ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06022023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ KAΘΥΣΤΕΡΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

KAΘΥΣΤΕΡΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Άγνωστο αν οι ελληνικές εταιρείες θα συνεχίσουν την διεκδίκηση της εταιρείας

Κοινές επισκέψεις στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι υποψήφιοι επενδυτές των δύο διαδοχικών διαγωνισμών, οι οποίοι εξελίσσονται με τους μνηστήρες να παίρνουν απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν.
Ωστόσο, είναι αβέβαιο αν οι δύο ισχυροί ελληνικοί όμιλοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Μυτιληναίος θα συμμετάσχουν στο επόμενο στάδιο. Στάση που θα συνεκτιμηθεί από την αποτίμηση των οικονομικών και τεχνικών δεδομένων της εταιρείας, σε μια περίοδο μάλιστα που και για τους δύο ομίλους υπάρχουν εν εξελίξει πολύ μεγάλα πρότζεκτ στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών.

Το πρόβλημα είναι ότι η ΛΑΡΚΟ δεν αποτελεί μια νοικοκυρεμένη επιχείρηση αλλά απαιτεί μεγάλες επενδύσεις για να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές εκκρεμότητες του εργοστασίου αλλά και ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός της συνιστούν ζητήματα που μόνο ως βαρίδια μπορούν να καταγραφούν στην διαδικασία πώλησης.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η διεθνής συγκυρία για το  νικέλιο και το κοβάλτιο (εξάγεται από το νικέλιο) είναι θετική λόγω των πολλών εφαρμογών του για μπαταρίες, οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν γενναίες επενδύσεις στην ΛΑΡΚΟ για να αναβαθμίσει και να βελτιώσει ποιοτικά το μετάλλευμα και να μπορέσει αντίστοιχα να εκμεταλλευτεί την αυξημένη ζήτηση από παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Επιπλέον, το ΥΠΕΝ θα πρέπει σύντομα να υπογράψει τους περιβαλλοντικούς όρους της βιομηχανίας, θέμα που επίσης αποτελεί εκκρεμότητα για το εργοστάσιο στη Λάρυμνα και θα επιλύσει και πολλούς από τους γρίφους των επενδυτών.

Σημειώνεται ότι εκτός από τις δύο ελληνικές συμμετοχές της  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της  Μυτιληναίος, ο διαγωνισμός έχει προσελκύσει και μεγάλες διεθνείς εταιρείες με  εξειδίκευση στην εξόρυξη και παραγωγή νικελίου. Μεταξύ αυτών είναι η Solway Group,  η μεταλλευτική Τharisa με δραστηριότητα στη Ν. Αφρική, η Trafigura με δικά της ορυχεία και από τους  μεγαλύτερους commodities trader στον κόσμο αλλά και η CMI με δραστηριότητα στον τομέα των μετάλλων και των μεταλλευμάτων.
Τόσο από την πλευρά του διαχειριστή όσο και από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, των δύο φορέων που κινούν τα νήματα των διαγωνισμών εκπέμπονται μηνύματα ότι η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από το Φθινόπωρο. Όμως για τους επενδυτές, η πώληση της νικελοβιομηχανίας θεωρείται  πιο σύνθετη υπόθεση και εκτιμάται ότι ο επίλογος της ιδιωτικοποίησης δεν θα πέσει πριν τα τέλη  του έτους, ενδεχομένως και αρχές του 2022.
Για την κυβέρνηση η βιομηχανία αποτελεί ένα μεγάλο βραχνά που θα επιδιώξει να πουλήσει σε ιδιώτες με κάθε κόστος. Προ διμήνου αντιμετώπισε την ανάγκη της εκταμίευσης πρόσθετων πόρων για να συντηρήσει την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και σύντομα θα πρέπει να δοθεί παράταση και στην σύμβαση του εκκαθαριστή, η οποία λήγει αρχές του επόμενου μήνα.