ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06232021

Τρι, 22 Ιουν 2021 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΧΑΣΤΟΥΚΙ "ΕΝΟΤΗΤΑΣ" ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΧΑΣΤΟΥΚΙ "ΕΝΟΤΗΤΑΣ" ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ

Πως περιγράφει τη σκυτάλη των διαχρονικών ευθυνών που έφεραν την πορεία καταβύθισης της εταιρείας

Με ένα κείμενο σημαντικών αποκαλύψεων η συνδικαλιστική παράταξη "Ενότητα" δίδει με ευθύνη και πραγματισμό τη σημερινή διάσταση της ΛΑΡΚΟ, η οποία βιώνει πλέον την κατάρρευση της με ανυπολόγιστη ακόμη ζημία.
Η "Ενότητα" ξεκινά την ανακοίνωση της με μια σύντομη ιστορική αναδρομή: Η Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Εταιρία ΛΑΡΚΟ είναι εταιρία παραγωγής σιδηρονικελίου. Η ΛΑΡΚΟ ιδρύθηκε το 1963. Το 1966 κατασκευάστηκε το εργοστάσιο της Λάρυμνας. Το 1968 ολοκληρώθηκε η κατασκευή οικισμού για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους και την επόμενη δεκαετία επεκτείνεται με μεταλλεία στην Βοιωτία, Καστοριά και στα Σέρβια Κοζάνης. Το 1989 η εταιρία αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Μέτοχοι στην εταιρία γίνονται η Εθνική Τράπεζα, η ΔΕΗ και ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.
Στη συνέχεια η "Ενότητα" μιλά για σκανδαλώδη διαχείριση της ΛΑΡΚΟ "που την οδηγεί στην πλήρη απαξίωση" Και  εξηγεί: "Απαξιώνεται ο εργοστασιακός της εξοπλισμός με αποτέλεσμα, λόγω παλαιότητας του, να έχουμε θανατηφόρα ατυχήματα ύστερα από εκρήξεις στις καμίνους. Παρουσιάζεται κάθετη πτώση της παραγωγής ενώ παρατηρείται εξάντληση αποθεμάτων έτοιμου προϊόντος και η περιβαλλοντολογική ζημιά επεκτείνεται.
Τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα είναι από τα πλέον φτωχά διεθνώς αφού διαρκώς εξαντλούνται, ενώ η σύγχρονη μορφή εκμετάλλευσης, η Υδρομεταλλουργία (μέθοδος εκμετάλλευσης λατερικών αποθεμάτων) εγκαταλείφθηκε στην τύχη της".
Η "Ενότητα" υπενθυμίζει την διαχρονική κακοδιαχείριση και τις συνεχόμενες καταστάσεις χρεοκοπίας της ΛΑΡΚΟ:
● Το     1989    μεταφέρεται στο Δημόσιο
●  Το     1992    χρεοκοπεί λόγω χρεών
●  Το     1998    προχωρεί σε στάση πληρωμών
●  Το     2009    το δημόσιο και η ΕΤΕ, με μόνο στόχο να τη διατηρήσουν στη ζωή, δίνουν    65.500.000€
●  Το     2012 έως το 2018 αντιμετωπίζει διαρκή κρίση ρευστότητας.
Στη συνέχεια η "Ενότητα" περιγράφει "το αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής διαχείρισης που είναι η σημερινή της οικονομική θέση":
• Η δημόσια αυτή εταιρία έχει αρνητική καθαρή θέση : 407.000.000€       (2019)
•   Η Τράπεζα Πειραιώς έχει καταγγείλει δύο ομολογιακά δάνεια 32.000.000€
•    Επιβαρύνεται με πρόστιμο 49.500.000€ για τη μη συμμόρφωση της με περιβαλλοντικούς κανόνες.
• Χρωστάει στη ΔΕΗ 364.000.000€ (χρέος που αντιστοιχεί στο 80% των χρεών υψηλής τάσης όλης της χώρας).
•    Έχει καταλογιστεί πρόστιμο 105.000.000€ για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις.
• Χρωστάει στον ΕΦΚΑ 8.000.000€.
•    Έχει χρέη προς τρίτους δεκάδες εκατομμύρια ευρώ (προμηθευτές, εργολάβους, Ταμεία κλπ).
•   Μολύνει μόνιμα το περιβάλλον, αφού ποτέ δεν έγιναν έργα υποδομής, με ατμοσφαιρική ρύπανση της ευρύτερης περιοχής και μόνιμη επιβάρυνση του Ευβοϊκού κόλπου, όπου εναποτίθενται κάθε χρόνο χιλιάδες τόνοι σκουριάς!
(Αλήθεια οι ευαίσθητοι αριστεροί οικολόγοι εξαντλήθηκαν στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΥΣΟ και τώρα τηρούν σιγή ιχθύος;).
Αυτή λοιπόν την καταστροφική πορεία της ΛΑΡΚΟ όλες οι Κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών παρακολουθούσαν με απάθεια, χωρίς ενοχές ενώ το συνδικαλιστικό κίνημα βλέποντας την καταστροφή που έρχεται χόρευε αμέριμνα στο σαλόνι του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ.
Η Νέα Δημοκρατία διόριζε στην εταιρία ζόμπι διοικητές κάποιους πολιτευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους διόριζαν τη νύφη τους και τους συμπεθέρους τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ (που τάχα κόπτεται σήμερα για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ) πουλούσε το παραγόμενο σιδηρονικέλιο κάτω του κόστους για μια πενταετία!! επιβαρύνοντας την εταιρία με εκατομμύρια ευρώ ζημιές. Γι’ αυτήν την πράξη έχει καταθέσει μηνύσεις ο πρ. Βουλευτής κ. Κ. Μαρκόπουλος.

Παραπλανούσε ψευδώς τους πάντες ότι η ΛΑΡΚΟ διαθέτει τα αναγκαία αποθεματικά για να αντέξει περιόδους χαμηλών τιμών νικελίου ενώ στην πραγματικότητα το ταμείο ήταν μείον!
Σήμερα εμφανίζονται υπέρμαχοι της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της, ενώ ως Κυβέρνηση όπως προκύπτει από έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μελετούσε προσφορές στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης!
Τέλος το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ αποτυπώνεται με τη μοναδική δήλωση του πρ. Υπουργού κ. Γ. Σταθάκη: ’’Μειώστε την παραγωγή, για να έρχονται μικρότεροι λογαριασμοί ρεύματος για να μπορείτε να τους πληρώνετε".

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ
Η συνδικαλιστική παράταξη προτείνει ως λύση:
•    Δέσμευση της Κυβέρνησης για την αποφυγή πτώχευσης•    Κατάθεση προγράμματος εθελούσιας εξόδου για εργαζόμενους που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
•    Άμεση διαδικασία διαφανούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την ανεύρεση ιδιώτη επενδυτή με όποιο τίμημα αλλά με μόνη εγγύηση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την επένδυση σε υποδομές φιλικές προς το περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ