ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ05292022

Παρ, 27 Μαϊ 2022 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Οι έξι εταιρείες θα κληθούν να ενημερωθούν πλήρως για την κατάσταση της εταιρείας - Νέα κρατική ενίσχυση με 17 εκ. ευρώ

Σε αποφασιστική καμπή εισέρχονται οι δύο διαγωνισμοί για τη ΛΑΡΚΟ και μάλιστα η πρόσκληση για τη β’ φάση μπορεί και να κοινοποιηθεί εντός της Μεγάλης Εβδομάδας. 
Με την πρόσκληση, οι έξι υποψήφιοι επενδυτές της α’ φάσης, δηλαδή αυτοί που προκρίθηκαν και στους δύο διαγωνισμούς, θα κληθούν να υπογράψουν Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας και αμέσως μετά θα τους δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room). 
Πρόκειται για τις εταιρείες, Commodity & Mining Insight Ireland, η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings AG, Mytilineos, Solway Investment Group και Trafigura Group, που είναι πιθανό να ζητήσουν να γίνει επιτόπιος έλεγχος στο εργοστάσιο, τα μεταλλεία, τα αποθέματα και όλα όσα συνιστούν σήμερα την περιουσιακή της βάση. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες, ώστε να φθάσουμε στην υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.
Θυμίζουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ (ως κάτοχος του 55,2% του μετοχικού κεφαλαίου) έχει προκηρύξει διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα, των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι, καθώς και μεταλλευτικών δικαιωμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου.

Παράλληλα, ο Ειδικός Διαχειριστής, που έχει οριστεί για την εταιρεία, έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση των μεταλλείων, Ευβοίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας (Άγιος Ιωάννης) και Καστοριάς, των αποθεμάτων μεταλλευμάτων, αγροτεμαχίων στην περιοχή του μεταλλείου Λάρυμνας, στον Άγιο Ιωάννη, στη Λιάβδα Λάρυμνας και στην Εύβοια, καθώς και του κινητού και άλλου εξοπλισμού.

Στόχος είναι όταν υποβληθούν οι προσφορές για κάθε έναν από τους δύο διαγωνισμούς, αφού αξιολογηθούν και επιλεγούν οι ανάδοχοι, να τους ζητηθεί να υποβάλουν και μία νέα, ενιαία προσφορά για το πακέτο, πλέον, της μίσθωσης και πώλησης, ώστε να περιέλθει τελικά σε έναν επενδυτή.
Η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη για τη θετική κατάληξη του διαγωνισμού για δύο λόγους: αφενός μεν γιατί εκτιμάται ότι έχουν προσέλθει σοβαροί επενδυτές και αφετέρου γιατί η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική βιομηχανία στην Ευρώπη που παράγει σιδηρονικέλιο και συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες διεθνώς.
ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΚΑΘΑΡΗ
Αυτή τη στιγμή, οι συνολικές υποχρεώσεις της ΛΑΡΚΟ προς το ελληνικό δημόσιο, τη ΔΕΗ και τους πιστωτές της υπολογίζονται περίπου σε 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, θα παραδοθεί στον επενδυτή ελεύθερη βαρών και υποχρεώσεων προς τους εργαζομένους.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΊΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ

Πέρυσι, η βιομηχανία, έλαβε επιχορήγηση από το ελληνικό δημόσιο, μέσω του ΥΠΕΝ, ύψους 35 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από την Ειδική Διαχείριση. Πρόσφατα, δόθηκε ένα ακόμη ποσό, της τάξης των 17 εκατ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων προορίζεται για την αποπληρωμή οφειλών προς τη ΔΕΗ.

Τα χρήματα αυτά, όπως ορίζεται στη νομοθετική ρύθμιση του 2020, θα επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο, με την αφαίρεση τους από το τίμημα που θα εξασφαλισθεί και δεν θα συμψηφισθούν με οφειλές της ΛΑΡΚΟ προς το δημόσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ