ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πεμ03042021

Τετ, 03 Μαρ 2021 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΕΚΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Ολόκληρη η Εύβοια έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα αξιοποίησης 10 περιφερειακών Λιμένων

Στον πάγο βρίσκεται μονίμως το Λιμάνι της Χαλκίδας, αφού όχι μόνο καθυστερεί σημαντικά το περίφημο master plan εκσυγχρονισμού του, αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται καν στον εθνικό σχεδιασμό αξιοποίησης περιφερειακών λιμένων της χώρας. 
Στην πράξη έχει εξαιρεθεί ολόκληρη η Εύβοια από τον εν λόγω σχεδιασμό, παρά τη στρατηγική θέση του νησιού μας στο Αιγαίο.

Η εξαίρεση αξιοποίησης του Λιμένα Χαλκίδας, γίνεται παρά τις φωνές των τοπικών φορέων που ζητούν επίμονα να ενταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό που αφορά 10 περιφερειακά λιμάνια, εκ των οποίων τα δυο είναι "γειτονικά" (Ραφήνα - Βόλος).
Το θέμα είναι και σήμερα στην επικαιρότητα λόγω της εντολής για άμεση έναρξη των διαδικασιών για την ανάπτυξη και αξιοποίηση δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας, που έδωσαν στο ΤΑΙΠΕΔ οι υπουργοί Οικονομικών και Ναυτιλίας, Χρήστος Σταϊκούρας και  Γιάννης Πλακιωτάκης.
Αναλύοντας τις μελέτες αξιολόγησης που ολοκλήρωσε το ΤΑΙΠΕΔ για κάθε ένα από τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βόλου, Ραφήνας, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Πάτρας και Ηρακλείου εξέφρασαν την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ, στην επιλογή συμβούλου προκειμένου να προκηρυχθούν διεθνείς διαγωνισμοί για την επιλογή επενδυτών και βέλτιστων τρόπων ανάπτυξης κάθε λιμανιού.
Επιδίωξη είναι να καταστεί κάθε λιμάνι πόλος ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες, με πολλαπλά οφέλη σε επίπεδο επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας και αύξησης της εμπορικής κίνησης στην περιφέρεια. Σημαντικά όμως θα είναι και τα  γενικότερα οφέλη για την Ελλάδα, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων, όσο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο, με την αύξηση του διεθνούς εμπορίου μέσω της χώρας μας.
Δυστυχώς για όλα τα παραπάνω η Εύβοια και η Χαλκίδα είναι παρατηρητές.