ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ05272020

Τετ, 27 Μαϊ 2020 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΕΛΛΑΔΑ & ΚΟΣΜΟΣ Ψήφος στις γυναίκες πριν από 100 χρόνια

Ψήφος στις γυναίκες πριν από 100 χρόνια

Το υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της η Ζωή Λιβανίου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ημέρα που το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε το νομό παραχώρησης δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες η Βουλευτής Ευβοίας Ζωή Λιβανίου εξέδωσε ανακοίνωση.

Συμπληρώνονται σήμερα 100 χρόνια από την ιστορική ημέρα που το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο αποδίδοντας δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, αναγνωρίζοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο τον πολυετή αγώνα των γυναικών.

Οι ηρωίδες που έμειναν στην ιστορία ως Σουφραζέτες,  πέτυχαν το αδιανόητο για την εποχή διεκδικώντας για τις ίδιες αλλά και για όλες εμάς το αυτονόητο δικαίωμα ψήφου, το αυτονόητο δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής στην επιλογή της διακυβέρνησης  της χώρας τους.

Στα χρόνια που ακολούθησαν σε όλες τις χώρες σταδιακά οι γυναίκες άρχισαν να αποκτούν δικαιώματα, με συνεχείς και επίπονους αγώνες. Σήμερα ζούμε στην εποχή που πληθώρα δικαιωμάτων των γυναικών αμφισβητούνται και πάλι με πρόσχημα την οικονομική κρίση στα πλαίσια της ίδιας εμμονής για συντηρητικοποίηση της κοινωνίας.

Είναι χρέος μας να θυμόμαστε τους αγώνες εκείνων των γυναικών που μας επέτρεψαν να διεκδικήσουμε την ισότητα. Είναι χρέος μας να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα, να διασφαλίσουμε όσα έχουν κατακτηθεί και να διεκδικήσουμε την πλήρη ισότητα. Η χειραφέτηση της γυναίκας και η διασφάλιση της ισότητας ξεκινάει από την παιδεία, επεκτείνεται στην κοινωνία και στην επαγγελματική ζωή, εδραιώνεται μέσα στην οικογένεια, ταυτίζεται σε κάθε αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα , για την αξιοπρέπεια, για την Δημοκρατία.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά μπορεί να έχουν αλλάξει πολλές φορές μανδύα, παραμένουν όμως ίδιες στο πέρασμα των χρόνων από την εποχή που ο Αριστοφάνης έγραφε την Λυσιστράτη.

Παρά την κοινωνική και όχι μόνο πρόοδο που έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες και στην πατρίδα μας, είναι πολλοί αυτοί που εξακολουθούν να αμφισβητούν την ικανότητα των γυναικών να συμμετέχουν, να αποφασίζουν, να διοικούν. Οι φωνές της συντήρησης που διεκδικούν πολλών ειδών παλινορθώσεις και επιστροφές σε «παραδοσιακές αξίες» βρίσκουν διάφορους τρόπους να προπαγανδίσουν τις «αρετές» του παρελθόντος.

Είναι στο χέρι μας να επαγρυπνούμε,  να είμαστε συνεχώς σε ετοιμότητα υπερασπίζοντας τα δικά μας δικαιώματα,  τα δικαιώματα όλων όσων βρίσκονται στη χώρα μας, στην Ευρώπη, σε κάθε γωνία του κόσμου.

Δύναμη μας η συμμετοχή μας.