ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ05312020

Παρ, 29 Μαϊ 2020 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΙΡΕΣΑΝ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΣΚΥΡΟ;

ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΙΡΕΣΑΝ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΣΚΥΡΟ;

Η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε τα δυο νησιά στα ισοδύναμα για το ΦΠΑ του 24%

Εύβοια και Σκύρος παραμένουν θεατές στα μέτρα ανακούφισης που εξήγγειλε η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το ΦΠΑ του 24% που έχει επιβληθεπί στις οικονομίες τους. 

Μάλιστα η Εύβοια δεν πρόκειται ποτέ να απολάυσει αυτό το μέτρο μαζί με την Κρήτη (επειδή έχει οικονομική αυτοτέλεια) και την Λευκάδα προφανώς επειδή έχει οδική σύνδεση με την στεριά.

Ο αποκλεισμός αυτός είναι άδικος δεδομένου ότι η Εύβοια έχει και δρομολόγια προς νησιά που όμως θεωρούνται σαν δρομολόγια από την... ηπειρωτική Ελλάδα προς νησί (π.χ Κύμη - Σκύρος).
Το μέτρο έχει να κάνει με εκπτώσεις στα εισιτήρια μετακίνησης από και προς τα νησιά. Παράδειγμα: Κάποιος πληρώνει εισιτήριο 20 ευρώ για ένα ταξίδι με λεωφορείο προς μια πόλη της ηπειρωτικής χώρας και ένας νησιώτης για να πάει προς το μέρος του που είναι η ίδια απόσταση 25 ευρώ, τότε θα παίρνει τα επιπλέον 5 ευρώ που αποτελεί την διαφορά.
(Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στις μεταφορές εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες).
Η οικονομική ενίσχυση θα αποτελεί ουσιαστικά ένα βοήθημα για όσους ταξιδεύουν από και προς τα νησιά με το φθηνότερο μέσο μεταφοράς προκειμένου να μην χρεώνονται περισσότερα από αυτόν που ταξιδεύει για παράδειγμα με το υπεραστικό λεωφορείο.
 Στην πρώτη πιλοτική φάση του μέτρου για το 2018, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 50 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 θα δοθούν 150 εκατ. ευρώ μέσω εθνικών πόρων.
Τα νησιά στα οποία θα εφαρμοστεί αρχικά είναι τα εξής: Σαμοθράκη, Λήμνος, Ικαρία, Αγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Λειψοί, Ψέριμος, Αγαθονήσι, Λέβιθα, Καστελόριζο, Αρκοί, Γυαλί, Τέλενδος, Φαρμακονήσι, Κίναρος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος, Μαράθι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ