ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ09222021

Τετ, 22 Σεπ 2021 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

Η χρεοκοπημένη εταιρεία πρέπει να επιστρέψει επιδοτήσεις ύψους 135,8 εκατ. ευρώ, αλλιώς θα αφαιρεθούν από το ΕΣΠΑ - Η ΔΕΗ απειλεί με διακοπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα σχετικά με τη μη εφαρμογή της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου (9 Νοεμβρίου 2017) για την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ ύψους 135,8 εκατ. ευρώ.


Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κομισιόν, έχει δύο μήνες διορία για να απαντήσει και να αποδείξει ότι έχει πραγματοποιήσει την ανάκτηση της ενίσχυσης. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. ζητώντας από αυτό να επιβάλει κατ’ αποκοπήν πρόστιμο και οικονομικές κυρώσεις στη χώρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα παρακρατούνται από κονδύλια του ΕΣΠΑ που προορίζονται για την Ελλάδα.
Η υπόθεση της καταδίκης των κρατικών ενισχύσεων ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014. Η Επιτροπή είχε αποδεχθεί τότε μία πρόταση συμβιβασμού με την κυβέρνηση Σαμαρά, που προέβλεπε τη διαγραφή των κρατικών ενισχύσεων υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει σχέδιο διάσωσης - εκκαθάρισης της εταιρείας και πώλησης των παγίων της μέσω δύο παράλληλων διαγωνισμών (ιδιωτικά πάγια της ΛΑΡΚΟ και δημόσια ορυχεία αντίστοιχα).
Η ευκαιρία αυτή χάθηκε όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «πάγωσε» το σχέδιο και συνέχισε τον δημόσιο έλεγχο της ΛΑΡΚΟ, χωρίς να πετύχει κανένα απολύτως σχέδιο ούτε τότε, ούτε στη συνέχεια, ούτε τώρα.
Έτσι, όλο αυτό το διάστημα δεν προχώρησε κανένα σχέδιο εξυγίανσης, με αποτέλεσμα η εταιρεία να συνεχίσει να συσσωρεύει ζημίες και χρέη προς τρίτους, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της ΔΕΗ, προς την οποία οι ανεξόφλητες οφειλές ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ, όπως είναι ήδη γνωστό, ξεκίνησε διαδικασία άρσης της  εκπροσώπησης της ΛΑΡΚΟ από πελάτη της και καταγγελίας της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ανεστάλη μετά την παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για την εξεύρεση λύσης.
Στις 31 Ιανουαρίου λήγει το τρίτο κατά σειράν τελεσίγραφο της ΔΕΗ προς τη ΛΑΡΚΟ για την παροχή εγγυήσεων αποπληρωμής των τρεχόντων λογαριασμών και ρύθμισης αποπληρωμής των χρεών που έχουν συσσωρευθεί μετά την υπογραφή της τελευταίας σύμβασης (2017) και μέχρι σήμερα, τα οποία κυμαίνονται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας σύμβασης, με τη ΔΕΗ να έχει θέσει ως προαπαιτούμενο αφενός τη μείωση της παραγωγής κατά 20%, προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας σε επίπεδα που η μεταλλευτική βιομηχανία να μπορεί να αποπληρώσει, και αφετέρου την παροχή εγγυήσεων για την έγκαιρη αποπληρωμή των τρεχόντων λογαριασμών.
Η ΔΕΗ από την πλευρά της προτίθεται να εξακολουθεί να δίνει στη ΛΑΡΚΟ την ίδια έκπτωση όγκου (21%) παρότι η μείωση της παραγωγής κατά 20% την κατατάσσει στην κατηγορία των εκπτώσεων του 12%.
Τις εξελίξεις με τη σύμβαση της ΛΑΡΚΟ παρακολουθεί με ενδιαφέρον η ενεργοβόρος βιομηχανία, η οποία θα πρέπει μέχρι τον Φεβρουάριο να υπογράψει με τη ΔΕΗ νέες συμβάσεις που θα ισχύσουν από τον Μάρτιο του 2019 και βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη ΔΕΗ τόσο ως προς τη διάρκεια των συμβάσεων όσο και ως προς την τιμολόγηση.
Η ΔΕΗ φέρεται να έχει κάνει αποδεκτό το αίτημα της βιομηχανίας για διετείς συμβάσεις όχι όμως και να υποχωρεί στη θέση της για αυξήσεις 10%. Δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και έρευνα της ΡΑΕ σχετικά με την τιμολόγηση πελατών υψηλής τάσης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει διακριτική μεταχείριση έναντι της ΛΑΡΚΟ και τιμολόγηση κάτω του κόστους, θα είναι πάντως δύσκολο για τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε νέα σύμβαση με τη ΛΑΡΚΟ με προνομιακούς όρους.
Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο σε σχέση με τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης της εταιρείας θα ξεκαθαρίσει το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, αφού η ΔΕΗ έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δώσει άλλη παράταση.
Στο μεταξύ όλοι πλέον γνωρίζουν ότι, όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ εξαντλούνται στο να μη εκραγεί η εταιρεία στα χέρια της...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ