ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ01162021

Παρ, 15 Ιαν 2021 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗΣ ΑΙΔΗΨΟΥ

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗΣ ΑΙΔΗΨΟΥ

Η μετά πανδημία εποχή επιβάλλει μέτρα τόνωσης του ιαματικού τουρισμού - Ερώτηση στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς

Η Αιδηψός είναι η πρωτεύουσα του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα. Η κρίση των μνημονίων επηρέασε ωστόσο υποδομές, λειτουργίες και συνολικά το εισόδημα της Βόρειας Εύβοιας. 
Με δεδομένο ότι πλέον επανασχεδιάζεται η παραγωγική δομή της χώρας, έχει έρθει η ώρα που ο ιαματικός τουρισμός και η ναυαρχίδα του, η Αιδηψός, θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν πλήρως και να ενισχυθούν.

Ειδικά η Αιδηψός έχει κακό οδικό δίκτυο πρόσβασης, δεν υπάρχει ένα μικρό έστω αεροδρόμιο για τσάρτερς, δεν έχουν δοθεί κίνητρα εκσυγχρονισμού στις επιχειρήσεις κ.ο.κ.
Για όλα τα παραπάνω, ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης, ο βουλευτής Φθιώτιδας  Θεμιστοκλής  Χειμάρας και ο βουλευτής Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης, κατέθεσαν από κοινού γραπτή ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οικονομικών, Τουρισμού και Υγείας, ζητώντας να πληροφορηθούν αν θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των ελληνικών λουτροπόλεων και την ενίσχυση του ιαματικού τουρισμού.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν αρχικά ότι ο τουρισμός, που αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την παγκόσμια υγειονομική κρίση. Για να αντιμετωπίσει την διαμορφωθείσα κατάσταση, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση του Τουρισμού, δίνοντας βαρύτητα σε αυτόν που προέρχεται από το εξωτερικό.
Στη συνέχεια της ερώτησης τους, σημείωσαν ότι και ο εσωτερικός τουρισμός είναι μια διαρκής ένεση οικονομικής ρευστότητας, ενώ τόνισαν ότι εναλλακτικές μορφές του, όπως για παράδειγμα ο ιαματικός τουρισμός, χρήζουν ειδικής μέριμνας, αφού πολλές περιοχές βασίζουν εκεί την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Σε αυτό το σημείο ανέφεραν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα λουτροπόλεων που βρίσκονται στις περιφερειακές ενότητες τους, όπως τα Λουτρά Υπάτης και τα Καμένα Βούρλα στη Φθιώτιδα, τα Λουτρά Πόζαρ στην Πέλλα και τα Λουτρά Αιδηψού στην Β. Εύβοια.
Επισήμαναν μάλιστα ιδιαιτέρως την περίπτωση της Αιδηψού, καθώς πρόκειται για ιστορική λουτρόπολη, που αποτελεί  την «ατμομηχανή» της τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας και Βορειοκεντρικής Εύβοιας, όντας σημαντικός πόλος έλξης πολλών παραθεριστών.
Ολοκληρώνοντας, οι τρεις βουλευτές αναγνώρισαν  της σημασία της τελευταίας κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα λειτουργίας συστημάτων τηλεϊατρικής στα Ιατρεία Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας των κέντρων ιαματικού τουρισμού- θερμαλισμού. Ζήτησαν όμως την περαιτέρω ενίσχυση του ιαματικού τουρισμού, καταθέτοντας τα εξής ερωτήματα προς τους αρμόδιους Υπουργούς:
1. Πώς προτίθεται η Κυβέρνηση να στηρίξει τις Λουτροπόλεις, τις περιοχές με ιαματικές πηγές, τις μονάδες ιαματικής θεραπείας και τα κέντρων ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού, η εύρυθμη λειτουργία των οποίων ενισχύει σημαντικά την τοπική οικονομία και τους κλάδους της διαμονής, της εστίασης, των μετακινήσεων;
2. Περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό των συναρμόδιων Υπουργείων, η αύξηση (από 6 ημέρες που είναι σήμερα) των παροχών στο αντίστοιχο πρόγραμμα κοινωνικού ιαματικού τουρισμού, το οποίο περιλαμβάνει διανυκτερεύσεις και δωρεάν λούσεις σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων της χώρας;
3. Ποιος ο σχεδιασμός των συναρμόδιων Υπουργείων Υγείας και Τουρισμού για την ενίσχυση της απαραίτητης υγειονομικής κάλυψης που παρέχεται ειδικά στις λουτροπόλεις, ώστε να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα μέτρα προστασίας και περίθαλψης, μετά και την πρόσφατη υγειονομική κρίση, με δεδομένο ότι επιλέγονται και από πολλούς πολίτες τρίτης ηλικίας;
4. Εντάσσεται στο σχεδιασμό, η σύνταξη ενός εξειδικευμένου υγειονομικού πρωτοκόλλου για τις μονάδες ιαματικής θεραπείας και τα κέντρα ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού, πέραν των γενικών προβλέψεων για την λειτουργία των δεξαμενών υδροθεραπείας;
5. Είναι δυνατή η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα εισιτήρια λουτροθεραπείας;
6. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, για τα οφέλη του θερμαλισμού και τα θεραπευτικά του αποτελέσματα, που είναι ευεργετικά για όλες τις ηλικίες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ