ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πεμ03042021

Τετ, 03 Μαρ 2021 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΔΙΠΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΥΒΟΪΚΟΥ ΣΥΚΟΥ

Η ΔΙΠΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΥΒΟΪΚΟΥ ΣΥΚΟΥ

Οι περσινές βροχές, η φετινή πανδημία και η εξωστρέφεια που επιστρέφει για ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα του νομού

To σύκο, ένα από τα κορυφαία προϊόντα της Εύβοιας ανθίσταται σε μια διπλή κρίση που ξεκίνησε πέρυσι με τις ξαφνικές βροχοπτώσεις και συνεχίζεται φέτος με την πανδημία του κορονοϊού.
Πέρυσι το καλοκαίρι, οι επαναλαμβανόμενες βροχές ιδίως το δεκαήμερο από 25 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου, πριν τη συλλογή του σύκου από τους παραγωγούς των περιοχών Κύμης και Ταξιάρχη, κατέστρεψαν τη σοδειά: η απώλεια παραγωγής έφτασε το 75%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξε ακόμη και το 100%.
Σχεδόν ολοσχερής ήταν η καταστροφή στην Κύμη. Στη συγκεκριμένη περιοχή, επλήγησαν περίπου 700 οικογένειες που απασχολούνται με την καλλιέργεια του συγκεκριμένου καρπού και το εισόδημά τους κυμαίνεται από 10.000 έως 20.000 ευρώ.
Φέτος η Εύβοια, που σημειωτέον έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής σύκου στη χώρα με πολλές εξαγωγές, έχει πληγεί από την πανδημία και το κλείσιμο των συνόρων. Ωστόσο η εξωστρέφεια επέστρεψε.
Το φημισμένο σύκο της Εύβοιας και της Στερεάς ταξιδεύει στην Ισπανία. Εκεί, 15 στελέχη εταιρειών που παράγουν και συσκευάζουν το εξαιρετικό αυτό προϊόν θα ενταχθούν για 7 ημέρες σε πρόγραμμα υψηλής κατάρτισης.
Πρόκειται για αξιοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «PROFIGS. New growing, PROcessing & packing techniques in FIGS industry», ενεργοποίησε πρόσφατα η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Όπως είπαμε, το έργο εντάσσεται στη βασική δράση μαθησιακής κινητικότητας και προβλέπει την κατάρτιση 15 ατόμων που ανήκουν στο προσωπικό των παραγωγικών / μεταποιητικών επιχειρήσεων σύκου, μελών της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Είναι διάρκειας 7 ημερών και θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 2020-2021 στην Ισπανία, ενώ αποβλέπει στην επαφή με καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, σε δύο άξονες: Της επιτυχούς αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή σύκου και της ενσωμάτωσης καινοτομιών στο στάδιο της μεταποίησής του.
Οι σχεδιαζόμενες δραστηριότητες, που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τον εταίρο-φορέα υποδοχής Ίδρυμα Εxtremadura Universidad, περιλαμβάνουν:
i. Παρουσιάσεις- σεμινάρια εντός του Πανεπιστημίου και των συνδεόμενων εξειδικευμένων Ινστιτούτων του.
ii. Τεχνικές επισκέψεις σε συναφείς επιχειρηματικές μονάδες, που εφαρμόζουν ήδη νέες καλλιεργητικές και μεταποιητικές τεχνικές.
iii. Πολιτιστική επίσκεψη για την προώθηση της διακρατικής πολιτισμικής συνοχής.
«Δεκαπέντε συμπολίτες μας, στελέχη των επιχειρήσεων παραγωγής σύκου της Περιφέρειάς μας, θα έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και μέσω του προγράμματος Erasmus+ να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, να γνωρίσουν νέες τεχνικές πάνω στο αντικείμενό τους. Ανοίγουμε δρόμους για όλες τις επαγγελματικές ομάδες του αγροδιατροφικού χώρου» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.
Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Αναστάσιος Βελισσαρίου ανέφερε: «Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας με την πραγματοποίηση των εκπαιδεύσεων αυτών, στοχεύει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών επιχειρήσεων της περιφέρειάς μας, καθώς και στην ανάπτυξη εξειδικευμένων γνώσεων που θα αποτελέσουν υψηλή προστιθέμενη αξία για το ανθρώπινο δυναμικό μας>>
 * Στην Εύβοια, έχουμε τη μεγαλύτερη παραγωγή σύκου της χώρας με εξαιρετική ποιότητα. Θυμίζουμε τα προϊόντα της εταιρείας “Συκάτες Γεύσεις” που κατακλύζουν ολόκληρη την Ελλάδα “από την Κομοτηνή μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι την Μυτιλήνη” ενώ εξάγονται και σε πολλές χώρες, όπως είναι η Ιταλία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Γερμανία, το Βέλγιο, Χονγκ Κονγκ και Ντουμπάι.