήματος και αύξησης των ορίων ηλικίας; Πόσοι εργαζόμενοι θα επαναπροσληφθούν στο ειδικό διαχειριστή, τι συμβάσεις θα είναι οι καινούργιες, τι αμοιβές θα έχουν;.
- Τι θα γίνει με αυτούς που ενδεχομένως δεν θα πάρει ο ανάδοχος; Τι θα γίνουν οι συνάδελφοι που μέχρι σήμερα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΛΑΡΚΟ μέσω των εργολαβιών;
 - Τι θα γίνει σε σχέση με την καταβολή των απαιτήσεων των εργαζομένων, που προκύπτουν από τη διακοπή των ιδιωτικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων;
ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Τα διοικητικά συμβούλια των Σωματείων ενημέρωσαν τους εργαζόμενους, προβληματίστηκαν με την τοποθέτηση - πρόταση της κυβέρνησης και απάντησαν γραπτώς στο Υπουργείο ως εξής:
"Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στις απολύσεις μας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως η προοπτική συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ κρίνεται από το αν βρεθεί ή δεν βρεθεί επενδυτής.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι «το νικέλιο και το κοβάλτιο έχει προοπτικές, μπορεί να υπάρξει με βάση τη ΛΑΡΚΟ ανάπτυξη κτλπ», τα οποία τα επιβεβαιώνουμε και ισχύουν.
Για μας είναι σίγουρο και τεκμηριωμένο ότι η ΛΑΡΚΟ έχει τεράστιες δυνατότητες δεν δεχόμαστε πως «αν δεν βρεθεί επενδυτής, η λύση είναι να κλείσει».
Δεν θέλουμε να μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εργασία.
Οι εργαζόμενοι θεωρούμε ότι, είτε βρεθεί ανάδοχος, είτε όχι, είμαστε σε θέση ισχύος παραμένοντας στην εργασία μας και παράγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο.
Παράλληλα σας καλούμε να πάρετε σοβαρά υπόψη ότι οι τιμές του σιδηρονικελίου είναι τέτοιες (19.000 $/ ton και η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παράγει 1600 ton/Μήνα) που σήμερα επιτρέπουν η ΛΑΡΚΟ να λειτουργεί, να εργαζόμαστε όλοι, να μην «μπαίνει μέσα», να είναι κερδοφόρα και να πληρωνόμαστε από την παραγωγή της".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ