ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ01162022

Πεμ, 13 Ιαν 2022 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ: Η ΕΥΒΟΙΑ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ: Η ΕΥΒΟΙΑ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

Η τουριστική της ανάπτυξη πρέπει να είναι η κύρια πολιτική της κεντρικής εξουσίας για το νησί

Παρέμβαση από το Επιμελητήριο Εύβοιας για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης συγκροτήματος 8 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591GWh σε εκτάσεις της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας. 
Η παρέμβαση αφορά και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό που πρέπει να έχει ο νομός.
 
Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Εύβοιας για την επενδυτική πρόταση που προβλέπει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης συγκροτήματος αιολικών πάρκων στην Εύβοια, εστάλησαν με επιστολή του Προέδρου κ. Γιάννη Γεροντίτη στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.
 
Το Επιμελητήριο θέτει κατ΄αρχήν, μια σειρά ισχυρών προϋποθεσεων στο ήδη εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 470.4 MW» των εταιριών «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ» και «EDPRenewablesS.A.». Το έργο είναι προϋπολογισμού 489 εκ. ευρώ, και εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων δεδομένου ότι "έχουν τηρηθεί όλες οι προϋποθέσεις". 
 
Ωστόσο το Επιμελητήριο αφού συμφωνεί στον προσανατολισμό που οφείλουμε να έχουμε ως χώρα για την συνεχόμενη προοδευτικά ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και βέβαια την σταδιακή απεξάρτησή μας από συμβατικά καύσιμα θέτει τους παρακάτω όρους:.
 
- Την ύπαρξη σχετικού σύγχρονου χωροταξικού πλαισίου και τη συνέπεια σε αυτό.
- Την προστασία του περιβάλλοντος.
- Την ανάπτυξη της κάθε περιοχής σύμφωνα με τις δυνατότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
- Την τήρηση του μέτρου και της στοιχειώδους αναλογικότητας ανά τις περιοχές της χώρας.
 
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
 
Ειδικότερα για την Εύβοια - Στερεά το Επιμελητήριο υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει λενας εντελώς διαφορετικος προσανατολισμός στην ανάπτυξη της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:
 
- Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που ανήκει ο Νομός Ευβοίας παράγεται ήδη το 41% της συνολικής αιολικής ενέργειας της χώρας μας. Δηλαδή σε μια Περιφέρεια εκ των δεκατριών της χώρας παράγεται το μισό σχεδόν της συνολικής ελληνικής αιολικής ενέργειας.
 
- Μετά την ραγδαία εξάπλωση των αιολικών σταθμών κατά τα τελευταία έτη, ήδη η περιοχή της Καρύστου είναι υπερκορεσμένη από ανεμογεννήτριες. Πλήθος από διάσπαρτα πάρκα ανεμογεννητριών, σε θέσεις δασικές, ενίοτε και σε περιοχές Natura, ή με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, και σε κάθε περίπτωση πάρκα που αλλοιώνουν βάναυσα την αισθητική τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. 
 
- Η Εύβοια είναι ένα Νησί, που πρόσφατα εντάχθηκε στις νησιωτικές περιοχές της χώρας και εντάχθηκε στην νησιωτική πολιτική με κατεύθυνση την αντίστοιχη ανάπτυξη της, με κύρια κατεύθυνση τον τουρισμό, μέσα από την αξιοποίηση του συνόλου των αναπτυξιακών δυνατότητων της. Έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες στον Τουριστικό τομέα.
 
Στα θετικά στοιχεία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει το νησί μας, η Εύβοια, αναφέρουμε ενδεικτικά τα εξής :
 
- Το φυσικό περιβάλλον και την πολυμορφία που την διακρίνει, (πλούσια ενδοχώρα και μεγάλη ποικιλία τοπίων, όπως ποικιλόμορφες ακτές, εκπληκτικές παραλίες, δασώδεις καταπράσινες εκτάσεις, σπήλαια, φαράγγια, ποταμοί, πηγές, λίμνη, όρμοι, μικρά νησάκια, υγροβιότοποι)
- Την ποικιλία που χαρακτηρίζει την ύπαρξη πολιτιστικών πόρων, μνημείων, αρχαιολογικών, μονών και εκκλησιών και η διασπορά τους σε όλη την έκταση.
- Την ύπαρξη τοπικών ηθών και εθίμων, παραδοσιακών εκδηλώσεων που συγκροτούν την εικόνα του τοπικού στοιχείου και μπορούν να λειτουργήσουν σαν πόλος έλξης.
- Την γειτνίαση του νομού με την Αθήνα αλλά και τον εθνικό οδικό άξονα, όπως και η μικρή σχετικά απόσταση (τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του νομού) από κεντρικό αερολιμένα και λιμάνια από την Αττική.
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ