ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ09262021

Παρ, 24 Σεπ 2021 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΣΩΣΙΒΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΣΩΣΙΒΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

Το νικέλιο είναι απαραίτητο για τις μπαταρίες τους  και η τιμή του ανεβαίνει συνεχώς - Η εταιρεία δεν κλείνει αλλά δεν θα μείνει στο Δημόσιο - Ενδιαφέρον για τον επερχόμενο διαγωνισμό
Πάνω από τις 15.000 ευρώ τον τόνο, έχει φτάσει η τιμή του νικελίου παγκοσμίως, μετά τη δήλωση του ιδιοκτήτη της πολυθενικής ηλεκτρικών οχημάτων TESLA Έλον Μασκ ότι οι ανάγκες για τις μπαταρίες επιβάλλουν "οι παραγωγοί νικελίου οπουδήποτε στον κόσμο να εξορύξουν όσο περισσότερο νικέλιο μπορούν". Υπόσχεται δε συμβόλαια - μαμμούθ σε όσες εταιρείες "εξορύξουν νικέλιο σεβόμενοι το περιβάλλον".

Η άνοδος της τιμής δεν εξυγιαίνει ακόμη τη ΛΑΡΚΟ που έχει κόστος εξόρυξης στα 18.000 ευρώ/τόνο, ωστόσο έχει προσελκύσει σοβαρούς επενδυτές που αντιλαμβάνονται ότι η εταιρεία με έναν ήπιο εξορθολογισμό θα περάσει σύντομα στην κερδοφορία. Μάλιστα δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός, ότι η ΛΑΡΚΟ έχει προχωρήσει ήδη σε μειώσεις δαπανών μέσω της ειδικής διαχείρισης που έχει επιβληθεί, από την κυβέρνηση.
Βέβαια η ΛΑΡΚΟ παράγει αυτή τη στιγμή σιδηρονικέλιο και θα πρέπει ο επενδυτής να ξοδέψει χρήματα για τον εκσυγχρονισμο της ώστε να πάει στο νικέλιο και μάλιστα με άψογους περιβαλλοντικούς όρους όπως  ζητά ο Έλον Μασκ. Όμως αυτό μπορεί να ενταχθεί στο αναπυξιακό σχέδιο του επενδυτή.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θέλοντας να εκμεταλευτεί την ευνοϊκή αυτή διεθνή συγκυρία και έχοντας ήδη εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από επενδυτές, εντός του Σεπτεμβρίου αναμένει τη διατητική απόφαση που αφορά ένα κομμάτι του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΛΑΡΚΟ. Αμέσως μετά - δηλαδή μέσα στον Οκτώβριο - θα προχωρήσει στον διαγωνισμό πώλησης της.
ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Σε αυτή τη φάση η ΛΑΡΚΟ έχει τρία προβλήματα που θα πρέπει να αναλάβει ο επόμενος ιδιοκτήτης.
- Το πρώτο είναι ότι παραμένει ζημιογόνος και επιβιώνει γιατί δεν πληρώνει τη ΔΕΗ στην οποία χρώστα ήδη 350 εκατ. ευρώ. Με αυτά συν τις κρατικές επιχορηγήσεις έχει πορευτεί.
- Το δεύτερο οτι ρυπαίνει νερό και αέρα και μάλιστα με μεγάλες αποκλίσεις από τους ευρωπαίκούς μέσους όρους. Απαιτούνται κεφάλαια ώστε να μηδενιστεί αυτή η διαχρονική ρύπανση για την οποία όλοι κάνουν τα στραβά μάτια.
- Η τρίτη, ότι απαιτείται εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω αναξιοπιστίας των παραδόσεων η ΛΑΡΚΟ συχνά πουλά με 13,000 ευρώ/τόνο.
Ωστόσο υπάρχει και ένα θετικό που όλοι υπολογίζουν. Το στελεχειακό δυναμικό της ΛΑΡΚΟ είναι ιδιαίτερα έμπειρο με υψηλές δυνατότητες κάτι πολύ σοβαρό για μια εξειδικευμένη εταιρεία όπως αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ