ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ07122020

Παρ, 10 Ιουλ 2020 6pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΕΡΓΑΣΙΑ ▶ΛΑΡΚΟ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 25% ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

▶ΛΑΡΚΟ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 25% ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Θα εφαρμοστούν από 1ης Ιουλίου και δίδoνται την ώρα που η εταιρεία δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τη ΔΕΗ, που ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη

Νέα συλλογική σύμβαση που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Ιουνίου 2022, προωθεί η ΛΑΡΚΟ, με τη συνολική επιβάρυνση της μισθολογικής δαπάνης της εταιρείας να φτάνει στο 25%. 
Το σχέδιο σύμβασης εργασίας που προτείνει η επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό από τη διοίκηση, προβλέπει αύξηση των βασικών μισθών σε 950 έως 1.220 ευρώ, ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο που έχει τοποθετηθεί ο καθένας. Τα ποσά αυτά αυξάνονται κατά 2 ευρώ την ημέρα από τον Σεπτέμβριο του 2020 και επιπλέον 2 ευρώ την ημέρα από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Από τον Ιανουάριο του 2020 «ξεπαγώνουν» και οι τριετίες σταδιακά έως το 2022. Πέραν των βασικών μισθών προβλέπονται διάφορα επιδόματα για κάθε ειδικότητα (βάρδιας, εκτός βάρδιας, γραμματέων, ταμείου κ.λπ.), που κυμαίνονται από 114,67 ευρώ έως 190 ευρώ. Επιπλέον, ορίζει επίδομα παραγωγικότητας, με βάση τη μέση τιμή του νικελίου και την ποσότητα της παραγωγής. 
Η σύμβαση προβλέπει ότι όταν ο εργαζόμενος συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης παίρνει πλήρη αποζημίωση απόλυσης, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας του. Πέραν των μισθολογικών αυξήσεων, προβλέπεται επίσης η καταβολή 40 ευρώ τα Χριστούγεννα για την αγορά γαλοπούλας και 100 ευρώ το Πάσχα για αρνί.
Ολα αυτά όταν η ΛΑΡΚΟ είναι μια εταιρεία υπερχρεωμένη και βαθιά προβληματική. Το κόστος παραγωγής υπερβαίνει κατά 30% τις μέσες τιμές νικελίου. Δηλαδή όσο περισσότερο παράγει τόσο αυξάνονται οι ζημίες της. Επίσης, δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα που καταναλώνει για τη ζημιογόνο παραγωγή της, ακόμη και με βάση μια ευνοϊκή ρύθμιση που «ζηλεύουν» άλλες υγιείς ενεργοβόρες ελληνικές βιομηχανίες. Η ΛΑΡΚΟ χρωστάει στη ΔΕΗ 310 εκατ. ευρώ. Πέρυσι με παρέμβαση της κυβέρνησης, η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να της δώσει γενναία έκπτωση της τάξης του 24%, ενώ η ΛΑΡΚΟ θα έπρεπε με διάφορους τρόπους (π.χ. παραδόσεις λιγνίτη) να πληρώνει κάθε μήνα ένα ποσό. Ουσιαστικά, με κυβερνητική παρέμβαση, η ΛΑΡΚΟ συνέχισε να λειτουργεί με έξοδα της επίσης προβληματικής ΔΕΗ.
Θυμίζουμε ότι επειδή η ΛΑΡΚΟ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, η διοίκηση της ΔΕΗ απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή με την οποία προειδοποιεί τη μεταλλουργία πως εάν μέχρι την (προηγούμενη) Παρασκευή δεν  2,5 εκατ. ευρώ θα άρει την εκπροσώπηση.
Η δόση δεν κατεβλήθη φυσικά με την Η ΛΑΡΚΟ να αντιπροτείνει την καταβολή των 2,5 εκατ. ευρώ της κατανάλωσης του Μαρτίου στις 24 ή 25 Ιουνίου, και την καταβολή της κατανάλωσης του Απριλίου σε δύο δόσεις, η πρώτη 1 εκατ. στις 26-27 Ιουνίου και η δεύτερη 1,5 εκατ. στις 10 Ιουλίου. 
Τέλος ας μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την παροχή παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ ύψους 135,8 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να ανακτήσει. Προφανώς, η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα την οδηγούσε σε «λουκέτο».

Και εισαγγελική 
έρευνα για τη ΛΑΡΚΟ
Η ΔΕΗ ετοιμάζεται να κατεβάσει τους διακόπτες στη ΛΑΡΚΟ όχι μόνο γιατί "δεν πληρώνει ενώ μοιράζει αυξήσεις", ούτε γιατί ειναι σταθερά ζημιογόνος δηλαδή χρεοκοπημένη. Εκείνο που πιέζει τα πράγαμτα είναι η διενέργεια εισαγγελικης έρευνας εδώ και ένα χρόνο, για τη σύμβαση με τη ΛΑΡΚΟ και τις καθυστερήσεις πληρωμών.
Η Δικαιοσύνη εξετάζει τυχόν ποινικές ευθύνες της διοίκησης της ΔΕΗ (Παναγιωτάκης) που ενώ παρέλαβε ένα χρέος 180 εκατ. ευρώ, το έχει φτάσει στα 310 εκατ. ευρώ.
Το θέμα της ΛΑΡΚΟ θα κυριαρχήσει και στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ στις 27 Ιουνίου.
 
Ποιες παροχές προσφέρει
 η διοίκηση ΛΑΡΚΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, το οποίο μάλιστα το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων θα το παρουσιάσει σήμερα στην έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του, το εργατικό κόστος μαζί με παροχές και άλλες μισθολογικές αναπροσαρμογές, όπως αύξηση χρονοεπιδομάτων, ανεβαίνει κατά 5,5 εκατ. ευρώ.
Ορισμένες από τις παροχές προς τους εργαζόμενους, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι:
1. Τα Χριστούγεννα η εταιρεία προσφέρει σε όλους τους εργαζομένους ανεξαρτήτως χρόνου πρόσληψης στην εταιρία, ειδικότητας, ιδιότητας και κατηγορίας παιδικά δώρα στα ανήλικα παιδιά ηλικίας έως 15 ετών.
2. Τα Χριστούγεννα η εταιρεία προσφέρει σε όλους τους εργαζομένους ανεξαρτήτως χρόνου πρόσληψης στην εταιρία, ειδικότητας, ιδιότητας και κατηγορίας χορήγηση ποσού ύψους 40 ευρώως αντίτιμο για την αγορά γαλοπούλας.
3. Την περίοδο του Πάσχα η εταιρεία προσφέρει σε όλους τους εργαζομένους ανεξαρτήτως χρόνου πρόσληψης στην εταιρία, ειδικότητας, ιδιότητας και κατηγορίας χορήγηση ποσού ύψους 100 ευρώ ως αντίτιμο για την αγορά αρνιού.
4. Σε ετήσια βάση και στα πλαίσια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης η εταιρία ανάλογα με τις οικονομικές της δυνατότητες θα συνδράμει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις μετά από αιτιολογημένο αίτημα του σωματείου εργαζομένων.
Η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ σημειώνει στη συλλογική σύμβαση εργασίας τις προαναφερόμενες παροχές ως «οικειοθελούς χαρακτήρα» και δεν συνιστούν μισθό και δεν συνυπολογίζονται σε επιδόματα εορτών και αδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ