ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ02062023

Δευ, 06 Φεβ 2023 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΖΗΤΗΣΕ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΖΗΤΗΣΕ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Ουσιαστική συνάντηση με Τριαντόπουλο και Υπουργούς - Τι τους προτάθηκε

Ο Προέδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Γεροντίτης χαρακτήρισε θετικά τα έως σήμερα μέτρα που θέσπισε η Πολιτεία για την στήριξη των επιχειρήσεων στη Β. Εύβοια. 
Επισήμανε επίσης, το προσωπικό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι εν λόγω Υπουργοί. Ωστόσο ζήτησε την εφαρμογή επιπλέον μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ως απαραίτητα για την ουσιαστική και βιώσιμη ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων. 
 
Τα παραπάνω έγινα σε συνάντηση στο Επιμελητήριο Ευβοίας όπου συμμετείχαν ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αρμόδιος σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, ο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς.
 
Σκοπός της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου, η πραγματοποίηση συζήτησης με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου, αλλά και τους Εκπροσώπους των Παραγωγικών Τάξεων του Νομού, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών της Πολιτείας, για την στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές, επιχειρήσεων της Βόρειας Εύβοιας και την ανασυγκρότηση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
 
ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
 
- Διαγραφή βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών και όσων βεβαιωθούν έως αφορούσα χρονική περίοδο 31.12.2021, είτε είναι ρυθμισμένες είτε όχι (εκτός ΦΠΑ)
- Διαγραφή εργοδοτικών εισφορών βεβαιωμένων και όσων βεβαιωθούν έως αφορούσα χρονική περίοδο 31.12.2021, είτε είναι ρυθμισμένες είτε όχι.
- Διαγραφή ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων ΕΦΚΑ.
- Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για 5 έτη.
- Αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 5 έτη.
- Αναστολή όλων των δόσεων των δανείων για 5 έτη.
- Αναστολή πλειστηριασμών, για 5 έτη.
- Οικονομική επιδότηση των επιχειρήσεων με τη μορφή Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
- Επιδότηση διατήρησης θέσεων εργασίας για τις υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις των παθόντων και όμορων Δήμων.
- Επιδότηση πρώτων υλών για τους παθόντες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση – τροφοδοσία ευπαθών προϊόντων.
- Άμεση αποδέσμευση ενός τουλάχιστον τραπεζικού λογαριασμού για κάθε επιχείρηση.
- Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για το Νομό.
- Αύξηση επιδότησης του πλαισίου του αναπτυξιακού νόμου των επενδύσεων που θα γίνουν στη περιοχή τα επόμενα 5 χρόνια ανάλογα με προϋποθέσεις (αειφορία, νέες τεχνολογίες, νέες θέσεις εργασίας κλπ) μέχρι το 70%.
- Εφαρμογή νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας.
Παράταση του προγράμματος Γέφυρα II τουλάχιστον για ένα χρόνο.
ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
 
O Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, τόνισε ότι η Κυβέρνηση τηρώντας τις δεσμεύσεις της για τη στήριξη όσων επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνεχίζει την εφαρμογή του διευρυμένου πλέγματος μέτρων στήριξης και αποκατάστασης.
 
- Προβλέπεται ότι το επιστρεπτέο ποσό δεν επιστρέφεται για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν αποδεδειγμένα από τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από 1η Μαΐου ως και 2 Σεπτεμβρίου 2021, βάσει σχετικών βεβαιώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 
 
- Ειδική πρόβλεψη υπάρχει, δε, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή υποκατάστημα στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι επλήγησαν σοβαρά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021. Συγκεκριμένα, για το σύνολο των εν λόγω επιχειρήσεων προβλέπεται η μη επιστροφή του επιστρεπτέου ποσού που έλαβαν στο πλαίσιο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
 
- Παρέχεται η δυνατότητα κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης των επιχειρήσεων, η δραστηριότητα των οποίων επλήγη από εξωγενείς παράγοντες, όπως μία φυσική καταστροφή που εκδηλώθηκε μέσα στη χρονιά. Για την περίπτωση των επιχειρήσεων της Β. Εύβοιας, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν να επιχορηγηθούν και για απώλεια εσόδων, εκτός από την άμεση αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν υποστεί. 
 
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, κάνοντας λόγο για την δημιουργία πρωτοποριακών έργων στην Βόρεια Εύβοια, μέσα από ένα ολιστικό μοντέλο ανάπτυξης, επικεντρώθηκε στην υλοποίηση πρωτοβουλιών που άπτονται της αρμοδιότητας του Τομέα του.
 
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, εστίασε κυρίως στην πορεία υλοποίησης των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.