ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ08072020

Πεμ, 06 Αυγ 2020 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΙΣΤΙΑΙΑ ΚΑΙ ΑΙΔΗΨΟ

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΙΣΤΙΑΙΑ ΚΑΙ ΑΙΔΗΨΟ

Υπολογίζεται στο 85% - Ο εμπορικός κόσμος ζητά στήριξη περιγράφοντας μια οδυνηρή πραγματικότητα

Αγωνιώδης έκκληση της τοπικής κοινωνίας σε Ιστιαία και Αιδηψό όπου η αγορά έχει υποστεί καθίζηση που σύμφωνα με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου έχει φτάσει στο 85%. 
Η Βόρεια Εύβοια ζητά να ενταχθεί σε κυβερνητικό δίχτυ προστασίας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος αποκαλύπτει ότι από την 6η Μαρτίου του 2020 είναι κατακόρυφη η πτώση του τζίρου και των εσόδων σε όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής που αγγίζει το 85%. Έπειτα από την απόφαση του Δήμου Ισταίας – Αιδηψου στις 07/03/2020 για το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων και την αναστολή λειτουργίας όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών του Δήμου, έστω και οι λιγοστοί γονείς που κυκλοφορούσαν για τη μετακίνηση των παιδιών τους σε σχολικές και μη δραστηριότητες εξαλείφθηκε.
Τα εμπορικά καταστήματα κάνουν έως και μηδενικό ημερήσιο τζίρο, τα καταστήματα εστίασης και τα τουριστικά καταστήματα το ίδιο, ενώ οι υπεραγορές τροφίμων να έχουν περιορισμένη πελατεία από φόβο εξάπλωσης του ιού. Στατιστικά φαίνεται ότι η μείωση του τζίρου και των εσοδών έως και 90% με το 10% να εστιάζεται σε είδη πρώτης ανάγκης (διατροφή και φάρμακα).

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΚΡΙΣΗ
Ο Εμπορικός Σύλλογος αναφέρει ότι ενώ πάρθηκαν ειδικά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε περιοχές με κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2, εξαιρέθηκε η περιοχή της Β. Ευβοίας και του πληττόμενου Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού από τα μέτρα αυτά, μιας και στην ευρύτερη περιοχή και τον Δήμο μας, τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού έχουμε επίσημο επιβεβαιωμένο κρούσμα από τις 06/03/2020.
Υπενθυμίζουν δε ότι έχει προηγηθεί μια ήδη βεβαρημένη οικονομική περίοδο για την περιοχή λόγω λόγω της ακύρωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων και των εκδηλώσεων της Καθαράς Δευτέρας που εκτοξεύθηκε μετά την επίσημη ανακοίνωση της ύπαρξης κρούσματος του κορονοϊού SARS-CoV-2 στις 07 Μαρτίου 2020 σε οικισμό του Δήμου. "Αυτό ήταν το τελικό χτύπημα για την τοπική κοινωνία αλλά και τις επιχειρήσεις της" αναφέρουν.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ
Το 85% των επιχειρήσεων της περιοχής έχουν μπει σε διαδικασία ρύθμισης προς τα ασφαλιστικά ταμία και προς την Εφορεία, τις οποίες και θέλουν να διατηρήσουν, άλλα λόγω των έκτακτων αυτών συνθηκών της δύσκολης περιόδου που διανύει όλη η χώρα, αλλά κυρίως οι πληττόμενες περιοχές, θα καταλήξουν πλέον να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές με αποτέλεσμα να χαθούν οι ρυθμίσεις και οι επιχειρήσεις να κινδυνεύουν να κλείσουν.
Το ενοίκιο των επαγγελματικών χώρων, οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και υπαλλήλων, οι μισθοί, η απόδοση του ΦΠΑ, οι δανειακές υποχρεώσεις στις τράπεζες, η πληρωμή των προμηθευτών, οι τρέχουσες επιταγές και τα έξοδα διαβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και φαίνεται πως το πρόβλημα θα διογκωθεί επ’ αόριστόν.
Ο πληττόμενος Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού, η περιοχή της Β. Ευβοίας και ο νομός Ευβοίας εξαιρέθηκαν από τα μέτρα αυτά. Ο Σύλλογος Εμπόρων θεωρεί ότι "είναι άδικη αντιμετώπιση από την κεντρική διοίκηση της περιοχής μας και δυστυχώς για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται η μη ίση αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην περιοχή μας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ