ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι07142020

Τρι, 14 Ιουλ 2020 6pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΥΒΟΙΑ

ΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΥΒΟΙΑ

Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας δεν έχει υποδομές, υπηρεσίες, σχέδιο προσέλκυσης, παρά τις μεγάλες δυνατότητες του.
 
Στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Χαλκίδα, για μια ακόμη φορά έγινε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει μια συντονισμένη πολιτική προσέλευσης κρουζιεροπλοίων στην Χαλκίδα (αλλά και την υπόλοιπη Εύβοια). Αυτή η αναφορά απλώς επιβεβαίωσε, ότι τελικά τίποτε δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι ένα πλήθος φορέων, έχει πολλές φορές ζητήσει την κρατική μέριμνα.

Το θέμα είναι σοβαρό αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με τον ΟΛΝΕ, "υπάρχουν πολλά αιτήματα από εταιρείες κρουαζιέρας για να προσεγγίσουν τα πλοία τους, γιατί υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον προσκυνητών για τον Άγιο Γιάννη το Ρώσο".
Κορυφαία στιγμή για την ανάπτυξη αυτού του τουρισμού, ήταν η επίσκεψη του κρουζιερόπλοιου OCEAN MAJESTY που ήρθε το λιμάνι της Χαλκίδας, ακριβώς πριν δυο χρόνια (Απρίλιος 2017), με θέμα την έναρξη επισκέψεων από κρουζιερόπλοια σε Χαλκίδα - Εύβοια. Τότε ενώπιον όλων των θεσμών της πόλης, μίλησαν για μεγάλο ενδιαφέρον εταιρειών να εντάξουν στις διαδρομές τους και την Εύβοια,  "επειδή έχει θρησκευτικούς, φυσικούς αλλά και αρχαιολογικούς προορισμούς", ωστόσο αναδείχθηκαν προβλήματα, που ποτέ δεν επιλύθηκαν.
Παραδείγματα: 
- Δεν υπάρχουν σταθμοί ελέγχου διαβατηρίων για τους επιβάτες των πλοίων. Η διοίκηση του ΟΛΝΕ θέλει να δημιουργήσει τρεις πύλες εισόδου για έλεγχο διαβατηρίων, όπως προβλέπει η ΣΕΓΚΕΝ, σε τρία λιμάνια του νησιού, στην Αιδηψό, στην Κάρυστο και στην Κύμη. 
- Τα λιμάνια δεν έχουν κατασκευαστικά τις δυνατότητες να δεχθούν κρουζιερόπλοια. Για παράδειγμα, η Βόρεια Εύβοια αποτελεί προορισμό θρησκευτικού και ιατρικού τουρισμού (Λουτρά Αιδηψού και Μονή Αγίου Ιωάννη Ρώσου). Η δήμαρχος Λίνα  Ευσταθίου, εδώ και χρόνια έχει ζητήσει την ολοκλήρωση των έργων στο Λιμάνι της Αιδηψού, ώστε να μπορεί η πόλη να δέχεται μεγάλα κρουαζιερόπλοια. 
- Πλοία που έρχονται από την Μαύρη Θάλασσα δεν μπορούν να έρθουν... απευθείας στην Εύβοια! Δεν υπάρχει πύλη εισόδου στη χώρα στο νησί μας! Πρώτα πρέπει να πάνε... Πειραιά να εισέλθουν εκεί νόμιμα στην ΕΕ και μετά να έλθουν στην Εύβοια.
Οι Ρώσοι, για παράδειγμα, που κατεβαίνουν με τα mega yachts θέλουμε να έχουν πύλη εισόδου – εξόδου το λιμάνι της Κύμης. Το κόστος για τη δημιουργία κάθε πύλης εισόδου ανέρχεται στα 200.000 ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό. Πολλά mega yachts που ανεβαίνουν προς το βόρειο Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα λόγω κακοκαιρίας ακαταφεύγουν στο λιμάνι της Καρύστου. Όμως επειδή δεν υπάρχει πύλη εισόδου, δεν μπορούν να βγουν έξω οι επιβάτες και τα πληρώματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ