ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πεμ10222020

Τετ, 21 Οκτ 2020 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση για τριχοτόμηση της ΛΑΡΚΟ

Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση για τριχοτόμηση της ΛΑΡΚΟ

Το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου δεν φαίνεται να αλλάζει τις αποφάσεις της για "λύση του 2014"

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της ΛΑΡΚΟ, παρά την εβδομάδα κινητοποίησεων που ήδη διανύουμε. 
Κύκλοι του Υπουργείου υπενθυμίζουν με νόημα τη δήλωση Χατζηδάκη: «Θα κινηθούμε με ταχύτητα, βασιζόμενοι και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014, η οποία δείχνει το δρόμο, για μια λύση στέρεα νομικά, ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζομένους».

Πρόκειται για τριχοτόμηση της εταιρείας, που περιλαμβάνει ιδωτικοποίηση αλλά και απολύσεις "υπό προστασία", ώστε η εταιρεία να παψει να είναι μονίμως βαριά ελλειματική.
Οι εργαζομενοι έχουν άλλη άποψη. Θεωρούν ότι η ΛΑΡΚΟ έχει όλες τις δυνατότητες να επιστρέψει γρήγορα σε αναπτυξιακή εποχή με κέρδη και πως την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της, την έχει το κράτος που την κακοδιοικεί συνεχώς.
Εδώ να θυμίσουμε ότι ο κ. Χατζηδάκης θεωρεί και τους εργαζόμενους θύματα της κατάστασης λέγοντας: «Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο, γιατί η ΛΑΡΚΟ εκτός των άλλων ζημιώνει και τους εργαζομένους της,

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ αποκαλύπτουν ότι η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, σε συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων που είχε με τα Σωματεία και μας έχει ήδη ανακοινώσει για το 2020 παραγωγή 9.000 ton Ni (μισή παραγωγή δηλαδή). Λένε οι εργαζόμενοι: "Για ακόμη μία φορά μας είπαν ότι “δεν μπορεί η ΛΑΡΚΟ και ορυκτός πλούτος να ανήκει στο κράτος, πουθενά στον σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχει”. Μας είπαν ότι “οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γίνουμε ρεαλιστές και να δούμε τις νέες χρήσεις του νικελίου”, φωτογραφίζοντας ότι το εργοστάσιο θα πρέπει να κλείσει και να παράγουμε με υδρομεταλλουργία. Μας είπαν ότι “άμεσα θα πρέπει να μπει εκκαθαριστής γιατί όσοι διοικούντες διορίζονται από τις κυβερνήσεις δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και  αυτό γιατί το κράτος δεν είναι καλός επιχειρηματίας”.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σταθερή στις απόψεις της, μέσω του κ. Σταϊκούρα μας είπε ότι “στόχος της κυβέρνησης είναι άμεσα να οριστεί εκκαθαριστής και να πουληθεί η ΛΑΡΚΟ σε κομμάτια”, χωρίς να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της και του παραγωγικού της χαρακτήρα, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, εκβιάζοντας μας ότι “η εκκαθάριση εν λειτουργία είναι το καλό σενάριο, υπάρχει και η πτώχευση”. Μάλιστα μας πρότεινε να επιλέξουμε, εκκαθάριση τύπου ΔΕΚΟ (βλέπετε ΕΛΒΟ που έκλεισε εφόσον οι εργαζόμενοι έχασαν μέσα από το ενιαίο μισθολόγιο όλα τα κεκτημένα) ή εκκαθάριση τύπου ναυπηγείων (βλέπε Σύρου όπου εργάζονται σε εργολάβο με νέες συμβάσεις της “αγοράς” ή Σκαραμαγκά όπου παίρνουν μέρος του μισθού τους).

ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 11.30πμ λοιπόν, στο Σύνταγμα, θα συγκεντρωθούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με στόχο να διαμαρτυρηθούν «ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής του συλλαλητηρίου.
Στην οργανωτική επιτροπή συμμετέχουν:

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ)
Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»
Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ & ΣΕΡΒΙΩΝ
Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (ΑΘΗΝΑ)
Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Φθιώτιδος
Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας
Πανελλήνια Ομοσπονδία Μεταλλεργατών Ελλάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ