ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ11302022

Παρ, 25 Νοε 2022 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ▶ΕΣΠΑ: ΠΡΟΙΚΑ 400 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ

▶ΕΣΠΑ: ΠΡΟΙΚΑ 400 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ

Διπλάσια η νέα αντικειμενική πλέον χρηματοδότηση για την περίοδο 2021 - 2027

Η επιτυχία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στην αξιοποίηση - απορρόφηση κονδυλίων συνεχίζεται και σήμερα μετά την καθοριστικής σημασίας νίκη που κατέγραψε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την εξασφάλιση υψηλότερων χρηματοδοτήσεων στο ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για μια συνεχή προσπάθεια της περιφέρειας, να υλοποιήσει περισσότερα έργα, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης και να μεγιστοποιήσει τις δράσεις κοινωνικής μέριμνας.
Η εν λόγω προσπάθεια γίνεται με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να εμφανίζει για χρόνια πλασματικό ΑΕΠ λόγω της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων που προστίθεται στο δικό της ΑΕΠ και όχι της Αττικής. Όπως είναι γνωστό εξαιτίας αυτού στερήθηκε τεράστια ποσά που δικαιούτο. Περιορίστηκε σε χρηματοδοτήσεις, οι οποίες δεν ήταν αντίστοιχες, ούτε με την πραγματική οικονομία, ούτε και με τις πραγματικές ανάγκες του τόπου.
Την εικόνα αυτή έρχεται να αλλάξει το σχέδιο της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης (ΕΣΠΑ) 2021-2027, το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε, εστάλη από το Υπουργείο Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οριστικοποίηση και κοινοποιήθηκε την π. εβδομάδα.
Ουσιαστικά, αφορά το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου και σε αυτή την κατανομή χρηματοδοτήσεων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν καταλαμβάνει ξανά την τελευταία θέση, όπως προβλεπόταν αρχικά και όπως συνέβαινε έως σήμερα. Κάνει ένα μεγάλο “άλμα” και καταλαμβάνει θέση αντίστοιχη της πληθυσμιακής της κατάταξης.
Με βάση τη νέα κατανομή, διατίθεται στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2021-2027, το 5% περίπου της συνολικής χρηματοδότησης των Περιφερειών, όσο είναι δηλαδή και το ποσοστό του πληθυσμού της Στερεάς Ελλάδας στη χώρα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη νέα προγραμματική περίοδο θα διαχειριστεί κονδύλια ύψους 403.288.795 ευρώ. Είναι σχεδόν διπλάσια η χρηματοδότηση σε σχέση με σήμερα, αφού το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 (κατανομή 2013) έχει ύψος μόλις 215.738.576 ευρώ.
ΣΠΑΝΟΣ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΑΝ
Μετά τη δημοσιοποίηση αυτής της κατανομής για το ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός δήλωσε: «Ακούστηκε δυνατά η φωνή της Στερεάς Ελλάδας και επιτέλους μπαίνει οριστικό τέλος σε μια αδικία που κράτησε σχεδόν 20 χρόνια και 3 προγραμματικές περιόδους. Δεν χαρίζεται κάτι στη Στερεά Ελλάδα, ούτε φυσικά αδικείται κάποια άλλη Περιφέρεια.
Τίποτα όμως δεν είναι αυτονόητο και τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Τσακίρη και Δημήτρη Σκάλκο, οι οποίοι εισάκουσαν το δίκαιο αίτημα της Περιφέρειάς μας.
Επίσης, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές της Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας, τα Επιμελητήρια, το Περιφερειακό Συμβούλιο και τη Διαχειριστική μας Αρχή, γιατί όλοι συνέβαλαν σε μια κομβική διεκδίκηση με πολιτικά και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Οδεύοντας στο νέο έτος, συνεχίζουμε με δύναμη για περισσότερες νίκες και κατακτήσεις για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ