ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06022023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΝΕΑ ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

ΝΕΑ ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Το Υπουργείο έδωσε νέα παράταση για τα μεταλλεία της Εύβοιας - Πιο πίσω όλος ο διαγωνισμός

Άτυπη παράταση, ενδεχομένως έως το τέλος Οκτωβρίου, έλαβε ο διαγωνισμός του ειδικού διαχειριστή και του ΤΑΙΠΕΔ για τη ΛΑΡΚΟ. 
Πιο συγκεκριμένα η πρώτη καθυστέρηση αναρτήθηκε στον ηλεκτρονικό φάκελο τεκμηρίωσης (VDR) του διαγωνισμού του ειδικού διαχειριστή, ο οποίος πουλάει τα μεταλλεία της Καστοριάς και της Εύβοιας μαζί με τον εξοπλισμό τους.
Πλέον, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν προθεσμία ολίγων ημερών για την υποβολή των ερωτήσεων / παρατηρήσεών τους. Καταργήθηκε δηλαδή η προθεσμία που εξέπνεε την π. εβδομάδα.
 

Ωστόσο, καθώς οι παρατηρήσεις των επενδυτών θα χρειαστούν έναν δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων για να απαντηθούν, τεκμαίρεται ότι θα υπάρξει περαιτέρω παράταση ενδεχομένως μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αναμένεται να μετατεθεί και η προθεσμία του Οκτωβρίου που έχει ο έτερος διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ και ειδικότερα αυτός για την εκμίσθωση του εργοστασίου τον οποίο διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγές που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία σημειώνουν γι’ αυτόν τον δεύτερο διαγωνισμό πως το σχέδιο Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που έχει συνταχθεί για να κατατεθεί προς έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, έχει κενά αφού δεν διασφαλίζει επαρκώς τους επενδυτές από ευθύνες για περιβαλλοντικές παραβάσεις τους παρελθόντος και άλλες απαιτήσεις που ήθελε προκύψουν στο μέλλον για τις προ της ανάληψης της εταιρείας από αυτούς πράξεις.

Όπως φαίνεται λοιπόν, οι δεσμευτικές προσφορές δεν είναι δυνατόν να κατατεθούν πριν από τον Νοέμβριο, και αυτό μόνον εφόσον όλα τρέξουν με ιδιαίτερα γοργούς για την ελληνική πραγματικότητα ρυθμούς.
 

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικά έξι επενδυτές που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον έχουν γίνει τρεις, καθώς οι άλλοι τρεις αποχώρησαν από την ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία. Παραμένουν δηλαδή ενεργοί ο όμιλος Mytilineos, η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ΑD Holdings και η Commodity & Mining Insight UK. Αντιθέτως ως de facto αποχωρήσαντες αναφέρονται η Trafigura Group, η Solway Investment και η Tharisa.

Στο μεταξύ εξακολουθεί δεν έχει επεξηγηθεί αναλυτικά το ακριβές μοντέλο με το οποίο θα καταστεί δυνατόν ο επενδυτής που θα πλειοδοτήσει στον έναν από τους δύο διαγωνισμούς να έχει το δικαίωμα, αν δεν πλειοδοτήσει και στον άλλον, να ανεβάσει την προσφορά του σε επίπεδα τα οποία θα του επιτρέψουν την απόκτηση και του ετέρου περιουσιακού στοιχείου. 
Καθώς αυτή η διαδικασία, του λεγόμενου shoot-out, είναι κομβική, οι διευκρινίσεις θεωρούνται επιβεβλημένες. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ειδική διαχείριση έχει σχετική επιτυχημένη εμπειρία από τους ανάλογους διπλούς διαγωνισμούς για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και έτσι εκτιμάται πως σύντομα η σχετική αβεβαιότητα θα αρθεί.