ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06232021

Τρι, 22 Ιουν 2021 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟ "ΚΑΛΑΘΙ" ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟ "ΚΑΛΑΘΙ" ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Πως προωθούνται τα σπουδαία αγροτικά προϊόντα του νομού, ένα ακόμη όπλο για την τοπική οικονομία

Η εξωστρέφεια είναι ο μόνος δρόμος για την Στερεά Ελλάδα. Οφείλει να προωθήσει όλα της τα πλεονεκτήματα ώστε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να ενισχύσει την οικονομία της. 
Τα αγροτικά της προϊόντα είναι ένα από τα μεγάλα της όπλα και μπορούν πέρα από την εμπορική δράση να τονώσουν και τον αγροτουρισμό.

Στην εξωστρεφή προσπάθεια προώθησης - προβολής τους, είναι η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας ο φορέας που έχει ως στόχο την πιστοποίηση της αξίας των προϊόντων μας. Επίσης, την προώθηση της Αγροδιατροφικής Κουλτούρας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τη διασύνδεση της Αγροδιατροφικής μας Κουλτούρας με τον τουρισμό και την ενίσχυση του Αγροτουρισμού μέσω συγκεκριμένων προωθητικών ενεργειών του Πρωτογενούς Τομέα και της Μεταποίησης.
Ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας και Επιμελητηριακός Σύμβουλος Εύβοιας Τάσος Βελισσαρίου,  μίλησε για τις δράσεις της Αγροδιατροφικής στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm. Αναφέρθηκε στις προωθητικές ενέργειες που γίνονται, τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία αλλά και η κακοκαιρία κ.α
Ο κ. Βελισσαρίου αναφέρεται στη συνέντευξή, και στο Φράγμα των Μανικίων και τη μεγάλη σημασία που έχει το έργο αυτό για τη Ν. Εύβοια όπως ο ίδιος επισημαίνει. Είπε μεταξύ άλλων:
- Να προωθήσουμε και τον Αγροτουρισμό στη Χώρα μας. Αυτό είναι το άμεσο πρόγραμμα που στοχεύουμε να υλοποιήσουμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τον Τομέα Τεχνολογίας Τροφίμων.
- Έχει καταρτιστεί ένας χάρτης προϊόντων, σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς έτσι ώστε να ξέρουν τι περιέχει το καλάθι της. Το καλάθι μας περιέχει ποικίλα προϊόντα. Σπάνια προϊόντα, και μεγάλης θρεπτικής αξίας αλλά και αντίστοιχης, γευστικής.

ΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Ξεκινώντας από την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, προεξέχοντος του Σύκου, τα εξαιρετικά κτηνοτροφικά προϊόντα από την Κάρυστο έως το Β. άκρο της Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης και της Σκύρου, και κάποια από αυτά βρίσκονται στην διαδικασία να πιστοποιηθούν κάποια και ως ΠΟΠ (ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ). Ο κ. Βελισσαρίου αναφέρθηκε στη συνέχεια και στα εξαιρετικά κρασιά που παράγει η Περιφέρεια και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, Στην Εύβοια, έχουμε επίσης ελιές και λάδι. Οι Ροβιές, η Β. Εύβοια είναι μια γεωγραφική ένδειξη αξίας με πολύ μεγάλες εξαγωγικές δραστηριότητες.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε πολύ σύντομα και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες, όπως στη Φθιώτιδα με το κελυφωτό φιστίκι Μώλου, ένα σπάνιο προϊόν όπως ο ίδιος επεσήμανε. Την πέστροφα στον Ορχομενό, κρασί, στην Π.Ε Βοιωτίας, σιτηρά τυροκομικά.
«Το καλάθι μας είναι πλούσιο σε γεύση αλλά και σε ποιότητα» επεσήμανε ο κ. Βελισσαρίου και συνέχισε: «Επαφίεται σε μας να αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο τα χαρακτηριστικά του».
Ένας τρόπος είναι, η ενίσχυση τοπικών εκθέσεων και ευαισθητοποίηση κοινού με σεμινάρια δεδομένου ότι στη σύμπραξή μας, ανήκουν και δήμοι, όλοι οι δήμοι της Περιφέρειας. Ανήκουν Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, ανήκουν ακόμη και τα Επιμελητήρια. Τα οποία και αυτά συμβάλλουν στην όλη προσπάθεια που γίνεται.
Ο κ. Βελισσαρίου αναφέρθηκε και στις επιχειρήσεις της Εύβοιας που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Εππισης, στη συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης τις μέρες αυτές, σήμερα ξεκινά σειρά σεμιναρίων του πρωτογενούς αλλά και δευτερογενούς τομέα.
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια ο κ. Βελισσαρίου, για την Εύβοια δεν ήταν μόνο η πανδημία που είχαν να αντιμετωπίσουν αλλά και τη θεομηνία που έπληξε δύο δήμους. Σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές και σε αγροτικές και μεταποιητικές καλλιέργειες.
Τέλος, ο κ. Βελισσαρίου αναφέρθηκε και στα δύο προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το ένα πρόγραμμα αφορά επαγγελματική κατάρτιση παραγωγών μεταποιητών σύκου, το οποίο θα διοργανωθεί στην Ισπανία και με έξοδα της Περιφέρειας θα επιλεγούν 18 παραγωγοί σύκου, να συμμετάσχουν.
«Εκεί θα τους δοθεί η δυνατότητα να δουν θέματα για την καλλιέργεια, συσκευασία και προώθηση του σύκου καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα: «Μέτρα εμπορίας –Προγράμματος Αλιείας και Θαλάσσης» όπου στις επιλέξιμες δαπάνες των εταιριών που θα επιλεγούν συμμετέχει στο 100% η Περιφέρεια, στις δαπάνες των συμμετεχόντων», είπε ο κ. Βελισσαρίου.