ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ10262020

Δευ, 26 Οκτ 2020 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η κυβέρνηση παζαρεύει τη λύση για τη ΛΑΡΚΟ

Η κυβέρνηση παζαρεύει τη λύση για τη ΛΑΡΚΟ

Το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ, δηλαδή η ευρωκαταδίκη για την υπόθεση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 135,82 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από το Δημόσιο στην εταιρεία, συζητήθηκε ξανά στις Βρυξέλλες μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει γραφτεί και στην έντυπη έκδοση της  «Γνώμης»,  είναι να επανέλθει στο προσκήνιο το σχέδιο του 2014. Τότε είχε συμφωνηθεί η χωριστή πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, δηλαδή των παγίων που ανήκουν στο δημόσιο (μεταλλεία) και των ιδιωτικών παγίων (εργοστάσιο).
Έτσι, στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος και είχε επαφές με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής, επιδιώκοντας να διαπραγματευτεί τη μη εφαρμογή της καταδικαστικής σε βάρος της επιχείρησης για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Στον αντίποδα βέβαια η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προτείνει λύση για την αναδιάρθρωση της βιομηχανίας, η οποία απασχολεί σήμερα 1.200 εργαζόμενους.
Πηγές θέλουν την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επαναφέρει το σχέδιο του 2014, που προέβλεπε την πώληση της ΛΑΡΚΟ σπάζοντάς την σε δύο κομμάτια. Τότε είχαν αποφασιστεί δύο διαγωνισμοί. Ο πρώτος αφορούσε την πώληση του μεταλλουργικού εργοστασίου στη Λάρυμνα και το 40% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του μεταλλείου λατερίτη του Αγίου Ιωάννη. Ο δεύτερος αφορούσε την πώληση του 73% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Εύβοιας και το 100% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Καστοριάς.
Γι’ αυτούς τους διαγωνισμούς απαγορευόταν η συμμετοχή εταιρειών μετόχων της ΛΑΡΚΟ ή εμπλεκόμενων με αυτούς, ενώ δεν υπήρχε υποχρέωση επαναπρόσληψης των εργαζομένων της. Ουσιαστικά θα πωλείτο το 33% της καθαρής λογιστικής αξίας της ΛΑΡΚΟ, που αντιπροσώπευε το 60% της συνολικής εξορυκτικής δυναμικότητας της βιομηχανίας. Με αυτές τις πωλήσεις, το ελληνικό δημόσιο πετύχαινε την ακύρωση της απόφασης για τις κρατικές ενισχύσεις.
Σήμερα, η εικόνα της πάλαι ποτέ κραταιάς νικελοβιομηχανίας έχει χειροτερέψει κατά πολύ και θεωρείται σχεδόν απίθανο η εμφάνιση επενδυτή. Τα χρέη της προς τη ΔEH έχουν ανέλθει στα 310 εκατ. ευρώ, το ύψος των κρατικών ενισχύσεων που πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο έχει ανέβει στα 160 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις, ενώ η εταιρεία χρωστά για την αγορά δικαιωμάτων CO2 κι επίσης δεν αγοράζει πια, με αποτέλεσμα να βουλιάζει στις ζημιές. Επιπλέον, η βιομηχανία φέρεται να μην κατάφερε να πληρώσει τη δόση ρύθμισης του χρέους της προς τη ΔΕH και συγκεκριμένα αυτή του Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, με το Ταμείο να αναμένει τις σχετικές πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να προχωρήσει στην αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιουσιακής κατάστασης του δημοσίου. Μέτοχοί της είναι με 55,2% το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, η Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ -0,36% της Ελλάδος με 33,4% και η ΔEH με 11,4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ