ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ09262021

Παρ, 24 Σεπ 2021 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΘΑ ΒΡΕΘΟYΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΘΑ ΒΡΕΘΟYΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;

Ερώτηση - προτροπή στη Βουλή την ώρα που ο χρόνοςγια την πώληση ή την εκκαθάριση πλησιάζει

Μπορούν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ να περάσουν στον Δημόσιο ή σε Δήμους ώστε να μην αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας; 
Προ ημερών πάντως, κατατέθηκε στη βουλή από τον βουλευτή Φθιώτιδας κ. Οικονόμου της Νέας Δημοκρατίας, ερώτηση σχετικά με την τύχη τους.

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφερόμενος στη διαδικασία αναδιάρθρωσης της εταιρείας που είναι σε εξέλιξη, αναφέρει ότι «στόχος όλων μας είναι να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα προκειμένου να διασφαλιστούν την επόμενη μέρα όλες οι θέσεις εργασίας. Ωστόσο θα πρέπει ταυτόχρονα να αναζητηθούν και άλλες λύσεις για όσους ενδεχομένως δεν απορροφηθούν στη νέα εταιρία”.
Ο ίδιος προτέινει, με διιευκρινιστική δήλωση του που έγινε αργότερα, ότι η πρόταση του δεν αφορά και τους 1300 εργαζόμενοι στην προβληματική κρατική βιομηχανία, αλλά να μεταταγούν είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, "όσοι δεν είναι αναγκαίοι από τον νέο ιδιοκτήτη".
Συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δοθεί η δυνατότητα μετατάξεων στους εργαζόμενους (που δεν θα παραμείνουν) προς τους ΟΤΑ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και εάν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για κάτι τέτοιο.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΙΕΖΕΙ
Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται το αποτέλεσμα της διαιτησίας μεταξύ της ΛΑΡΚΟ και του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη του διεθνούς διαγωνισμού πώλησης της πολύπαθης κρατικής βιομηχανίας.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι εφόσον ευοδωθεί ο διαγωνισμός, ο νέος ιδιοκτήτης να αποφασίσει πόσοι και ποιοι από τους νυν εργαζόμενους είναι απαραίτητοι για την επόμενη ημέρα της εταιρείας.
 Οι υπόλοιποι; Ίσως δοθει αυτή η λύση που προτείνει ο κ. Οικονόμου. Μετάταξη αναλόγως προσόντων σε ΟΤΑ και Δημόσιο.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ
Τα σωματεία της Λάρκο με νέα ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν την περασμένη Παρασκευή, ζητούν συναντήσεις με την ειδική διαχείριση και το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να ενημερωθούν για το μέλλον των εργαζόμενων.
Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις των σωματείων με θέμα την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων, με πρόταση μάλιστα η απεργία να συνδυαστεί και με κάθοδο στην Αθήνα.
Τα σωματεία της Λάρκο ζητούν να διατηρηθεί η βιομηχανία υπό κρατικό έλεγχο, να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χατζηδάκης θα πει: "Στη ΛΑΡΚΟ μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Έχουμε υποχρέωση από το νόμο να λύσουμε το ζήτημα μέχρι το Φεβρουάριο. Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένουμε το αποτέλεσμα της διαιτησίας μεταξύ Δημοσίου και ΛΑΡΚΟ. Και τον Οκτώβριο –ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαιτησίας- ξεκινάει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για ένα θέμα το οποίο εκκρεμεί εδώ και 35 χρόνια".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ