ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πεμ12012022

Πεμ, 01 Δεκ 2022 2pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΝΕΕΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕ ΜΠΕΝΟ

ΝΕΕΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕ ΜΠΕΝΟ

Συμβάλλουν στον σχεδιασμό της Εύβοιας αφού αξιοποιούν δυνατότητες της περιοχής

Το Επιμελητήριο Ευβοίας δεν έχει σταματήσει να συμβάλλει προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των καταστροφών της Εύβοιας αλλά και προς την κατεύθυνση της δημιουργίας νέων αναπτυξιακών δεδομένων που υπόσχονται τον εκσυγχρονισμό του νομού και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 
 
Η νέα δέσμη προτάσεων του Επιμελητηρίου που κατατέθηκε στον κ. Μπένο μετά τις τελευταίες εξαγγελίες του,  ικανοποιούν στοχευμένα και δίκαια αιτήματα που σύλλεξε ο Φορέας  από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ομοσπονδίες και συλλόγους, αφετέρου δε, μπορούν να ενταχθούν στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και να ολοκληρωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμενα: 

 

- Ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα

• Δημιουργία σύγχρονου σφαγείου στη περιοχή

• Περαιτέρω αξιοποίηση και ενίσχυση του παραδοσιακού αμπελώνα  ΠΓΕ  Γιάλτρων 

• Ενθάρρυνση και ενίσχυση της καλλιέργειας σύκων στη περιοχή

• Ενθάρρυνση για την καλλιέργεια  αρωματικών φυτών και βοτάνων με τελικό σκοπό την παραγωγή αιθέριων ελαίων

• Ενθάρρυνση και στήριξη  των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, παράλληλα με την δημιουργία  μονάδας μεταποίησης και σύγχρονων ψυκτικών χώρων

• Αναδιάρθρωση όλου του ελαιώνα της Β Ευβοίας προς τη κατεύθυνση της παραγωγής ελαιολάδου και όχι τόσο βρώσιμης ελιάς, σε συνδυασμό με την δημιουργία ενός σύγχρονου τυποποιητηρίου

• Ενθάρρυνση της παραγωγής στον κάμπο του Μαντουδίου, ζωοτροφών, δημητριακών και οσπρίων, παράλληλα με την δημιουργία ενός αλευρόμυλου και ενός εργοστασίου παραγωγής ζωοτροφών, που θα στηρίζει όλη την παραγωγή ζωικής προέλευσης της περιοχής

- Τράπεζα ειδών πρώτης ανάγκη

Οι φυσικές καταστροφές την τελευταία εικοσαετία σε σύγκριση με την προηγούμενη, (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ) διπλασιάστηκαν παγκόσμια σε αριθμό, σε οικονομικές επιπτώσεις και σε αριθμό παθόντων λόγω της ραγδαίας μεταβολής των κλιματικών συνθηκών και άλλων δυσμενών παραγόντων. Η χώρα μας έχει βιώσει και αυτή τέτοια φαινόμενα. 
 
Το Επιμελητήριο έχει ήδη πάρει πρωτοβουλία για την δημιουργία  Τράπεζας ειδών πρώτης ανάγκης για τα μέλη του. Το Επιμελητήριο προτείνει, με αφορμή το συνολικό ολιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης για τη Βόρεια Εύβοια να δημιουργηθεί ως πιλοτική, μια τέτοια τράπεζα στην περιοχή, έτσι ώστε σε μελλοντικά απευκταία μεν (αλλά αναμενόμενα) συμβάντα να  υπάρχει δυνατότητα από τους Δήμους και τη πολιτική προστασία άμεσης και οργανωμένης αντίδρασης για την ανακούφιση των πληγέντων.

 

- Πράσινα δημόσια κτήρια στη Βόρεια Εύβοια

Με αφορμή την αναφορά στη χτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής ανασυγκρότησης στις 03.11.2021, της ύπαρξης 482 συνολικά δημοσίων οργανισμών και φορέων στο νομό και της αναμονής συγκεκριμένων στοιχείων για τους δύο Δήμους, το Επιμελητήριο προτείνει, την εξέταση της δυνατότητας πράσινης αναβάθμισης (με εγκατάσταση φ/β στις στέγες τους, μονώσεις κλπ) όλων των δημόσιων κτηρίων (στους τομείς της εκπαίδευσης, υγείας, διοίκησης κλπ) της περιοχής των δύο δήμων ως πιλοτικό σχέδιο που θα αναδείξει την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του συγκεκριμένου μέτρου για το δημόσιο τομέα αλλά και τους κατοίκους της περιοχής. 
 
Η ίδια προσέγγιση μπορεί να γίνει σε όλα τα κτήρια των έργων «Φωτοδότες» και ειδικά στο Δασικό Χωριό, που μπορεί να μετονομαστεί σε Δασικό Χωριό Αειφορίας.