ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ01282023

Τρι, 24 Ιαν 2023 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΖΗΜΙΩΝ

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΖΗΜΙΩΝ

Ενώ ολοκλήρωσαν ή εκτελούν στην Εύβοια έργα δεν έχουν εισπράξει 35 εκ. ευρώ για τις εργασίες τους

Την άμεση εξόφληση των οφειλών προς ιδιώτες ύψους 35 εκατ. ευρώ, ζητάει ο Θανάσης Ζεμπίλης με Ερώτησή του στον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.
Οι πληρωμές αφορούν την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τα έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται από αυτές. 
Ο Βουλευτής Ευβοίας, εξηγεί ότι η μη αποπληρωμή αυτών των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έχει φέρει σε απόγνωση ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργου, ενώ ταυτόχρονα καθυστερεί και την αποπεράτωση σημαντικών έργων αποκατάστασης, όπως η γέφυρα των Γουβών στη Βόρεια Εύβοια.
Ο Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια, η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας έχει πληγεί καίρια από επαναλαμβανόμενες φυσικές καταστροφές. Εύλογα, κατά την περίοδο αυτή ήταν αυξημένες και οι ανάγκες για μισθώσεις μηχανημάτων έργου για κατασβέσεις δασικών πυρκαγιών, για αποχιονισμό, για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, για συντηρήσεις οδών και λοιπών τεχνικών έργων, για καύσιμα κλπ. Πέραν των μέσων αντιμετώπισης των καταστροφών αυτών, προέκυψε αντίστοιχα και η ανάγκη εκτέλεσης των απαραίτητων έργων για την αποκατάσταση των ζημιών στις δημόσιες υποδομές, που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές.

Ωστόσο, η μη πληρωμή των εργασιών αυτών, έχει εκτοξεύσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Έτσι, προς τους ιδιοκτήτες των μηχανημάτων έργου οφείλονται περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή τα ανεξόφλητα χρέη προς τους αναδόχους για έργα αποκατάστασης ζημιών ανέρχονται στα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Η συσσώρευση των συγκεκριμένων οφειλών προκαλείται διότι παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων προς τις Περιφέρειες. 

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, η κατάσταση αυτή, έχει φέρει σε απόγνωση ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργου, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής. Συν τοις άλλοις, η καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων προς όσους υλοποίησαν έργα αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές δημιουργεί ένα σπιράλ ληξιπρόθεσμων οφειλών προς άλλους ιδιώτες, καθώς και προς τα Δημόσια Ταμεία.  
Ο Θ. Ζεμπίλης ζητά από τον Αδωνι Γεργιάδη να μάθει, "σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να ενισχυθούν με πιστώσεις οι κωδικοί ΣΑΕΠ 566 και 866 προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Π.Ε. Εύβοιας) και να εξοφληθούν οι συσσωρευμένες οφειλές προς τους ιδιώτες;».