ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ12152019

Κυρ, 15 Δεκ 2019 2pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 10% ΚΑΤΩ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

10% ΚΑΤΩ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων κ. Μίλτος Χέλμης εξηγεί τους λόγους της φετινής πτώσης και που μπορεί να ελπίζει ο νομός για ανάκαμψη 

Πτώση 10% στην τουριστική κίνηση έχει η Εύβοια φέτος, δηλαδή μια πτώση αντίστοιχη της χώρας. Η Εύβοια δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει ξεχωριστούς δίαυλους προσέλευσης τουριστών όπως άλλα νησιά (Μύκονος, Κέρκυρα, Ρόδος κ.α.) συνεπώς ο νομός ακολουθεί την εθνική πραγαμτικότητα.

Οι πρώτοι μήνες του χρόνου από Ιανουάριο-Μάρτιο δεν ξεκίνησαν καλά, αν και αρχικά υπήρξαν έντονες προκρατήσεις. Αυτή τη στιγμή οι προκρατήσεις έχουν παρουσιάσει κάμψη.
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Μίλτος Χέλμης εξηγεί: "Αναμένεται μια πτώση Πανελλαδικά γύρω στο 10% εξαιτίας των χαμηλών τιμών της Τουρκίας, καθώς μπήκαν ξανά ανταγωνίστριες Μεσογειακές Χώρες στο παιχνίδι αλλά και η Ερυθρά Θάλασσα. Άλλες αιτίες ωστόσο είναι ότι στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, είχε γενικά καλό καιρό και αυτό βοήθησε στο να καθυστερήσουν να αποφασίσουν για τις διακοπές τους. Ακόμη επηρεάζει αρνητικά το BREXIT αλλά και οι εθνικές εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο".
Μιλώντας ειδικά για την Εύβοια ο κ. Χέλμης έδωσε μια μικρή ελπίδα λέγοντας: "Πολλές φορές όταν υπάρχει κρίση στους μεγάλους βασικούς προορισμούς, τότε παρουσιάζεται μια αύξηση στους κοντινούς προορισμούς και φυσικά πιο προσιτούς σε τιμές όπως είναι η Εύβοια και η Σκύρος".
Με λίγα λόγια η Εύβοια μπορεί να ελπίζει σε ένα κύμα επισκεπτών από τη δεξαμενή της γειτονικής Αθήνας των εκατομμυρίων κατοίκων, που μη μπορώντας να κάνουν μακρινές διακοπές θα προτιμήσουν τις ομορφιές που προσφέρει η Εύβοια ακόμη και για μερικά σύντομα διήμερα.
Αυτή η δυνατότητα φάνηκε σε Χαλκίδα, Εύβοια και Σκύρο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος όπου η κίνηση ήταν αυξημένη.
Τέλος θέλω να σας τονίσω ότι ένα πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει σίγουρα να διορθωθεί είναι η υπερφορολόγηση των ξενοδοχείων, διότι έτσι όπως είναι τώρα η κατάσταση, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν αφενός στον ανταγωνισμό αφετέρου σε πολλές περιπτώσεις κινδυνεύει η βιωσιμότητά τους.

Silver τουρισμός
Ο κ. Χέλμης αποκάλυψε επίσης ότι ήδη θα επισκεφθούν την Εύβοια τουρίστες Σεπτέμβριο –Οκτώβριο. Όπως είπε η  γενική στόχευση είναι να κάνουμε την Εύβοια κατάλληλη για το silver τουρισμό. Και εξηγεί:
"Χρειάζεται μία βοήθεια από τους δήμους και την Περιφέρεια διότι το να αναπτύσσεται τουριστικά μία περιοχή συμπαρασύρει και τη γενικότερη ανάπτυξη των υποδομών και των παροχών. Είναι μία ολιστική ανάπτυξη μιας περιοχής.
Εάν μπορέσουμε και κάνουμε προσβάσιμες τις πόλεις για ανθρώπους πάνω από 60-65 ετών, θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε και την περίοδο του τουρισμού. 
Αλλά θέλουμε να έχουμε πολύ καλά νοσοκομεία για να αισθάνονται ασφαλείς και πολύ καλά οργανωμένες πόλεις.
Σε συνδυασμό με τον εναλλακτικό θεωρώ ότι είναι μία στόχευση που μπορεί βέβαια να είναι λίγο μακροπρόθεσμη αλλά πρέπει σιγά-σιγά να τη χτίσουμε".
Τέλος ο κ. Χέλμης είπε ότι το τουρισιτκό προϊόν έτσι όπως  φορολογείται σήμερα, δεν είναι δυστυχώς ανταγωνιστικό. "Ήδη έχουμε τον υψηλότερο συντελεστή Φ.Π.Α. από όλες τις ανταγωνίστριες Χώρες. Μας είπαν ότι θα πάει στο 11% αλλά και πάλι υψηλός είναι. Σκεφτείτε ότι παλιά είχαμε 6% και τώρα έχει πάει στο 13%.
Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα. Δεν μπορούμε να έχουμε ανταγωνιστικές τιμές. Όλα αυτά δυσκολεύουν την κατάσταση".