ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ05182022

Τρι, 17 Μαϊ 2022 9pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡ ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ

ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡ ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ

Το θέμα έφτασε στη Βουλή - Αναλυτικά η απάντηση της  κυβέρνησης 

Με τέσσερα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, είτε έχουν δρομολογηθεί ενισχύονται οι ρητινοκαλλιεργητές στην Εύβοια. 
Τα μέτρα αναφέρονται αναλυτικά σε απάντηση του αρμόδιου υπουργού κ. Γ. Αμυρά με αφορμή Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, από το κόμμα της Ελληνικής Λύσης, για τηνκαταστροφή του κλάδου στην Εύβοια. 
Όπως αναφέρει ο κ. Αμυράς, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αντιλαμβανόμενο ότι μετά τις πρόσφατές καταστροφικές πυρκαγιές στην Β. Εύβοια και στα Γεράνεια Όρη απαιτούνται πρόσθετες ενέργειες, προκειμένου να συνεχιστεί η δραστηριότητα της ρητινοσυλλογής σε αυτές τις περιοχές, προχώρησε στα παρακάτω:
- προέβλεψε επιπλέον οικονομική ενίσχυση ως το τέλος του 2021, στο πλαίσιο έκτακτης χρηματοδότησης, ύψους 3.700.000 ευρώ, η οποία εγκρίθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αφορά σε δικαιούχους ρητινοσυλλέκτες των πυρόπληκτων περιοχών. Σημειώνεται ότι καταβάλλεται ποσό ύψους 1.994.444,80 ευρώ σε 877 δικαιούχους στην Εύβοια για την οικονομική ενίσχυση του έτους 2020.
- Το σύνολο των ρητινοσυλλεκτών απασχολείται στις εργασίες των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που εκτελούνται στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.
             - Σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, έχει δρομολογήσει την έναρξη ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινοσυλλεκτών, διάρκειας 7 ετών. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 792 άτομα, από τους οποίους οι 431 θα στελεχώσουν το Δασαρχείο της Λίμνης Ευβοίας και οι υπόλοιπο το Δασαρχείο της Ιστιαίας. 
            - Η οικονομική ενίσχυση στους ρητινοσυλλέκτες, όπως προβλέφθηκε στην από 13-8-2021 Π.Ν.Π., δεν κατάσχεται, δεν υπόκειται σε παρακρατήσεις και δεν συμψηφίζεται με οφειλές προς το Δημόσιο και οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα, καθώς και προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, μέχρι του ποσού των επτά χιλιάδων πεντακοσίων (7.500) ευρώ ετησίως και κατ’ εξαίρεση, για περιοχές που ευρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή, μέχρι του ποσού των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ.
 
Γ. ΑΜΥΡΑΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ
Ο αρμόδιος υπουργός κ. Γ. Αμυράς απαντώντας εξήγησε επίσης ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας έχει απόλυτη επίγνωση ότι η ρητινοσυλλογή συμβάλλει σημαντικά στην πυροπροστασία των δασών μέσω των εργασιών που εκτελούν οι ρητινοσυλλέκτες στα ρητινευόμενα δάση (καθαρισμός υπορόφου, δημιουργία μονοπατιών για να μετακινούνται, καθαρισμός περιφερειακά του δένδρου, συχνή επίβλεψη του δάσους, κ.λπ.).
 Επίσης αναγνωρίζει ότι οι ρητινοσυλλέκτες συμμετέχουν άμεσα στις προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιών και το γεγονός ότι είναι παραδοσιακό επάγγελμα. Σημειώνουμε ότι στη ρητινοσυλλογή δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 1000 ρητινοσυλλέκτες σε όλη τη Χώρα και έχει υπολογιστεί ότι καθαρίζουν από τον υπόροφο το 20% περίπου της όλης έκτασης του ρητινευόμενου πευκοδάσους. Για τη συμβολή τους αυτή κάθε χρόνο παρέχεται στους ρητινοσυλλέκτες οικονομική ενίσχυση, καθώς επίσης και υλικά ρητίνευσης (πάστα θειϊκού οξέος, πλαστικές σακούλες, μεταλλικά δοχεία, ψεκαστήρες), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες ρητίνευσης στην περιοχή αρμοδιότητάς τους.