ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ01202021

Τρι, 19 Ιαν 2021 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΩΝ ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΩΝ ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ

Θα λειτουργήσει με νέα χρηματοδότηση αλλά αρχές του 2021 ή θα πουληθεί ή θα κλείσει, λέγει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση αποφασίζει να δώσει έναν ακόμη χρόνο ζωής στη ΛΑΡΚΟ ώστε να εκτονωθούν οι αντιδράσεις αλλά κυρίως για να εξασφαλιστεί η εύρεση επενδυτή που θα συνεχίσει τη λειτουργία της εταιρείας. 
Έτσι, μέσα σε έναν χρόνο η ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να έχει πουληθεί σε στρατηγικό επενδυτή ή να οδηγηθεί στην πτώχευση.

Τα παραπάνω προδιαγράφει ρητά η νομοθετική πρωτοβουλία που κατάθεσε ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, ξεκινώντας τη διαδικασία της υπαγωγής της χρεοκοπημένης κρατικής βιομηχανίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, μέσα στον Μάρτιο εγκαθίσταται ειδικός διαχειριστής, ο οποίος θα αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους, ξεκινώντας από τη μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 25% μεσοσταθμικά.
Θα ακολουθήσει fast track διαδικασία διαιτησίας για τις διαφορές της ΛΑΡΚΟ με το Δημόσιο σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκροτήματος της Λάρυμνας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πλειοδοτικός διαγωνισμός για το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού. Θα γίνουν δύο χωριστοί διαγωνισμοί για τα πάγια που ανήκουν στην εταιρεία (εργοστάσιο) και τις παραχωρήσεις του Δημοσίου (ορυχεία).
Τα δύο πακέτα, εργοστάσιο Λάρυμνας και ορυχεία, θα πουληθούν την ίδια μέρα προκειμένου να υπάρξει ο ίδιος πλειοδότης που θα αναλάβει την εταιρεία ελεύθερη βαρών. Εφόσον δεν μεταβιβαστεί σε διάστημα ενός έτους το 75% του ενεργητικού σε επενδυτή, τότε θα κατατεθεί αίτημα πτώχευσης.
Χρέη παντού
Το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ δεν είναι σημερινό, ωστόσο τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βιομηχανία έκλεισε τη χρήση του 2018 με αρνητική θέση 308 εκατ. ευρώ, ενώ στην τριετία 2015-2018 έχει γράψει ζημίες 148 εκατ. ευρώ.
Χρωστά πάνω από 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος (351 εκατ.) στη ΔΕΗ. Ουσιαστικά, η συνέχιση της λειτουργίας καθίσταται εφικτή λόγω της συνέχισης της ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας, χωρίς η ΛΑΡΚΟ να αποπληρώνει τις οφειλές της στη ΔΕΗ.
Η εταιρεία χρωστά ακόμα 17 εκατ. στο Δημόσιο, 8 εκατ. στον ΕΦΚΑ, 12 εκατ. σε προμηθευτές εσωτερικού, 2,5 εκατ. σε προμηθευτές του εξωτερικού, 5 εκατ. σε εργολάβους και 4 εκατ. σε μεταφορείς. Επιπλέον, υπάρχει σε εκκρεμότητα το πρόστιμο των 135 εκατ. ευρώ για την επιστροφή της παράνομης κρατικής ενίσχυσης που αποφάσισε το ευρωδικαστήριο, καθώς και άλλα 50 εκατ. ευρώ περιβαλλοντικό πρόστιμο που εκκρεμεί να υπογραφεί.
Σημειώνεται ότι το μέσο μικτό κόστος μισθοδοσίας για τους 1.082 εργαζομένους ήταν 40.558 ευρώ, ενώ όσοι δουλεύουν πάνω από 20 χρόνια έχουν μέσο όρο 62.500 ευρώ ετησίως. Πάντως, για να καταστεί εφικτή η συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας, αποφασίστηκε να υπάρξει χρηματοδότηση-γέφυρα της τάξης των 35 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ