ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ08022021

Παρ, 30 Ιουλ 2021 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΕΡΓΑΣΙΑ ▶ΛΑΡΚΟ: ΣΦΟΔΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

▶ΛΑΡΚΟ: ΣΦΟΔΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Εκκαθαριστής: "Δεν παραδίδουν πρώτη ύλη και κλείνουν (από σήμερα!) την Λάρυμνα" - Εργαζόμενοι:  "Θέλετε να τα σφραγίσετε"

Σοβαρές καταγγελίες για υπονόμευση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ από τους ίδιους τους εργαζόμενους ώς αντίδραση στην επιχειρούμενη εκκαθάρισή της, είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργώντας μείζον ηθικό θέμα.
Ειδικά για τα ορυχεία της Εύβοιας, λένε πώς οι εκεί εργαζόμενοι αδικαιολόγητα και με προφάσεις υγιεινής και Ασφάλειας, σαμποτάρουν και δεν τρίβουν μετάλλευμα, αφήνοντας έτσι το εργοστάσιο της Λάρυμνας χωρίς πρώτες ύλες και αυτό είναι η αφορμή σήμερα Τρίτη να σταματήσει οριστικά τη λειτουργία του εργοστασίου.

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν με ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν:
 "... Η αλήθεια είναι ότι έχουν ήδη πραγματοποιήσει μετρήσεις για το πόσο ανθυγιεινό είναι το τριβείο μεταλλεύματος της Εύβοιας και αυτές τις μετρήσεις δεν τις κοινοποιούν στους εργαζόμενους. Η αλήθεια είναι ότι μετά τις μετρήσεις, που δεν τις κοινοποιούν στους εργαζόμενους, έκαναν παρεμβάσεις επισκευών στο σύστημα φιλτραρίσματος αέρα του τριβείου. Αυτό επιβεβαιώνει τους εργαζόμενους ότι η εγκατάσταση ήταν ακατάλληλη και ανθυγιεινή για λειτουργία και με Ευθύνη της διαχείρισης δεν έχει διορθωθεί μέχρι σήμερα.
 Η αλήθεια είναι ότι στα μεταλλεία της Εύβοιας έχουν δώσει 7 εκατομμύρια ευρώ σε μεγαλοεργολάβο για να πραγματοποιήσει αποκάλυψη μεταλλεύματος η οποία θα είναι έτοιμη το Δεκέμβριο 2020, ενώ μέχρι  το Φλεβάρη του 2021 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του νόμου η ΛΑΡΚΟ ή θα έχει πουληθεί ή θα πτωχεύσει.
Ετοιμάζουν δηλαδή μία νέα προίκα ανάλογη με αυτήν της Καστοριάς. Θα μπορούσαν  κάποιες χιλιάδες ευρώ από αυτά τα 7 εκατομμύρια να τα χανε δώσει για την επισκευή και τη σωστή λειτουργία του τριβείου στην Εύβοια, αλλά δεν το κάνουν.
Η αλήθεια είναι ότι θέλουν να σφραγίσουν και το μεταλλείο της Εύβοιας. Στόχος τους είναι η ΛΑΡΚΟ να εκποιηθεί κλειστή εν μέρη ή ολοκληρωτικά. Στόχος τους είναι τη ΛΑΡΚΟ να τη βγάλουν στο «σφυρί», σταματημένη ή με μία υποτυπώδη λειτουργία του εργοστασίου, με μετάλλευμα εισαγωγής για να πέσει το αντίτιμο. Στόχος τους είναι να τη βγάλουν στο σφυρί με προίκα εκατομμυρίων ευρώ ετοιμοπαράδοτου  μεταλλεύματος, χωρίς, με λίγους ή άεργους εργαζόμενους στα μεταλλεία  και στο εργοστάσιο έτσι ώστε, αν υπάρξει επενδυτής, να διαλέξει όσους θέλει και με τους όρους που θέλει".

Οι εργαζόμενοι ζητούν να μείνει κρατική
Οι εργαζόμενοι ζητούν να παραμείνει η ΛΑΡΚΟ κρατική να επαναχρηματοδοτηθεί και να πληρωθούν τα χρέη της Σε ανακοίνωση αναφέρουν¨

Να αποσυρθεί το άρθρο 21 του νόμου 4664/2020. Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση και η εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ και να μπουν το εργοστάσιο και όλα τα μεταλλεία  σε πλήρη λειτουργία.
 Με εγγυητή και χρηματοδότη το κράτος να παγώσουν, να  δοθεί μπροστά σοβαρό χρηματικό πόσο, να ρυθμιστούν  και να αποπληρωθούν όλα τα χρέη της ΛΑΡΚΟ ( σε μεταφορείς –  αυτοαπασχολούμενοι -  μικροεργολάβοι, προμηθευτές- κτλπ).
Με εγγυητή  το κράτος να παγώσουν τα δάνεια προς τις τράπεζες, να διαγραφούν οι τόκοι και να ρυθμιστούν με μακροπρόθεσμο άτοκο πρόγραμμα , αν προκύπτουν, τα υπόλοιπα.
 Στην ΔΕΗ να επαναϋπολογιστεί η ενέργεια που έχει καταναλώσει η ΛΑΡΚΟ με βάση τις διεθνές τιμές ενέργειας, να γίνει λογαριασμός σε σχέση με αυτά που έχει πληρώσει  και αν προκύπτει διαφορά να ρυθμιστεί και να αποπληρωθεί με ρύθμιση μακροπρόθεσμη και άτοκη.  
 Να διαγραφεί όλο το πρόστιμο των κρατικών ενισχύσεων. Η ΛΑΡΚΟ δεν έχει πάρει ούτε 1 ευρώ από το κράτος.
Με ευθύνη  και χρηματοδότηση από το κράτος να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί 5νταετες πλάνο εκσυγχρονισμού  με προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία και προστασία του περιβάλλοντος. Να προχωρήσει παραπέρα η ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ με την κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, την αξιοποίηση του κοβαλτίου και του καθαρού νικελίου, την αξιοποίηση των υποπροϊόντων όπως η σκουριά κ.α, με κατεύθυνση μεταποιητικής παραγωγής στη χώρα μας μέχρι τα τελικά προϊόντα.
Να παρθούν ΤΩΡΑ όλες οι περικοπές πίσω, να επιστρέψουν πλήρως όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Να υπογραφεί και να εφαρμοστεί η συμφωνημένη Επ.Σ.Σ.Ε, καταργώντας παράλληλα το σκλαβοπάζαρο  των εργολαβιών και ενσωματώνοντας με σύμβαση αορίστου χρόνου στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ όλοι οι εργαζόμενοι από τις εργολαβίες που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Να δοθούν τώρα οι αποζημιώσεις στις οικογένειες των συναδέλφων που έχασαν τη ζωή τους στη ΛΑΡΚΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ