ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ05302020

Παρ, 29 Μαϊ 2020 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ "ΑΠΕΙΛΟΥΝ" ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΥ ΑΥΛΙΔΑΣ

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ "ΑΠΕΙΛΟΥΝ" ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΥ ΑΥΛΙΔΑΣ

Κίνδυνος να καταργηθεί η επιχειρηματικότητα της περιοχής αν ανακηρυχθεί σε αρχαιολογικό χώρο

Το Μικρό Βαθύ Αυλίδας κινδυνεύει να υποστεί οικονομικό μαρασμό αν ανακηρυχθεί σε αρχαιολογικό χώρο. Κάτι τέτοιο θα σημάνει αλλαγή χρήσης γης οπότε θα είναι θέμα χρόνου η κατάργηση υπαρχόντων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Το θέμα έφερε στο φως ο Δήμαρχος Χαλκίδας, Χρήστος Παγώνης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσιάζοντας ένα έγγραφο που προτείνει την ανακήρυξη του χώρου στο Μικρό Βαθύ Αυλίδας ως Αρχαιολογικό, καθώς και σχετικούς χάρτες, οι οποίοι οριοθετούν. 

Ο κ. Παγώνης υποσχέθηκε ότι το θέμα θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού πρώτα ενημερωθούν σχετικά οι παρατάξεις. 

Όσα ανέφερε ο Δήμαρχος προκάλεσαν ανησυχία αφού η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης θα σημάνει το κλείσιμο επιχειρήσεων και την αλλαγή χρήσης γης καθώς και των υφιστάμενων δραστηριοτήτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για βιομηχανία και πολίτες. Ακόμα και την λειτουργία των Ναυπηγείων και των Τσιμέντων Χαλκίδας θα επηρεάσει, όπως τόνισε ο Χρήστος Παγώνης.

Βέβαια, επεσήμανε ότι πρόκειται για πρόταση και ζητείται η γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας και όχι για απόφαση, όμως δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, που χρήζει της προσοχής τους.

Να σημειωθεί ότι στον όρμο Μικρό Βαθύ, βρίσκεται και το Θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος. Ανενεργό λατομείο για πολλά χρόνια και ο χώρος αυτός διαμορφώθηκε ώστε να φιλοξενεί παραστάσεις.

ΤΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Ο ναός της Άρτεμης βρέθηκε τυχαία το 1941. Η ανακάλυψη του έλυσε οριστικά το πρόβλημα της τοπογραφικής του ταύτισης καθώς και της αρχαίας πόλης της Αυλίδας που εκτεινόταν μεταξύ των 2 όρμων. Η πλήρης εικόνα του αρχαιολογικού χώρου οφείλεται στον αρχαιολογικό ανασκαφέα (κατά τα έτη 1956 και 1958-1961) Ιωάννη Θρεψιάδη. Ο ναός ήταν το σημαντικότερο οικοδόμημα του ιερού της Άρτεμης.

Μέσα σε περίβολο 8μ. ανατολικά του ναού, βρέθηκε η «Ιερά Κρήνη«, τετράγωνη υπόγεια κατασκευή. Νότια του ναού βρίσκεται ένα συγκρότημα κτηρίων των ελληνιστικών χρόνων. Οι φοίνικες, που υπήρχαν μπροστά στο ιερό, σε συνδυασμό με το ότι το αρχαίο λιμάνι πλησίαζε πολύ το ιερό, δημιουργούσαν ένα μαγευτικό σκηνικό. Ο σημερινός δρόμος περνάει ακριβώς μπροστά από το ναό και τον χωρίζει από το βωμό του και την ιερή κρήνη, την οποία αναφέρει ο Όμηρος για το «αγλαόν ύδωρ» της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ