ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ02082023

Τετ, 08 Φεβ 2023 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Παραμένουν τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων

Παραμένουν τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Λίμνη περιγράφονται με την παρακάτω ανακοίνωση τους: 

  • Για τους ελαιοπαραγωγούς έχει δοθεί αποζημίωση 50ευρώ προκαταβολή ανα δέντρο μόνο σε εκείνους που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Αυτό το ποσό, ακόμα και όταν δοθεί και το υπόλοιπο (άλλα 50 ευρώ) είναι πενιχρό, καθώς ενας τενεκές λάδι κοστίζει παραπάνω.

  • Για τους συναδέλφους μελισσοκόμους δόθηκαν αποζημιώσεις μόνο για τα καμένα μελισσοσμήνη. Στο αίτημα μας μαζί με τον μελισσοκομικό συνεταιρισμό Ιστιαίας για αποζημίωση λόγω απώλειας πληθυσμού λόγο μετακινήσεων κατά τις ημέρες της φωτιάς δεν μας έχουν δώσει καμία απάντηση. Στο θέμα των μελισσοτροφών εκτός από ιδιωτικές πρωτοβουλίες δεν έχει δοθεί τίποτα άλλο. Σε πρόσφατη επικοινωνία προτείναμε και την λύση της έκτακτης ανάθεσης που έχει δυνατότητα να κάνει η περιφέρεια εως 30000 ευρώ αλλά τελικά δεν το προχώρησαν ούτε με αυτόν τον τρόπο.

  • Οι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι που δήλωναν κάτω από 20 ζώα εξαιρέθηκαν από την οικονομική ενίσχυση που δόθηκε. Η κατάσταση με τις ζωοτροφές είναι δραματική. Μέχρι τώρα με κρατική μέριμνα έχουν δοθεί μόλις 106 τόνοι από την περιφέρεια. Ο ένας από τους δυο διαγωνισμούς που τρέχει η περιφέρεια και που εχει να κάνει με τριφύλλι σε μορφή πέλετ προχώρησε και από την ενημέρωση που έχουμε από τον αντιπεριφερειάρχη εντός τον ημερών θα αρχίσει να δίνετε με καθυστέρηση 9 μηνών. 

  • Οι ελαιοπαραγωγοί συνάδελφοι που καταστράφηκαν με την ΜΗΔΕΙΑ έφτασαν να χάσουν έως και το 50% έκαστου δέντρου με αποτέλεσμα η ερχόμενη καρποφορία της χρονιάς να μειωθεί στο μισό και παραπάνω, επίσης να επηρεαστεί και η παραγωγικότητα των επόμενων ετών.

  • Ένα ακόμα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή είναι ο υπερπληθυσμός των αγριογούρουνων που αφανίζουν τις καλλιέργειες μας και εδώ δεν υπάρχει καμία απόλυτος κρατική μέριμνα, όσο για των άθλιο κανονισμό του ΕΛΓΑ πάλι δεν προβλέπει τίποτα και για αυτό.