ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ05182022

Τρι, 17 Μαϊ 2022 9pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΕΥΒΟΙΑ ΣΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ

Η ΕΥΒΟΙΑ ΣΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ

Από 40% έως 60% οι ενίσχυση - Ευκαιρία για προσέλκυση μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων 

Ένα εξαιρετικά σημαντικό κίνητρο για την προσπάθεια ανασυγκρότησης της Εύβοιας δίδει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που έχει τοποθετήσει το νομό στα ανώτατα όρια επιδοτήσεων ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον για την επέκταση ακόμα και ίδρυση μεγάλων επιχειρήσεων που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
 
Τα ανώτατα όρια κρατικών ενισχύσεων προσδιορίζονται βάσει του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022-2027 που εγκρίθηκε πριν μερικές μέρες και ο ΧΠΕ για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προβλέπει τα εξής:

Α. Το ανώτατο όριο ενίσχυσης για τις Μικρές Επιχειρήσεις προσδιορίζεται στο 60% των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης.

Β. Το ανώτατο όριο ενίσχυσης για τις Μεσαίες Επιχειρήσεις προσδιορίζεται στο 50% των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης.

Γ. Το ανώτατο όριο ενίσχυσης για τις Μεγάλες Επιχειρήσεις προσδιορίζεται στο 40% των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης.

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι οι κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα για την προγραμματική περίοδο 2022-2027 για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι αυξημένες κατά 20-25% συγκριτικά με τα ποσοστά που ίσχυαν στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2021, καθώς η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήταν ενταγμένη στο στόχο τρία.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θεσπίζει ειδική κατηγορία ανώτατου ορίου ενισχύσεων για τις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής. Στη συγκεκριμένη κατηγορία εντάσσονται οι δύο πυρόπληκτοι δήμοι της Βόρειας Εύβοιας, όπου προβλέπονται ανώτατα όρια ενισχύσεων για τους εξής τομείς της οικονομίας:

  1. - Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία – Υδατοκαλλιέργεια
  1. - Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα
  1. - Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων
  1. - Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού
  1. - Μεγάλες Επενδύσεις
  1. - Επιχειρηματικότητα 360

Βασικός στόχος του Σ/Ν είναι η αύξηση των επενδύσεων, που αποτελεί τον μόνο τρόπο δημιουργίας νέου πλούτου και θέσεων εργασίας. Με τρόπο στοχευμένο και εναρμονισμένο με την νέα επενδυτική πολιτική, ο νέος αναπτυξιακό νόμος δίνει έμφαση στα εξής:

  • - στον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων
  • - στην πράσινη μετάβαση, με φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρηματικές δραστηριότητες
  • - στην ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
  1.  
Το Σ/Ν για τον νέο αναπτυξιακό νόμο εισάγεται σήμερα Τρίτη στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για συζήτηση και στη συνέχεια, την επόμενη εβδομάδα, θα έρθει στην Ολομέλεια για ψήφιση.
Την σημασία του νέου αναπτυξιακού νόμου για τις βιώσιμες επενδύσεις και την δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας στην Εύβοια, καθώς και για την συμβολή του στην ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, δεδομένου ότι το Σ/Ν προβλέπει το ανώτατο καθεστώς ενισχύσεων για την περιοχή, υπογραμμίζει με δήλωση του και ο Θανάσης Ζεμπίλης.
 

Ο Βουλευτής Ευβοίας αναφέρει ότι «είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας το γεγονός ότι για τους σημαντικότερους θεματικούς τομείς το Σ/Ν θεσμοθετεί ποσοστά ενισχύσεων με βάση τα ανώτατα όρια εντάσεων, που προβλέπονται στο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ).», ενώ συμπληρώνει ότι «είναι εξίσου σημαντικό ότι αναβαθμίζεται το καθεστώς ενισχύσεων για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Εύβοια με τον νέο ΧΠΕ και αίρεται μία αδικία ετών, που οφείλονταν στη πλασματική οικονομική ευμάρεια, λόγω της άτυπης ΒΙ.ΠΕ. των Οινοφύτων. Με τα νέα δεδομένα, αισιοδοξούμε ότι η θεσμοθέτηση των συγκεκριμένων ενισχυμένων κινήτρων θα φέρει σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή και θα δημιουργήσει αρκετές βιώσιμες θέσεις εργασίας».

«Η Εθνική Αντιπροσωπεία καλείται να ψηφίσει τις επόμενες ημέρες ένα νέο θεσμικό εργαλείο ανάπτυξης προς αντικατάσταση του ισχύοντα Ν. 4399/2016. Πρόκειται για μία σημαντική νομοθετική παρέμβαση, που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη της χώρας για την οικονομική δραστηριότητα και τις επενδύσεις και ο οποίος συμπεριλαμβάνει τις προτάσεις από την Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την Στρατηγική για την Βιομηχανία», υπογραμμίζει ο Θανάσης Ζεμπίλης.