ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ08022021

Παρ, 30 Ιουλ 2021 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΕΣΕΕ υιοθέτησε τις προτάσεις Μαραγκού

Η ΕΣΕΕ υιοθέτησε τις προτάσεις Μαραγκού

Είχαν διατυπωθεί πριν οκτώ μήνες στο Επιμελητήριο - Ποιες είναι

Πριν 8 μήνες στη Συνεδρίαση του Επιμελητηρίου ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εύβοιας Γιάννης Μαραγκός κατέθεσε ένα πλέγμα προτάσεων. 
Τώρα τις υιοθέτησε η ΕΣΕΕ και τις προτείνει στην Κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ευβοίας τον π. Απρίλιο, διατυπώθηκαν μέσω Skype οι προτάσεις του κ. Μαραγκού για τα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών της Εύβοιας, Σκύρου αλλά και την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας. Ήταν οι εξής:

1) Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για την φορολογική χρήση του 2019.

2) Επιστροφή στο 100% της προκαταβολής φόρου με την κατάθεση της νέας φορολογικής δήλωσης για όλους επαγγελματίες που την έχουν προκαταβάλει.

3) Επιχορήγηση όλων των επιχειρήσεων όχι υπό μορφή δανείου αλλά με κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανεξάρτητα από τον κρατικό προϋπολογισμό που ως γνωστόν δεν αντέχει να υποστηρίξει τόσο μεγάλο κόστος.

4) Οι όποιες άλλες χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων πέραν της προαναφερθείσης με όσο χαμηλό επιτόκιο αυτές παραχωρηθούν, ακόμη και με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ακόμη και με περίοδο χάριτος για τα πρώτα δύο τρία έτη έχω την εντύπωση πως θα είναι καταστρεπτικές και στα επόμενα χρόνια θα ανοίξει ένας νέος φαύλος κύκλος για τους δανειολήπτες παρόμοιος με αυτόν των πυρόπληκτων δανείων όπως αυτά δόθηκαν και με τον τρόπο που το χειρίστηκαν οι Ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΣΕΕ την π. εβδομάδα, με επιστολή της στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο ζητά την κατάργηση τόσο της προκαταβολής φόρου όσο και του τέλους επιτηδεύματος. Στην επιστολή επισημαίνει:

"Η δυσμενής συγκυρία για την αγορά και την οικονομία επιβάλλει πλέον τολμηρά βήματα αναδιάταξης του οικονομικού περιβάλλοντος, μέσα από δραστικά μέτρα που θα απαλλάσσουν τον επιχειρηματικό κόσμο από βαρίδια του παρελθόντος και θα διασφαλίζουν την τόνωση της ρευστότητάς του.

Η κατάργηση των δύο φορολογικών επιβαρύνσεων αποτελεί καθολικό και δίκαιο αίτημα του εμπορικού κόσμου. Ειδικά το τέλος επιτηδεύματος αποτελεί ένα άδικο και παρωχημένο μέτρο, πόσο μάλλον σήμερα που δεν είναι δυνατόν επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή, να καταβάλλουν ειδικό τέλος για ένα επιτήδευμα το οποίο δεν ασκούν. Γι’ αυτό στην περίπτωση που η κατάργησή του δεν είναι εφικτή, ζητάμε την απομείωσή του κατά το ποσοστό που αντιστοιχεί στους μήνες που η κάθε επιχείρηση έμεινε κλειστή λόγω της πανδημίας.

Η ΕΣΕΕ αντιλαμβάνεται ότι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης κινείται εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα είναι καθοριστικές για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας και τη στήριξη της απασχόλησης, ενώ η απώλεια των εσόδων για τα δημόσια ταμεία θα μπορέσει να αναπληρωθεί μέσω της αυξημένης καταναλωτικής ζήτησης και της ενίσχυσης της επενδυτικής δραστηριότητας".

Το Επιμελητήριο Εύβοιας επισημαίνει ότι είναι ένα βήμα πιο μπροστά. Η συνεργασία μεταξύ των μελών της Διοικητικής και του Δ.Σ για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μελών του Επιμελητηρίου είναι ο στόχος. Το Επιμελητήριο Εύβοιας πλέον βρίσκει ανταπόκριση στις ουσιαστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις που καταθέτει.