ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ03312023

Πεμ, 30 Μαρ 2023 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΛΜΑ ΣΤΑ 100 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΝΙΚΕΛΙΟ ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ

ΑΛΜΑ ΣΤΑ 100 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΝΙΚΕΛΙΟ ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ

Η εταιρεία μπορεί να παράγει 60 τόνους την ημέρα, δηλαδή... να έχει έσοδα 6 εκ. δολάρια κάθε 24ωρο!

 
Ενώ η ΛΑΡΚΟ της ρύπανσης και της εγκατάλειψης πωλείται ή πτωχεύει, η τιμή του νικελίου συνέχισε και χθες την τρελή πορεία της: σημείωσε νέο ρεκόρ και έσπασε – για λίγη ώρα – το φράγμα των 100.000 δολαρίων ανά τόνο στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ρωσία πολύ σύντομα να μην μπορεί να εξάγει την παραγωγή της. 
 
Αυτό δίνει μια άλλη ευκαιρία στη ΛΑΡΚΟ που δεν υπήρχε πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. και αυτό γιατί η εταιρεία μπορεί να παράγει 60 τόνους την ημέρα και να έχει έσοδα... 6 εκ. δολάρια ανά 24ωρο!

 
Χθες λοιπόν, περί τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) η τιμή του νικελίου κατέγραφε άνοδο υψηλότερη του 70%, στα 82.195 δολάρια ανά τόνο. Έφθασε στο απόλυτο ιστορικό της υψηλό, στα 101.365 δολάρια ο τόνος, λίγη ώρα μετά τις 08:00. Είχε ήδη καταγράψει ρεκόρ την προηγουμένη.

 
 
Πρόκειται για άνοδο που έφτασε έως και  250% σε δύο ημέρες, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME)  να διακόψει τη διαπραγμάτευση του συγκεκριμένου μετάλλου.

Αν και όλα τα μέταλλα καταγράφουν άνοδο τιμών από την αρχή αυτής της εβδομάδας, το νικέλιο, που χρησιμοποιείται ιδίως για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με τη Ρωσία να είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του, ανεβαίνει με αληθινά ιλιγγιώδη ρυθμό.

 
«Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενών προϊόντων νικελίου, όπως το εξευγενισμένο νικέλιο, που είναι απαραίτητο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων», θυμίζει ο Μπενζαμέν Λουβέ, αναλυτής της OFI AM.

«Για την ώρα, οι κυριότερες (σ.σ. ρωσικές) εταιρείες που παράγουν μέταλλα έχουν γλιτώσει από τις κυρώσεις, όμως πολλές από τις εταιρείες αυτού του τομέα τις διευθύνουν ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στον Βλαντίμιρ Πούτιν», συνέχισε. «Ο αντίκτυπος» κυρώσεων σ’ αυτές «θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικός, καθώς το 37% των ρωσικών εξαγωγών έχουν προορισμό την Ολλανδία και το 16% τη Γερμανία», συμπλήρωσε.
 
ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
 
Η ΛΑΡΚΟ έχει δυνατότητα να παράΓει 60 τόνους νικελίου την ημέρα, δηλαδή ακόμη και με 30 ευρώ τιμή, τα έσοδα θα είναι 1.800.000 $, δηλαδή 650.000.000 $ το χρόνο και αν διπλασιαστούν ξεπερνούν το δισεκατομμύριο. Αυτό αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ που θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει βρει τον ανάδοχο και τον προωθεί. Ακαόμη το Σωματείο αναφέρει τις προτάσεις της κυβέρνησης:
  • Να μας αποζημιώσουν με τα χρήματα που εξοικονόμησαν από τις περικοπές που δεχτήκαμε τα δύο τελευταία χρόνια. Μας έκοψαν συνολικά στα δυο χρόνια εκκαθάρισης 21.000.000 ευρώ από την κατάργηση δώρων, επιδόματος άδειας και 25% στις μηνιαίες αποδοχές και το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων που προτείνουν είναι 21.000.000 ευρώ.

  • Να εγκαταλείψουν τη ΛΑΡΚΟ και τις κατοικίες στον οικισμό όσοι εργαζόμενοι είναι άνω των 55 ετών, χωρίς να μας λένε το που θα πάνε, πόσα θα παίρνουν και μέχρι πότε.

  • Οι υπόλοιποι κάτω των 55 να επαναπροσληφθούμε με τρίμηνες συμβάσεις σε μία εταιρεία που θα έχει σταματήσει τη λειτουργία και να μας ανανεώνουν ανά μήνα, εάν κρίνεται απαραίτητο για τη λειτουργία.