ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ03312023

Πεμ, 30 Μαρ 2023 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ρύπανση απειλεί την πώληση της ΛΑΡΚΟ

Η ρύπανση απειλεί την πώληση της ΛΑΡΚΟ

Σκληρό παζάρι με τους τρεις εναπομείναντες ενδιαφερόμενους

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος η ΛΑΡΚΟ να βάλει λουκέτο. Αν δεν ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί (που μετατίθενται για τον Ιούλιο!) μόνη λύση είναι το κλείσιμο της εταιρείας με όλο το προσωπικό να προστατεύεται είτε με σύνταξη είτε με μετάταξη.
 
Εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει τέλος στην 35χρονη αιμορραγία του ελληνικού Δημοσίου από τη χρεοκοπημένη ΛΑΡΚΟ πουλώντας την. Το προσπαθεί υπό την πίεση και της Ε.Ε. που επιβάλλει πρόστιμα για την επιστροφή κρατικών ενισχύσεων ύψους 160 εκατ. ευρώ.  Δύο χρόνια μετά το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφαση που δημοσιοποίησε χθες υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 5,5 εκατ. ευρώ και χρηματική ποινή άνω των 4 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης από το 2017 και μετά, δηλαδή πάνω από 32 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα, διότι δεν ανέκτησε τις κρατικές ενισχύσεις των 160 εκατ. ευρώ που είχαν χορηγηθεί στη ΛΑΡΚΟ.
Στο μεταξύ, αβέβαιη είναι η τελική επιβάρυνση της ΔΕΗ, η οποία προ εκκαθάρισης είχε συσσωρεύσει ένα χρέος από τη ΛΑΡΚΟ της τάξης των 340 εκατ. ευρώ και η οποία συνεχίζει να την ηλεκτροδοτεί μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, βάσει σύμβασης που προβλέπει το κατέβασμα του διακόπτη στην περίπτωση που δεν πληρώνει τους τρέχοντες λογαριασμούς. Σε αυτό το διάστημα τουλάχιστον τρεις φορές η ΔΕΗ κατάφερε να εισπράξει λογαριασμούς των 4-7 εκατ. ευρώ έπειτα από εξώδικα και την απειλή του διακόπτη.

Αν και στην πρώτη φάση των δύο διαγωνισμών (εκδήλωση ενδιαφέροντος) για τη ΛΑΡΚΟ εμφανίστηκαν συνολικά έξι υποψήφιοι επενδυτές, στην τελική φάση φαίνεται να παραμένουν τρεις, με το ενδιαφέρον τους να ατονεί, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν λυθεί κρίσιμα για τη βιωσιμότητα της μεταλλευτικής δραστηριότητας ζητήματα.

Παραμένουν ακόμη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings AG, η Mytilineos και η Commodity & Mining Insight Ireland Limited. 
Η ανταπόκριση των επενδυτών, ωστόσο, δεν θεωρείται δεδομένη, καθώς διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος σε δυο κυρίως ζητήματα: 
- Η ΛΑΡΚΟ όλα αυτά τα χρόνια καταπατά την περιβαλλοντική νομοθεσία, κάτι που αποτελεί ρίσκο για τους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι φέρεται να έχουν ζητήσει εύλογη παράταση συμμόρφωσης. Δεν έχουν γίνει οι απολύτως απαραίτητες επενδύσεις σε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες (φίλτρα). Χιλιάδες τόνοι σκουριάς (παραπροϊόντα της παραγωγής) εναποτίθενται κάθε χρόνο στη θάλασσα του Ευβοϊκού κόλπου. Με συντηρητικούς υπολογισμούς, εκτιμάται ότι απαιτούνται επενδύσεις άνω των 150 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό της δραστηριότητας εξόρυξης και παραγωγής της ΛΑΡΚΟ και τον περιορισμό της ρύπανσης. Επιπλέον, η εταιρεία απειλείται με πρόστιμο ύψους 49,5 εκατ. ευρώ.
- Στο εργασιακό, ο διαγωνισμός προβλέπει μεταβίβαση χωρίς εργασιακές υποχρεώσεις, ωστόσο τα συναρμόδια υπουργεία διαπραγματεύονται ακόμη με τα σωματεία εργαζομένων το ύψος των αποζημιώσεων, καθώς οι τελευταίοι επιδιώκουν αποζημίωση βάσει της σύμβασης με τη ΛΑΡΚΟ και όχι του νόμου περί αποζημιώσεων. Το κόστος αποζημίωσης περί τα 20-26 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το μοντέλο που τελικά θα συμφωνηθεί, θα το πληρώσουν επίσης οι φορολογούμενοι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Ειδική Διαχείριση και ΤΑΙΠΕΔ καταβάλλουν προσπάθειες για να απευθύνουν μέσα στον Ιανουάριο πρόσκληση εκδήλωσης δεσμευτικού ενδιαφέροντος με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο.