ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ07122020

Παρ, 10 Ιουλ 2020 6pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Η ΔΕΗ έστειλε εξώδικο να της κόψει το ρεύμα - Δεν τολμούν να διασώσουν μια ισχυρή εταιρεία φοβούμενοι το "πολιτικό κόστος"

Κυβερνητικός τραγέλαφος με την ΛΑΡΚΟ. Όχι μόνο αθέτησαν μία - μία όλες τις υποσχέσεις για βιώσιμη λύση στην εταιρεία (που θα έδινε πέρυσι τέτοια εποχή ο κ. Σταθάκης...), όχι μόνο δεν έκαναν ποτέ τα ραντεβού με τους αρμόδιους υπουργούς, ούτε με τον πρωθυπουργό αλλά την απειλούν και πάλι  με διακοπή... ρεύματος!

Συγκεκριμένα με εξώδικο, η κρατική ΔΕΗ απειλεί την επίσης... κρατική ΛΑΡΚΟ ότι θα της κόψει το ρεύμα, γιατί η κρατική βιομηχανία εξόρυξης και παραγωγής σιδερονικελίου δεν τηρεί τον διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών της.
Τα χρέη έχουν αγγίζουν τα 285 εκατομμύρια ευρώ και η ΔΕΗ απέστειλε πάλι  νέο εξώδικο διεκδικώντας οφειλές και προειδοποιώντας την με διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημειώστε ότι η ΔEΗ που είναι και μέτοχος της ΛΑΡΚΟ με 11,4%, είχε προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση την περασμένη Άνοιξη.
Το εξώδικο τότε ανέφερε: «Επιδόθηκε προς την ΛΑΡΚΟ εξώδικη δήλωση (με παράλληλη κοινοποίησή της στα μέλη του Δ.Σ. της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ), μέσω της οποίας ζητείται από την εταιρεία η εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων βάσει της σχετικής σύμβασης προμήθειας Η/Ε και επομένως η πληρωμή ποσού ύψους 50 εκατ. ευρώ μέχρι την 16/05/2018".
Τελικά, έως το τέλος Μαΐου 2018 καταβλήθηκε ποσό ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ έναντι των υπόψη χρεών. Έτσι έως την 30/06/2018 οι ανεξόφλητες οφειλές της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ μεγάλωσαν και έφτασαν σε 285  εκατομμύρια ευρώ.
Η ΔΕΗ αναφέρει σχετικά: «Δεδομένου ότι η Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις,  η ΔEΗ  προτίθεται να προχωρήσει σε λήψη πρόσθετων μέτρων με βάση τις προβλέψεις του Κώδικα Προμήθειας Η/Ε και τους όρους που προβλέπονται στη σύμβαση προμήθειας Η/Ε μεταξύ ΔEΗ και Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ».

ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΑΙ
Η προαναφερόμενη εξέλιξη αποτυπώνει και τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η βιομηχανία με την κυβέρνηση να φαίνεται ότι:
α) Θα αφήσει την καυτή πατάτα στην επόμενη κυβέρνηση.
β)  Έχει στην ουσία υιοθετήσει το σχέδιο της κυβέρνησης Σαμαρά (πώληση υγιών μονάδων, κλείσιμο ζημιογόνων, απολύσεις).
Αυτά ήρθαν μετά και την επικύρωση τον περασμένο Φεβρουάριο της καταδικαστικής απόφασης της Ευρ. Επιτροπής σε βάρος της, με την οποία καλείται να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκ. ευρώ.
Η κυβέρνηση που έπασχε από  στρουθοκαμηλισμό και δεν έβλεπε αυτό που όλοι ήξεραν, πάγωσε τότε όλες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη διάσωσή της.
Η ΛΑΡΚΟ αν και βρίσκεται από το 2012 στο ΤΑΙΠΕΔ (μέτοχος με ποσοστό 55,2%) εντούτοις, με εξαίρεση το 2014 (σχέδιο Σαμαρά)που σχεδιάστηκε διαγωνισμός για την πώληση περιουσιακών της στοιχείων, δεν περιλαμβάνεται στα κυβερνητικά πλάνα η αξιοποίηση της. Για την ακρίβεια οι χρονικές καθυστερήσεις στο τέλος δεν θα ευνοούν ούτε καν την ιδιωτικοποίηση της.
Η ελληνική βιομηχανία νικελίου δεν σώζεται αν και παραμένει μία από τις κορυφαίες επτά παγκοσμίως. Είναι βυθισμένη στις ζημιές και τις υποχρεώσεις. Απασχολεί περισσότερους από 1.100 εργαζομένους και η διοίκηση της δεν έχει καταφέρει ακόμη να συντάξει ισολογισμούς για το 2017 και 2016.
Μόλις τον Ιανουάριο του 2018 αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2015 και 2014, με τους ορκωτούς λογιστές να σημειώνουν τον κίνδυνο της συνέχισης της ομαλής της λειτουργίας αφού τα ίδια κεφάλαια της παραμένουν για πολλοστή χρονιά πολύ κάτω από το μετοχικό της κεφάλαιο. Αυτά είναι στα 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ το κεφάλαιο κίνησης είναι αρνητικό κατά 221,8 εκατ. ευρώ.

* Η ΛΑΡΚΟ είναι κατά περίπου 75% ευμετάβλητη στη διεθνή χρηματιστηριακή τιμή του νικελίου. Επιπλέον το κόστος λειτουργίας της είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτήν. Αρκεί να αναφερθεί ότι το 2015 η μέση τιμή του νικελίου ήταν στα 11.886 δολάρια τον τόνο και το κόστος εμπορικής λειτουργίας ξεπερνούσε τα 16.600 δολάρια.
Σήμερα η τιμή νικελίου κινείται στα περίπου 12.200 δολάρια τον τόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ