ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι07072020

Τρι, 07 Ιουλ 2020 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΛΑΡΚΟ

ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΛΑΡΚΟ

Άγνωστο τι συζητούν σε κλειστές συσκέψεις - Φόβος για υλοποίηση του λουκέτου που ζητούν οι θεσμοί

Ο χρόνος λειτουργεί αρνητικά για την ΛΑΡΚΟ. Οι δημόσιες τοποθετήσεις ότι δήθεν θα περάσει σε δημόσια διαχείριση δεν αποδεικνύονται από πουθενά, αντίθετα μετά την τελευταία επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, υπάρχει ο φόβος να έχει δρομολογηθεί σιωπηρώς το λουκέτο, για την πάλαι ποτέ κραταιά βιομηχανία.

Τα 5 σωματεία εργαζομένων έχουν ζητήσει συνάντηση με των Πρωθυπουργό. Αντί αυτού, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Μαρτίου, σύσκεψη στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου παρουσία και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στην οποία παρευρέθηκαν μόνο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ των νομών Εύβοιας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Κοζάνης και Καστοριάς.

Οι θεσμοί έχουν θέσει θέμα πώλησης της Λάρκο, επαναφέροντας στο τραπέζι παλαιότερα σενάρια που είχαν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει μερική ιδιωτικοποίηση (αν υπάρξει ενδιαφέρον...), εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, απολύσεις.

Να θυμίσουμε ότι προ τριετίας είχε ξεκινήσει αυτή η διαδικασία και είχε επέλθει συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ώστε να γίνει διαχωρισμός του βιώσιμου και του μη βιώσιμου κομματιού της βιομηχανίας και στη συνέχεια να ξεκινήσουν διαγωνισμοί για την πώληση των παγίων που μπορούν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Για τις πιθανές αρνητικές εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ υπάρχουν ήδη και δημόσιες τοποθετήσεις για τα παραπάνω. Με αφορμή την πρόσφατη  απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που απέρριψε την προσφυγή της ΛΑΡΚΟ κατά των αποφάσεων της Κομισιόν για επιστροφή κρατικών ενισχύσεων συνολικού ύψους 136 εκατ. ευρώ, ο κ. Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα σκάσει η βόμβα με τη ΛΑΡΚΟ» και πρόσθεσε «Πολλές εταιρείες με μεγάλες οφειλές δεν θέλουν να πληρώσουν. Είναι ευθύνη της διοίκησης, αν πρέπει να συνεχίζει τη ρευματοδότησή τους χωρίς να κάνει άρση της εκπροσώπησης. Θα κριθούν όλοι γι αυτό».

Σήμερα η Λάρκο δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της προς τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να έχει διογκωθεί ξανά το χρέος από τους απλήρωτους λογαριασμούς (ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ). Λέγεται δε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ υπό το φόβο των πιθανών ευθυνών που ανακύπτουν από την παρατεταμένη ασυνέπεια της Λάρκο, αναμένεται να κινηθεί νομικά και να ξεκινήσει τις διαδικασίες ακόμη και για την άρση της εκπροσώπηση της βιομηχανίας.

Εκτός όμως από τη διόγκωση των χρεών προς τη ΔΕΗ, που δείχνει ότι η Λάρκο έχει εισέλθει σε αδυναμία, πιεστική είναι και η υπόθεση της επιστροφής των παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 135,8 εκατ. ευρώ, που μοιάζεδι με ρομφαία πάνω από το κεφάλι της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ