ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ08062021

Πεμ, 05 Αυγ 2021 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΝΕΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

ΝΕΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

Ζητά επίσπευση των διαδικασιών ώστε να ξεκαθαριστεί: κλείσιμο ή διπλός διεθνής διαγωνισμός;

Πιέσεις προς την κυβέρνηση για να ξεκαθαρίσει το θέμα της ΛΑΡΚΟ, είτε προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης είτε προς αυτή του λουκέτου και μάλιστα υπό την απειλή προστίμων, ασκεί αυτό το διάστημα  η Ε.Ε., ανασύροντας εκ νέου την υπόθεση των κρατικών ενισχύσεων που εκκρεμεί από το 2014.
Με νέα προσφυγή κατά της Ελλάδας προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) στα τέλη Μαΐου, η Επιτροπή απαιτεί την επιβολή τόσο χρηματικής ποινής ύψους 26.697,89 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της επίμαχης απόφασης του ΔΕΕ της 9ης Νοεμβρίου 2017.
Το πρόστιμο μεγαλώει με ένα κατ’ αποκοπήν ποσό, το ύψος το οποίου προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό ενός ημερήσιου ποσού ύψους 3.709,23 ευρώ επί τον αριθμό των ημερών που θα έχουν παρέλθει από την ημέρα έκδοσης της απόφασης της 9ης Νοεμβρίου 2017 μέχρι την ημέρα που θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα υπόθεση.
Η κυβέρνηση ζητά χρόνο υποστηρίζοντας ότι προχωρεί με τροπολογία σε τρίμηνη παράταση για την ολοκλήρωση της διαιτητικής διαδικασίας μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΛΑΡΚΟ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου της Λάρυμνας.
Εξήγγειλε επίσης ότι η διαδικασία της διαιτησίας με το ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται σε εξέλιξη από τα μέσα Απριλίου. Σε περίπτωση δικαίωσης του Δημοσίου θα πρέπει να διεξαχθούν δύο παράλληλοι διαγωνισμοί, ένας για το εργοστάσιο (ιδιοκτησίας Δημοσίου) και ένας για τα μεταλλεία (ιδιοκτησίας ΛΑΡΚΟ).
Εντός 15 ημερών από την απόφαση της διαιτησίας θα διεξαχθεί από τον ειδικό διαχειριστή, που τοποθετήθηκε τον Μάρτιο, ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού της εταιρείας και θα προχωρήσει με τάχιστες διαδικασίες για να ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 μηνών.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει νομότυπη προσφορά, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί εντός 30 ημερών. Εάν και ο νέος διαγωνισμός δεν τελεσφορήσει, τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ που δεν κατέστη δυνατόν να πουληθούν, πωλούνται ως σύνολο ή τμηματικά με ελεύθερη διαπραγμάτευση, ύστερα από δημόσια πρόσκληση.
Εντός πέντε ημερών από την κατακύρωση του διαγωνισμού, ο διαχειριστής υποχρεούται να δημοσιεύσει πρόσκληση οριστικής αναγγελίας πιστωτών. Κατά παρέκκλιση της σχετικής νομοθεσίας, προηγούνται κάθε γενικού ή ειδικού προνομίου και αποδίδονται στο ελληνικό Δημόσιο οι κρατικές ενισχύσεις που έχει λάβει στο παρελθόν η επιχείρηση.
Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 75% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας εντός δώδεκα μηνών από τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση, ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι η παράταση να μην αξιοποιηθεί, καθώς η διαιτησία προχωράει με γρήγορους ρυθμούς. Ωστόσο, για κάθε ενδεχόμενο, είπε, προστίθεται ένα μικρό επιπλέον χρονικό διάστημα για την αποπεράτωση της διαδικασίας ως δικλίδα ασφαλείας στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί εντός της αρχικά προβλεπόμενης προθεσμίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ