ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ07122020

Παρ, 10 Ιουλ 2020 6pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΛΑΡΚΟ ΠΟΥ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗ ΔΕΗ

Η ΛΑΡΚΟ ΠΟΥ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗ ΔΕΗ

Δεν μπόρεσε να είναι συνεπής στις ρυθμίσεις και ζητά νέες παρατάσεις στις καταβολές των δόσεων - "Πληρώστε σήμερα Παρασκευή" αξιώνει η ΔΕΗ

Πέντε μήνες μετά την τελευταία συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ για την αποπληρωμή των οφειλών ρεύματος της βιομηχανίας νικελίου προς τη Δημόσια επιχείρηση και η συμφωνία κατέρρευσε. 
Η  ΛΑΡΚΟ σταμάτησε και πάλι να πληρώνει τη ΔΕH, με αποτέλεσμα η διοίκηση της τελευταίας να απειλεί με διακοπή ρεύματος, αν σήμερα Παρασκευή δεν καταβληθεί η τρέχουσα δόση των 2,5 εκατ. ευρώ.

Η ΛΑΡΚΟ δηλώνει πρόθυμη να εξοφλήσει το χρέος των 2,5 εκατ. ευρώ από την ενεργειακή κατανάλωση του Μαρτίου στις 24 και 25 Ιουνίου. Όσον αφορά στις αντίστοιχες οφειλές του Απριλίου, η βιομηχανία στην επιστολή της αναφέρει ότι θα καταβάλλει στις 26 και 27 Ιουνίου ένα εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο 1,5 εκατ. ευρώ στις 10 Ιουλίου.
Ωστόσο η ΔΕΗ χαρακτηρίζει εμπαιγμό την απάντηση της ΛΑΡΚΟ και σημειώνει πως η βιομηχανία έχει απλήρωτους τους λογαριασμούς ρεύματος από το Μάρτιο, όταν η σχετική συμφωνία που έχει υπογράψει με τη ΔΕΗ προβλέπει μηνιαίες καταβολές, προκειμένου να μην κοπεί το ρεύμα.
Έτσι η ΔΕΗ - που σημειωτέον έχει και ιδιώτες μετόχους που πιέζουν με εξώδικα για εισπράξεις οφειλομένων - αναγκαστικά ετοιμάζεται για μία ακόμη φορά να ζητήσει τη διακοπή ηλεκτροδότησης της ΛΑΡΚΟ από τον ΑΔΜΗΕ. 
Η βιομηχανία ως γνωστόν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 310 εκατ. ευρώ προς τη δημόσια εταιρεία και η τελευταία τον περασμένο Νοέμβριο είχε εκκινήσει τις διαδικασίες άρσης εκπροσώπησής της.
Τότε παρενέβη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος συνέστησε νέα λύση προς τις δύο πλευρές. Έπειτα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε συμφωνία, η οποία προέβλεπε σε γενικές γραμμές την εξασφάλιση για λογαριασμό της ΔΕH ποσά 4,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως μέσα από ρήτρες, εγγυήσεις, πληρωμές πελατών της ΛΑΡΚΟ απευθείας στη ΔEH, εκχώρηση μέρους του λιγνίτη που εξορύσσει η βιομηχανία από ορυχεία της κ.λπ. Σημειωτέον ότι η σύμβαση αυτή προέβλεπε και τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στις 75 Γιγαβατώρες μηνιαίως.
Πηγές αναφέρουν ότι η ΛΑΡΚΟ φέρεται να έχει αθετήσει τη συμφωνία της, με τη μη τήρηση όρων της, προφανώς λόγω οικονομικής δυσπραγίας.
Δεν είναι όμως μόνο η μη καταβολή των δόσεων. Η διοίκησή της ΛΑΡΚΟ, δεν έχει καταφέρει να μειώσει τα κόστη της, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να ξεπερνά κατά 3.900 δολάρια τον τόνο τις μέσες τιμές του νικελίου, οι οποίες κινούνταν πέρυσι γύρω στις 11.000 δολάρια τον τόνο.
Αξίζει να τονιστεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας βρίσκονταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τη μη αποδοχή αιτημάτων τους ως προς τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Όλα δείχνουν, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, πως το λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ είναι αναπόφευκτο, με δεδομένη και την καταδικαστική απόφαση για τη μη επιστροφή παράνομων ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο.
Να θυμίσουμε ότι η απερχόμενη κυβλερνηση α) Διέκοψε αμέσως όταν ανέλαβε το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας που προέβλεπε κατάργηση ζημιογόνων τμημάτων και συμμετοχή ιδιωτών β) Παραπλανούσε συνεχώς τους εργαζόμενους ότι δήθεν έχει λύση - μόνο ο κ. Σταθάκης ανήγγειλε 2- 3 "λύσεις που έρχονται" γ) στο τελικό στάδιο την εγκατέλειψε αφήνοντας μια βόμβα στους επόμενους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι ΔΕΚΟ χρεοκοπούν (ΔΕΗ, ΕΒΖ, ΕΛΒΟ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ) ενώ το υπερτιμημένο υπερταμείο, που δήθεν θα τις έλεγχε, είναι άφαντο και ουδείς γνωρίζει τι επιχειρεί ή αν όντως λειτουργεί, ή αν έχει προτάσεις για κάθε μια από τις υπό κατάρρευση εταιρείες που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ