ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ09252021

Παρ, 24 Σεπ 2021 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΑΙΔΗΨΟΥ

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΑΙΔΗΨΟΥ

Η πρόεδρος του ΕΟΤ  Άντζελα Γκερέκου συζήτησε με τον δήμαρχο κ. Κοντζιά για το διπλό νόημα της αξιοποίησή τους

Μια συνάντηση του δημάρχου Ιστιαίας - Αιδηψού κ. Κοντζιά, με την πρόεδρο του ΕΟΤ κυρία Γκερέκου, ανέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες της περιοχής. 
Πράγματι, οι θερμές πηγές της Αιδηψού, λόγω της αντικειμενικής σπουδαιότητάς τους, καθόρισαν διαχρονικά την ιστορία του τόπου.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού προσείλκυαν παραδοσιακά πλήθος κόσμου, μεγάλου σε ηλικία, που αναζητούσε θεραπεία και ανακούφιση. Όμως αγνοήθηκαν οι χαλαρωτικές ιδιότητες των λουτρών αλλά και η μεταγενέστερη φιλοσοφία του spa, του τρόπου δηλαδή που ο σύγχρονος Δυτικός άνθρωπος χρησιμοποιεί το νερό για ευεξία και αναζωογόνηση. Επιπλέον, παραγνωρίστηκαν και οι υπόλοιπες χάρες της βορειοδυτικής Εύβοιας: τα τοπία με πλούσια βλάστηση δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, η πλούσια ιστορία, η χορταστική γαστρονομία.
ΓΚΕΡΕΚΟΥ: ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ
Για τις όντως μεγάλες προοπτικές που προσφέρει στην Ελλάδα ο τουρισμός υγείας και ευεξίας συζήτησαν στην Αιδηψό κατά την παραμονή της, η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κα Άντζελα Γκερέκου, με τον δήμαρχο Αιδηψού κ. Ιωάννη Κοντζιά.
Η πρόεδρος του ΕΟΤ επεσήμανε ότι πρέπει να αναδείξουμε με κάθε τρόπο την υπεραξία των ιαματικών πηγών πέρα από τον ιατρικό τουρισμό άλλα να καθιερωθεί σαν το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην ευεξία. Επίσης είναι σημαντικό να βρεθούν τρόποι ώστε να αξιοποιηθεί η λειτουργία των εγκαταστάσεων όλο το χρόνο.
Η σύνδεση των Ιαματικών Πηγών με τον τουρισμό αποτελεί πλέον προτεραιότητα για τον ΕΟΤ, με στόχο την επέκταση του χρόνου παραμονής και την επαναλαμβανόμενη χρήση των πολύτιμων αυτών φυσικών πόρων που διαθέτει η Ελλάδα.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ
ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
Τα Λουτρά Αιδηψού έχουν πλούσια ιστορία, που ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους, ενώ πολλοί είναι και οι μύθοι που συνδέονται με την περιοχή. Πρώτος πρώτος ο μύθος που εξηγεί την παρουσία των θερμών πηγών: η θεά Αθηνά ζήτησε από τον αδερφό της, τον θεό της φωτιάς Ήφαιστο, να φέρει θερμά νερά για να ξεκουράζεται ο προστατευόμενός της Ηρακλής μετά τους άθλους.
Ο Ήφαιστος χτύπησε με το σφυρί του τα έγκατα της γης και έτσι ξεπήδησαν οι πίδακες με τα θερμά ιαματικά νερά που ξεκούραζαν το σώμα του Ηρακλή. Κατά τα άλλα, η Αιδηψός έζησε μεγάλες δόξες κατά την περίοδο των αυτοκρατορικών χρόνων και ειδικά επί του Ρωμαίου στρατηγού Σύλλα, ο οποίος ερχόταν συχνά για λουτρά.
Πίσω από το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ σώζονται λουτρά της ρωμαϊκής περιόδου σε σπηλιά που έχει ονομαστεί «Σπηλιά του Σύλλα». Αργότερα, κατά την επικράτηση του χριστιανισμού, απαγορεύτηκαν τα λουτρά ως τόποι ακολασίας, ενώ μετά από 40-50 χρόνια όχι μόνο αναιρέθηκε η απαγόρευση, αλλά και επιβλήθηκε υποχρεωτικό λουτρό στους κατοίκους δύο φορές την εβδομάδα.
Λιγοστές είναι οι πληροφορίες για την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ενώ από τα τέλη του 19ου αιώνα και μετά, τα Λουτρά άρχισαν να ακμάζουν και πάλι, με πλήθος κόσμου να συρρέει και με τα πρώτα ξενοδοχεία να χτίζονται.