ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι06222021

Παρ, 18 Ιουν 2021 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΡΙΓΜΕΝΗ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ Η ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΡΙΓΜΕΝΗ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ Η ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ακόμα να αποκατασταθεί μια αδικία στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις αν και εδώ και καιρό έχει εντοπιστεί

Η Στερεά Ελλάδα εμφανίζεται με πλασματικό τοπικό ΑΕΠ εξ αιτίας της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων που στην ουσία είναι... Αττική. Έτσι η ΕΕ της δίδει μικρότερο ποσοστό επιχορηγήσεων από ό,τι δικαιούται. 

Η αδικία αυτή έχει εντοπιστεί έχει καταγραφεί και υπάρχει το μόνιμο αίτημα του εξορθολογισμού των οικονομικών στοιχείων για την Στερεά ώστε να απολαμβάνει μεγαλύτερες επιδοτήσεις. Όμως τίποτε δεν έχει αλλάξει.

Σύμφωνα με την πρόταση κατανομής των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (Π.Ε.Π.) φαίνεται ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και ειδικότερα το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, επαναφέρουν την αδικία που βίωσε η Στερεά Ελλάδα τη δεκαπενταετία 2001-2014.
Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας Βαγγέλης Αποστόλου, με αφορμή την κατανομή των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα εξηγεί: "Με την προβλεπόμενη άτυπη κατανομή, η Στερεά Ελλάδα, παρότι βρίσκεται στις «Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες», δηλαδή έχει Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά κεφαλήν κάτω από 75%, θα λάβει από το νέο ΕΣΠΑ 581 € ανά κάτοικο, όταν η Αττική και το Νότιο Αιγαίο, βρισκόμενες στις «Περιφέρειες σε Μετάβαση», δηλαδή βάσει στοιχείων είναι πιο πλούσιες από τη δική μας, θα λάβουν 603 € και 729 € ανά κάτοικο αντίστοιχα.
Το γεγονός αυτό συμβαίνει και είναι γνωστό, λόγω της στατιστικής στρέβλωσης που προξενεί η γειτνίαση με το μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας και η φιλοξενία της άτυπης βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων. Γι αυτό και το ΑΕΠ κατά κεφαλήν της Στερεάς Ελλάδας εμφανίζεται σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το πραγματικό. Δεδομένου δε ότι η κατανομή των κοινοτικών πόρων στις Περιφέρειες γίνεται, κατά κύριο λόγο, με βάση το ΑΕΠ κατά κεφαλήν, η Στερεά Ελλάδα γίνεται αποδέκτης μειωμένων κοινοτικών πόρων και μοιραία αδικείται.
Το 2015 με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Στερεά Ελλάδα έλαβε επιπλέον χρηματοδοτήσεις μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), ως αντιστάθμισμα αυτής της αδικίας.
Το θέμα μάλιστα αναδείχθηκε και σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσθέσει κι άλλα κριτήρια στον αλγόριθμο της κατανομής των κοινοτικών πόρων, πέραν του ΑΕΠ κατά κεφαλήν.
Καλούμε το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και την Κυβέρνηση να προχωρήσουν σε μια δίκαιη κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ για να μην δεχθεί η Στερεά Ελλάδα το τελειωτικό πλήγμα, παραμένοντας ο φτωχός συγγενής ανάμεσα στις Ελληνικές Περιφέρειες.”