ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06092023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ

Με σοβαρές ελλείψεις η πρόταση των ανταγωνιστών Ολλανδών που ήθελαν και Τερματικό Σταθμό στα Ψαχνά

Eνσταση κατέθεσε η κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings στην Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, που διενεργεί διαγωνισμό για τα λατομεία της μεταλλευτικής επιχείρησης, κατά της Commodity & Mining Insight Ireland. 
Αυτό δείχνει και το μεγάλο ενδιαφέρον της Κοινοπραξίας να πάρει την ΛΑΡΚΟ.
Η ένσταση σχετίζεται αφενός με προβλήματα της εγγυητικής επιστολής που έχει καταθέσει η αλλοδαπή εταιρεία και η οποία φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι «δανεική» –δηλαδή να έχει δοθεί από άλλη εταιρεία– και αφετέρου με την απουσία ολοκληρωμένου και τεκμηριωμένου επιχειρηματικού σχεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ήρθε σε επικοινωνία με την Ειδική Διαχείριση η οποία παραδέχθηκε την ύπαρξη προβλημάτων σε σχέση με την εγγυητική επιστολή.
Επιπλέον, η προσφορά της Commodity & Mining Insight Ireland αναγράφεται σε ένα έγγραφο τριών σελίδων το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καταλαμβάνουν τα βιογραφικά στελεχών της, αναφέρουν. Η Commodity & Mining Insight Ireland κατέθεσε προσφορά μόνο για τα μεταλλεία και όχι για το εργοστάσιο, ύψους 1,5 εκατομμυρίων. 
Αναφέρει δε, ότι  σκοπεύει να αναπτύξει μία μέθοδο μεταλλουργίας (που δεν θεωρείται από την αγορά ιδιαίτερα προστιθέμενης αξίας) και να εξάγει τα φορτία της από τερματικό λιμενικό σταθμό που θα αναπτύξει στα Ψαχνά της Ευβοίας. Δεν συνοδεύεται, από καμιά περαιτέρω εμβάθυνση και κυρίως τεκμηρίωση.
Από την άλλη πλευρά η κοινοπραξία της ΓΕΚ Τέρνα κατέθεσε προσφορά 5 εκατομμυρίων για το εργοστάσιο της Λάρκο στην Λάρυμνα, και συμβολική προσφορά για τα μεταλλεία συνοδευόμενη από, τεκμηριωμένο από ανεξάρτητο συμβουλευτικό οίκο, επενδυτικό σχέδιο 370 σελίδων που περιλαμβάνει μελέτη βιωσιμότητας. Άρα, με ποια λογική ζητείται νέος γύρος ανταγωνιστικών προσφορών από τους δύο υποψηφίους και δεν επικυρώνεται ο διαγωνισμός υπέρ της ελληνικών συμφερόντων κοινοπραξίας;
Με βάση τα παραπάνω, ο διαγωνισμός της Ειδικής Διαχείρισης ενδέχεται να ολοκληρωθεί με αποκλεισμό της Commodity & Mining Insight Ireland και προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία. Άλλωστε, στον δεύτερο διαγωνισμό, αυτόν του ΤΑΙΠΕΔ για το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, προσφορά έχει καταθέσει μόνον η κοινοπραξία. Πηγές σε επαφή με τις διαδικασίες του Ταμείου αναφέρουν πως το διοικητικό του συμβούλιο αναμένει οδηγίες από τα εποπτεύοντα υπουργεία προκειμένου να κατοχυρώσει τον διαγωνισμό στην κοινοπραξία ή να προχωρήσει σε νέο γύρο ανταγωνιστικών προσφορών μεταξύ των δύο υποψηφίων.