ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ07152020

Τετ, 15 Ιουλ 2020 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ;

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ;

Για το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα, ξεκίνησαν οι απολογίες των "έξι" στη ΛΑΡΚΟ χωρίς να εξετάζονται οι διοικούντες και το κράτος - ιδιοκτήτης

Αμηχανία και προβληματισμό προκαλεί στους 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ η απόδοση για κακουργηματικές κατηγορίες κατά έξι ατόμων, οι οποίοι μάλιστα την περασμένη εβδομάδα απολογήθηκαν και περιμένουν να οριστεί τακτική δικάσιμος, ως υπεύθυνοι για τον πρόσφατο θάνατο 55χρονου συναδέλφου τους σε εργατικό δυστύχημα.
Η απαγγελία των κατηγοριών έχει προκαλέσει και αντιδράσεις, στους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ  που βλέπουν να μην καταγγέλλονται οι πραγματικοί ένοχοι, δηλαδή οι  διοικούντες, των οποίων οι ενέργειες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τρία άτομα τους τελευταίους τρεις μήνες.
Επισημαίνεται, ότι για πρώτη φορά απαγγέλλονται  κατηγορίες από τον  υπηρεσιακό εισαγγελέα Λαμίας,  εναντίον θεωρούμενων  υπευθύνων  πριν καν αποφανθεί η αρμόδια Επιθεώρηση Μεταλλείων και έμμεσα θέτει εκτός ελέγχου τους πραγματικά υπεύθυνους που είναι η διοίκηση και οι κυβερνήσεις - ιδιοκτήτες της εταιρείας, που απαξίωσαν και συνεχίζουν να απαξιώνουν την επιχείρηση. Αυτό δεν έγινε ούτε στο άλλο θανατηφόρο δυστύχημα του περασμένου καλοκαιριού.
Και οι έξι συλληφθέντες είναι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ και  κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Την ώρα των απολογιών τους, την περασμένη εβδομάδα, είχαν συγκεντρωθεί συνάδελφοί για να τους συμπαρασταθούν.
O Διευθυντής του εργοστασίου, ο τεχνικός ασφαλείας, ο προϊστάμενος του τμήματος, ο εργοδηγός και οι δύο επιστάτες κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για τον θάνατο του  55χρονου συναδέλφου τους. Οι κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί είναι:  «Έκρηξη από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου διά παραλείψεως από κοινού» και «Έκθεση από την οποία προκλήθηκε θάνατος του παθόντος διά παραλείψεως από κοινού».
Στη  διάρκεια λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, μια πρώτη εκτίμηση ανεβάζει τους θανάτους εργαζομένων σε 70, αφού   δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημη καταγραφή. Οι περισσότεροι μετά το 1989 όταν η ΛΑΡΚΟ κρατικοποιήθηκε. Από τότε έχουμε θανατηφόρα ατυχήματα  να σημειώνονται σχεδόν κάθε χρόνο. Είναι δυνατόν να ευθύνονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι γι αυτό; Θυμίζουμε ότι για όλα τα ατυχήματα, ποτέ καμία κυβέρνηση δεν πήρε την ευθύνη του ατυχήματος, ούτε και κάποιος υπουργός Βιομηχανίας ή Εργασίας παραιτήθηκε από ευθιξία.
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ
Το καταγγέλλουν και οι εργαζόμενοι διαχρονικά. Το εργοστάσιο δεν έτυχε εδώ και πολλά χρόνια του αναγκαίου εκσυγχρονισμού, κάτι που είχε συνέπειες και στη δυσμενή  οικονομική κατάσταση της ΛΑΡΚΟ αλλά και στην ασφαλή λειτουργία της.
Έτσι, σε ένα τόσο δύσκολο λειτουργικά εργοστάσιο, οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας ενώ θα έπρεπε να τηρούνται με ευλάβεια και να είναι προτεραιότητα, αυτό δεν φαίνεται να γίνεται.
 Οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών δεν προσπάθησαν ποτέ να υλοποιήσουν κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο για τη ΛΑΡΚΟ ενταγμένο σε ένα εθνικό σχέδιο βιομηχανικής ανάπτυξης.