ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ05272020

Τρι, 26 Μαϊ 2020 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΑΡΚΟ

ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΑΡΚΟ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της εταιρείας που ενώ βουλιάζει, πρέπει να επιστρέψει κρατικές επιδοτήσεις 135 εκατ. ευρώ

Η προβληματική, ελλειμματική και με άδεια ταμεία ΛΑΡΚΟ πρέπει να επιστρέψει ποσό 135 εκατ. ευρώ μετά την απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της προσφυγής της εταιρείας κατά των επίσης καταδικαστικών αποφάσεων της Επιτροπής για ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ύψους 135 εκατ. ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απέρριψε ως απαράδεκτη την προσφυγή της ΛΑΡΚΟ που ζητούσε ακύρωση των αποφάσεων για την κρατική της ενίσχυση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που πήρε από το κράτος, σύμφωνα με σχετική απόφαση το Νοέμβριο του 2017.

 

Η εν λόγω απόφαση έκρινε παράνομες τις εγγυήσεις που έδωσε το Δημόσιο στη ΛΑΡΚΟ το 2008, το 2011, το 2011, αλλά και τη συμετοχή του κράτους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το 2009.

 

Η Ευρωπαίκή Επιτροπή είχε προτείνει λύση τον Μάρτιο του 2014. Αυτή ήταν να η πώληση του ενεργητικού και εν συνεχεία η εκκαθάριση της εταιρείας. Σε μια τέτοια περίπτωση θα εξασφαλιζόταν η μη μεταβίβαση της υποχρεώσαης για επιστροφή των 135 εκατ. ευρώ από τον επόμενο ιδιοκτήτη.

 

Η παραπάνω πρόταση βρήκε την ισχυρή αντίδραση των συνδικαλιστών και στη συνεχεια φυσικά των πολιτικών. Τώρα η κυβέρνηση μοιάζει να έχει δυο επιλογές που είναι α) Πώληση και β) Πτώχευση.

 

Η ΛΑΡΚΟ είνια αδύνατον να προχωρήσει όταν έχει ζημίες κοντά στα 230.000 ευρώ την ημέρα (!) και κάθε χρόνο προσθέτει ζημιές 70-80 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία πουλά ότι παράγει κάτω του κόστους, δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τη ΔΕΗ, στην οποία χρωστά το απίστευτο ποσό των 270 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγγελίες Σταθάκη ότι η ΛΑΡΚΟ θα εξυγιανθεί μέσα στο 2017 "γιατί υπάρχει σχέδιο" δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

 

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Κόλαφος είναι και το σκετπικό της απόφασης που αναφέρει: »η προσφεύγουσα δεν αναπτύσσει κανένα ειδικό επιχείρημα ούτε προσκομίζει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, προκειμένου να τεκμηριώσει την αιτίασή της ότι η ακύρωση της προσβαλλομένης αποφάσεως θα καθιστούσε δυνατή την εξάλειψη ή την ελάφρυνση της υποχρεώσεώς της να επιστρέψει τις ενισχύσεις που κρίθηκαν μη συμβατές βάσει της αρνητικής αποφάσεως».

 

Υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή, έπειτα από έρευνα που ξεκίνησε το 2013, το 2014 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα στήριξης του Ελληνικού Δημοσίου προς τη ΛΑΡΚΟ ΑΕ ύψους 135,7  εκατ. ευρώ προσέδωσαν στην επιχείρηση αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ