ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ07112020

Παρ, 10 Ιουλ 2020 6pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΗ Η ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ

ΟΛΗ Η ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ

Παρουσιάστηκε εν κρυπτώ την περασμένη Παρασκευή - Τι προβλέπει λίγο πριν τις εκλογές - Το πιθανότερο είναι να μην εφαρμοστεί ποτέ

Η συλλογική σύμβαση εργασίας παρουσιάστηκε σχεδόν στα κρυφά από την κομματικά διορισμένη διοίκηση της Λάρκο, στο ΔΣ της εταιρείας την περασμένη Πέμπτη 27 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. 
Ωστόσο η ΕΣΣΕ δεν εγκρίθηκε καθώς τα μέλη του ΔΣ ζήτησαν από τη διοίκηση να παρουσιάσει την ακριβή κοστολόγηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα επιχειρήσουν την έγκριση και υπογραφή της ΕΣΣΕ σε νέο ΔΣ εντός της εβδομάδας, κυριολεκτικά λίγες ώρες πριν την... κάλπη.

Πάντως το σχέδιο να περάσουν προεκλογικές αυξήσεις στο μισθολογικό κόστος της Λάρκο, είναι νομικά διάτρητο βρίσκεται στον αέρα μιας και το ΤΑΙΠΕΔ που είναι ο βασικός μέτοχος της Λάρκο έχει ζητήσει ενημέρωση και τεκμηρίωση εάν οι αυξήσεις που προκύπτουν από τη Σύμβαση, είναι συμβατές με το Business Plan που κατήρτισε η εταιρεία Oliver Wyman. 
Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις που θα προκύψουν εκτιμάται ότι φτάνουν τα 3 εκατ. ευρώ ετησίως, μόνο για το εργοστάσιο της Λάρκο, χωρίς να υπολογίζονται οι αυξήσεις που θα προκύψουν από άλλους χώρους της εταιρείας.

Τι προβλέπει η ΕΣΣΕ
Βασικό μισθό ανειδίκευτου πρωτοδιοριζόμενου εργάτη 950 ευρώ (βοηθοί τεχνίτες, τεχνίτες ηλεκτρονικοί, υδραυλικοί, ξυλουργοί, οικοδόμοι, φύλακες, βοηθοί χειριστές μηχανημάτων).
Ο βασικός μισθός αυξάνεται και ξεπερνά τα 1000 ευρώ για άλλες ειδικότητες (χειριστές μηχανημάτων, επιστάτες, εργοδηγοί, διοικητικοί κλπ) και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 1350 ευρώ για το επιστημονικό προσωπικό.
Ο βασικός αυτός μισθός συμπληρώνεται με διατακτικές:
2 ευρώ την ημέρα από την 1η Ιουλίου 2019 
4 ευρώ την ημέρα από την 1η Ιουλίου 2020
6 ευρώ την ημέρα από την 1η Ιουλίου 2021
Επιπλέον όσοι προσλήφθηκαν το 2007 και έχουν λάβει αναβάθμιση ειδικότητας χωρίς αύξηση μισθού, προβλέπεται να πάρουν αναδρομικά σε τρεις δόσεις τη διαφορά που προκύπτει.
Σε ό,τι αφορά τα χρονοεπιδόματα, τα βασικά ημερομίσθια προσαυξάνονται κατά:
5% για τις δύο πρώτες τριετίες
7% για την τρίτη και τέταρτη τριετία
8% για την πέμπτη και έκτη τριετία
9% για την έβδομη και όγδοη τριετία
Αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία ακόμη και η απασχόληση εργαζόμενου μέσω εργολάβου (για κάθε 5 έτη μία τριετία).
Επιδόματα
Η ΕΣΣΕ περιλαμβάνει πλήθος επιδομάτων και παροχών. Συγκεκριμένα στην εταιρεία διασφαλίζονται πλήρως τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας. Επιπλέον επιδόματα ανάλογα και με την ειδικότητα ή την οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου προβλέπονται τα εξής:
1.    Ανθυγιεινό από 114,55 έως 130,69 ευρώ
2.    Συζύγου 29,35 ευρώ
3.    Βάρδιας 59,98 ευρώ
4.    Εκτός βάρδιας 35 ευρώ
5.    Παραγ. τμημ. 95 ευρώ
6.    Επίδομα Η/Κ 190 ευρώ
7.    Επίδομα ρευστών 10 ευρώ
8.    Επίδομα οξυγονοκολλητών 20 ευρώ
9.    Επίδομα Συντ. (ύψους) 19,67 ευρώ
10.  Επίδομα ύψους (γερανιστές) 17,34 ευρώ
11.  Επίδομα ηλεκτρομηχανολογικής συντήρησης εκτός βάρδιας 14,67 ευρώ
12.  Επίδομα Βάρδιας ΠΗ 20 ευρώ
13.  Επίδομα γερανών 50 ευρώ
14.  Επίδομα χειριστών 41 ευρώ
15.  Επίδομα οδηγών ασθενοφόρου 20 ευρώ
16.  Επίδομα ταμείου 10%
17.  Επίδομα προϊσταμένων υπομηχανικών 146,74
18.  Επίδομα υπευθυνότητας προσωπάρχη 176,08
19.  Πολυετίες 1%
20.  Κάτοχοι πτυχίου ΤΕΙ 10%
21.  Κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ 15%
22.  Κάτοχοι μεταπτυχιακού 18%
23.  Κάτοχοι διδακτορικού 20%

Πριμ παραγωγής
Λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, όσο πιο πολύ νικέλιο παράγει η Λάρκο τόσο αυξάνονται οι ζημιές. Ωστόσο στην ΕΣΣΕ προβλέπεται πριμ παραγωγής που αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή, δηλαδή όσο μεγαλύτερες είναι οι ζημιές της εταιρείας:
Εάν η μέση τιμή του νικελίου είναι 9500 έως 11574 δολάρια και η παραγωγή του μήνα ξεπερνά τους 1000 τόνους (ζημιά για την εταιρεία περίπου 5 εκατ. δολάρια) τότε δίνεται πριμ παραγωγής 2%  του μισθού + 2,75% ανά 100 τόνους 
Το πριμ παραγωγής μπορεί να φτάσει μέχρι και το 14% + 3% ανά 100 τόνους ανάλογα με τις τιμές του νικελίου και την παραγωγή ανά μήνα.

Οικειοθελείς παροχές
Πέραν των παραπάνω η ΕΣΣΕ προβλέπει τις εξής παροχές:
• 1 κιβώτιο γάλα σε κονσέρβα κάθε δύο μήνες
• 40 ευρώ ως αντίτιμο αγοράς γαλοπούλας τα Χριστούγεννα
• 100 ευρώ ως αντίτιμο για την αγορά αρνιού το Πάσχα
Επίσης προβλέπεται η επιδότηση από το ταμείο της εταιρείας χοροεσπερίδων και πολιτιστικών εκδηλώσεων (μπουζούκια) του σωματείου των εργαζομένων.
Ποια είναι η διοίκηση 
της Λάρκο
Η διοίκηση της Λάρκο αποτελείται από τους Μ. Ρένεση (Πρόεδρος ΔΣ) και Ε. Κουτσλιωτάκη (διευθύνων σύμβουλος).
Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης σταμάτησε από την νυν κυβέρνηση, η οποία είχε ισχυριστεί (υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Γ. Σταθάκης) ότι έχει σχέδιο που θα μετατρέψει την κρατική βιομηχανία σε κερδοφόρο.

Η σημερινή κατάσταση
Με βάση τα τελευταία στοιχεία το 2018, η Λάρκο για κάθε τόνο νικελίου που παρήγαγε, είχε ζημιές 3642 δολάρια.
- έχει μέχρι στιγμής 350 εκατ. ευρώ ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος προς τη ΔΕΗ. Ακόμη και σήμερα, παρά τη δέσμευσή της ότι θα σεβαστεί τη νέα ευνοϊκότατη σύμβαση, δεν πληρώνει. Από τις αρχές του 2019 η Λάρκο έχει πληρώσει 7,5 εκατ. ευρώ έναντι 30 εκατ. ευρώ που είναι οι λογαριασμοί Ιανουαρίου - Μαΐου 
- οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εργολάβους και προμηθευτές υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια (κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ)
- η εταιρεία δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις που έχει για αγορές δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Εκτιμάται ότι στο τέλος της περιόδου η εταιρεία θα έχει ένα τεράστιο έλλειμμα 1,5 εκατομμυρίων δικαιωμάτων αξίας κοντά στα 40 εκατ. ευρώ, με την ανοχή του υπουργείου Ενέργειας. Περίπου το μισό από το έλλειμμα, έχει προκύψει από την πώληση των δωρεάν δικαιωμάτων που είχε στην κατοχή της η Λάρκο για να καλύψει τρέχουσες υποχρεώσεις της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ